- Η κυρίαρχη άποψη στις αγορές είναι ότι η ευρωζώνη και κυρίως η Γερμανία έχουν αποφασίσει να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ. Όμως, ορισμένοι επισημαίνουν πως οι αγορές έκαναν το ίδιο λάθος στο παρελθόν με άλλες χώρες.
- Ο κίνδυνος του ελληνικού ατυχήματος.
Η Ιστορία θα γράψει, όταν η καγκελάριος Μέρκελ συντάξει τα απομνημονεύματά της ή μιλήσει γι' αυτό το θέμα, ότι η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στην έξοδο από το ευρώ το καλοκαίρι του 2012.
Όμως...
μια σειρά παρεμβάσεις, όπως του Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ και του Γ. Άσμουσεν της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τις δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης της Αθήνας, και οι άγνωστες επιπτώσεις της ελληνικής εξόδου από το ευρώ έπεισαν την Α. Μέρκελ να μην κάνει το βήμα.
Η επίσκεψη της καγκελαρίου στην Αθήνα τον Οκτώβριο του 2012 ήταν ένα μήνυμα προς τους Γερμανούς πολιτικούς και τις αγορές ότι η Ελλάδα θα παρέμενε στην ευρωζώνη.
Από τότε μέχρι σήμερα, αρκετή πρόοδος έχει σημειωθεί στο μέτωπο των δίδυμων ελλειμμάτων και της ανταγωνιστικότητας, όμως η κατάσταση στην αγορά εργασίας έχει χειροτερεύσει και τα εισοδήματα συμπιέζονται.
Με τις εξαγωγικές υπηρεσίες και τα αγαθά στο 28% του ΑΕΠ, η Ελλάδα δεν μπορεί να ελπίζει στις εξαγωγές για να βγει από την κρίση, σε αντίθεση με την Ιρλανδία όπου οι εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 100% του ΑΕΠ.
Προς το παρόν, οι αγορές δίνουν μεγαλύτερο βάρος στην αποκατάσταση των ανισορροπιών στα δημοσιονομικά και στο εξωτερικό ισοζύγιο, περιμένοντας ότι θα βοηθήσουν να ξαναμπεί η οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά.
Η συρρίκνωση του ασφάλιστρου κινδύνου (premium) που πληρώνουν οι επενδυτές για να αγοράσουν ελληνικά 10ετή ομόλογα στις 711 μονάδες βάσης από 1.053 μονάδες στα τέλη του 2012 είναι ενδεικτική.
Πολύ περισσότερο γιατί το θετικό αποτέλεσμα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ για το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) τον Σεπτέμβριο του 2012 είχε ήδη αποτυπωθεί στα spreads της ευρωπεριφέρειας.
Φυσικά, η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από την πλεονάζουσα ρευστότητα και την προθυμία των διεθνών επενδυτών να αναλάβουν μεγαλύτερο ρίσκο.
Όμως, οι αγορές κάνουν μερικές φορές λάθη.
Στην περίπτωση της χώρας μας, οι σκεπτικιστές θεωρούν ότι οι αγορές δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις επιπτώσεις από την πολιτική λιτότητας στο πολιτικό σκηνικό και ειδικότερο στο εσωτερικό των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.
Όσον αφορά τη δέσμευση της ευρωζώνης για διατήρηση της Ελλάδας στην ΟΝΕ, οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι ελάχιστοι στις αγορές περίμεναν ότι το G7 θα άφηνε τη Ρωσία να χρεοκοπήσει το καλοκαίρι του 1998.
Ή περίμεναν λίγους μήνες πριν «σκάσει» η Αργεντινή τον Δεκέμβριο του 2001 ότι το ΔΝΤ και οι ΗΠΑ θα την άφηναν να χρεοκοπήσει.
Κι όμως συνέβη, παρατηρούν.
Τα επιχειρήματα είναι εύλογα, αλλά η ειδοποιός διαφορά εξακολουθεί να υπάρχει.
Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, έστω με εθελοντικό τρόπο, αφού βιαίως δεν προβλέπεται, θα προκαλούσε τεράστια νομικά προβλήματα τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε.
Κυρίως, θα αμφισβητούσε την ύπαρξη του ευρώ ως ακέραιου νομίσματος.
Επομένως, οι δυνητικές επιπτώσεις ξεπερνούν τα όρια μιας χώρας.
Από την άλλη πλευρά, όσο περισσότερο τεντώνεται το σχοινί, τόσο περισσότερο πιθανό είναι να σπάσει.
Dr. Money