Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2013

Τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

 

  • "Προεόρτια" της επίσκεψης Νταβούτογλου στην Αθήνα την Παρασκευή.

Ένταση στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, καθώς τα ξημερώματα της Κυριακής εισήλθε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός», στο θαλάσσιο τεμάχιο 3, προκαλώντας...
την αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης. Μια πρόκληση που σημειώνεται λίγα 24ωρα πριν την επίσημη επίσκεψη του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα.

Όπως μετέδωσε το ραδιόφωνο του κρατικού ΡΙΚ, το «Μπαρμπαρός», το οποίο διεξάγει παράνομα έρευνες εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων, παρέμεινε εστην περιοχή κεί για μια ώρα.

Η Λευκωσία αντέδρασε έντονα στην τουρκική πρόκληση. Κυβερνητική πηγή δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει αμέσως σε καταγγελία της 'Αγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ταυτόχρονα, θα επιχειρηθεί να συμπεριληφθεί η τουρκική προκλητική συμπεριφορά στο κείμενο συμπερασμάτων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.


Ο προεδρεύων της Δημοκρατίας, Γιαννάκης Ομήρου επισήμανε ότι αυτή η πρόκληση καταδεικνύει τις προθέσεις της 'Αγκυρας σε σχέση με το Κυπριακό.

Στην Αθήνα ο Νταβούτογλου την Παρασκευή

Επιστρέφει στην Αθήνα ύστερα από έναμιση χρόνο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος την ερχόμενη Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου θα ανταποδώσει την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει τον περασμένο Ιούλιο στην Αγκυρα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", κατά την προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας αναμένεται να ζητήσει διευκολύνσεις για την άρση του καθεστώτος θεωρήσεων (βίζα) για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρωπαϊκή Ενωση τις οποίες εκτιμάται ότι μπορεί να παράσχει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στην ΕΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία συμφώνησε την περασμένη Πέμπτη να υπογράψει στις 16 Δεκεμβρίου τη Συμφωνία Επανεισδοχής με την Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για την κατάργηση της υποχρέωσης θεώρησης. Ωστόσο, για να απελευθερωθεί το καθεστώς θεωρήσεων απαιτείται από την Αγκυρα να εκπληρώσει συγκεκριμένες προϋποθέσεις (οδικός χάρτης), ζήτημα που βρίσκεται πλέον στη δικαιοδοσία της επικείμενης ελληνικής προεδρίας.
Bookmark and Share