Ψάχνουν ζεστό χρήμα στη «μαύρη λίστα» του 1 δισ. ευρώ.
- "κλικ" στη λίστα για μεγέθυνση
Λίστα με 423 μεγαλο-οφειλέτες που συνολικά χρωστάνε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ έχει το... ΙΚΑ.
Το Ταμείο περνά από κόσκινο τα οικονομικά στοιχεία των συγκεκριμένων μεγαλο-οφειλετών, που αν δεν προχωρήσουν σε ρύθμιση θα αντιμετωπίσουν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης (δηλαδή κατασχέσεις και πλειστηριασμούς).
Στόχος είναι να εισρεύσει ζεστό χρήμα στο μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας, ώστε να μπορέσει να καταβάλει συντάξεις και άλλες παροχές χωρίς να ζητήσει πρόσθετη οικονομική βοήθεια. Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του ΙΚΑ δείχνει οικονομικό κενό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για το 2014, το οποίο επιχειρείται να καλυφθεί από την είσπραξη των καθυστερούμενων οφειλών.
Συνολικά οι οφειλές προς το ΙΚΑ φτάνουν το ποσό των 7,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο εκτιμάται πως μπορεί να εισπραχθούν περίπου τα μισά από αυτά τα χρήματα. Προτεραιότητα δίνεται στους μεγαλο-οφειλέτες και ήδη έχει γίνει αναλυτική επεξεργασία των ποσών που χρωστά η κάθε επιχείρηση. Από τα στοιχεία που έχουν συλλέξει οι υπηρεσίες του Ταμείου προκύπτει πως:
•Πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ χρωστούν 156 επιχειρήσεις. Το σύνολο της οφειλής αυτών των επιχειρήσεων είναι 726 εκατομμύρια ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε δύο περιπτώσεις αγροτικοί συνεταιρισμοί χρωστούν πάνω από 20 εκατομμύρια.
•Από 500.000 ευρώ μέχρι ένα εκατομμύριο χρωστούν 267 επιχειρήσεις. Το σύνολο της οφειλής των συγκεκριμένων επιχειρήσεων είναι 255 εκατομμύρια ευρώ.
Αυστηρό πλαίσιο
Σε αυτή τη φάση τα στοιχεία των συγκεκριμένων επιχειρήσεων περνάνε από «κόσκινο» και μεταξύ άλλων ελέγχεται το αν παραμένουν σε λειτουργία, ο τζίρος τους, αλλά και ο αριθμός των εργαζομένων. Μέχρι το τέλος του χρόνου -σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών- θα ελεγχθεί η περιουσία που διαθέτουν, είτε πρόκειται για καταθέσεις είτε για ακίνητα.
Οπως ήδη αναφέρθηκε όσες επιχειρήσεις δεν ανταποκριθούν στα «ραβασάκια» του Ταμείου για ρύθμιση οφειλών θα βρεθούν αντιμέτωπες με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Σημειώνεται πως οι οφειλέτες στο ΙΚΑ φτάνουν τους 300.000, ωστόσο μόλις 26.000 έχουν ανταποκριθεί στη ρύθμιση χρεών (16.000 έχουν μπει στη νέα αρχή και 10.000 στην πάγια ρύθμιση).
Σταδιακά όλα τα χρέη προς το ΙΚΑ που ξεπερνούν τις 5.000 ευρώ θα μεταφερθούν στο Κέντρο Είσπραξης Ανεξόφλητων Οφειλών (ΚΕΑΟ), ενώ ανάλογη διαδικασία θα υπάρξει και στα άλλα Ταμεία. Στόχος είναι για πρώτη φορά να υπάρχει μία ενιαία διαδικασία είσπραξης των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία.
Ωστόσο μεγάλο «αγκάθι» για την είσπραξη των οφειλομένων αποτελεί το αυστηρό πλαίσιο της ρύθμισης χρεών. Η ελληνική πλευρά έχει καταθέσει προτάσεις βελτίωσης -προκειμένου να γίνει η ρύθμιση πιο ελκυστική- ωστόσο αυτό προσκρούει στην κατηγορηματική αντίθεση των δανειστών.
Μεταξύ άλλων έχει υπάρξει πρόταση για αύξηση των δόσεων από τις 48 στις 72 ή εναλλακτικά να παγώσουν για έναν χρόνο οι παλαιότερες οφειλές και να καταβάλλονται μόνο οι τρέχουσες εισφορές. Ωστόσο οι δανειστές δεν δέχονται αυτές τις προτάσεις παρά το ότι τα στοιχεία δείχνουν πως η ισχύουσα ρύθμιση οφειλών έχει ναυαγήσει.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που προωθείται είναι η «ευελιξία» του πλαισίου για όσους χρωστούν στα Ταμεία ποσά από 5.000 έως και 10.000 ευρώ. Στόχος είναι τόσο στο ΙΚΑ όσο και στον ΟΑΕΕ να μην απαιτείται η προσκόμιση φορολογικής ενημερότητας και να περιοριστούν τα δικαιολογητικά, ώστε να μπορέσουν οι οφειλέτες να υπαχθούν στη ρύθμιση.
Η εξεύρεση ζεστού χρήματος κρίνεται αναγκαία στο ΙΚΑ με δεδομένο πως η τρόικα ζητά να προχωρήσει η μείωση κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο και να «μεταθέσει» το μέτρο για τον Ιούνιο ή τον Σεπτέμβριο.
Στο ενδιάμεσο θα ενταθεί η προσπάθεια για την είσπραξη των οφειλών, ώστε να καλυφθεί το οικονομικό κενό που θα προκύψει από τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Με βάση την πρόταση που συζητείται, η μείωση κατά 1.4 ποσοστιαίες μονάδες των εισφορών το δεύτερο εξάμηνο του 2014 θα δημιουργήσει μία «μαύρη τρύπα» 100 εκατομμυρίων ευρώ.
Σημειώνεται πως η φόρμουλα που προωθείται προβλέπει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών να αφορά μόνο συνεπείς εργοδότες, που έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους. Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο η ευνοϊκή ρύθμιση να εφαρμοστεί κατά προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που προχωρούν σε νέες προσλήψεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ