Σε ενιαία καταγραφή της περιουσίας τού κάθε ιδιοκτήτη σε όλη την επικράτεια προχωρεί το Κτηματολόγιο.
Η αρχή, που οδηγεί στο Περιουσιολόγιο, ενιαίας φορολόγησης των ακινήτων γίνεται από τον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη και σταδιακά θα επεκταθεί παντού.
Στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσουν τα δύο πρώτα οριστικά κτηματολογικά γραφεία της χώρας εντός του 2014, για πρώτη φορά με... ηλεκτρονική βάση δεδομένων ενιαίας καταγραφής τίτλων ιδιοκτησίας του κάθε ιδιοκτήτη. Η νέα αυτή εφαρμογή, με ένα κλικ στο ονοματεπώνυμο του ιδιοκτήτη, θα δείχνει όλα τα δικαιώματά του επί κάθε είδους ακινήτου σε ολόκληρη την επικράτεια. Π.χ., το διαμέρισμα στην πόλη, το εξοχικό και το κτήμα στο χωριό.
Η υλοποίηση της συγκεκριμένης εφαρμογής, που αποτελεί μάλιστα μνημονιακή υποχρέωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και της εταιρείας του Κτηματολογίου (ΕΚΧΑ Α.Ε.), σταδιακά θα επεκταθεί στα κτηματολογικά γραφεία όλης της χώρας. Θεωρείται το μεγάλο βήμα προς τη δημιουργία του περιβόητου Περιουσιολογίου για την ενιαία φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των πολιτών.
Παράλληλα με άλλη ψηφιακή εφαρμογή, που ξεκίνησε ήδη πιλοτικά από τη Λάρισα και την Αθήνα και από τις επόμενες εβδομάδες θα επεκταθεί σε όλη τη χώρα, οι συμβολαιογράφοι, μέσω ψηφιακής πλατφόρμας, θα ενημερώνουν αυτομάτως τη βάση δεδομένων του Κτηματολογίου, σύμφωνα με τα συμβόλαια που συνάπτουν για κάθε νέα μεταβολή επί των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
Αυτή η εφαρμογή προωθείται με μνημόνιο συνεργασίας της ΕΚΧΑ Α.Ε. με τις ενώσεις των συμβολαιογράφων και σύντομα θα προωθηθεί και σχετική νομοθετική ρύθμιση.
Ενώ η εταιρεία του Κτηματολογίου εργάζεται σταθερά και αθόρυβα στην κατεύθυνση της ηλεκτρονικής καταγραφής της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών, προκύπτει τεράστιο κενό, με βάση τα νέα προγράμματα κτηματογράφησης, τρίτης και τέταρτης γενιάς, για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας.
Οι φορείς του Δημοσίου (υπουργεία, δήμοι, ΔΕΚΟ κ.λπ.) λόγω λειτουργικών και οργανωτικών κενών αδυνατούν να δηλώσουν ολοκληρωμένα και εγκαίρως στο Κτηματολόγιο και να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους, όπως προβλέπει ο νέος νόμος του ΥΠΕΚΑ (4164/2013) για την κατάρτιση του Κτηματολογίου. Πελώριο θέμα προκύπτει επίσης για διεκδικούμενες και κατεχόμενες δασικές εκτάσεις, εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων, στις οποίες όμως με αποφάσεις της πολιτείας έχουν αναγνωριστεί ιδιοκτησιακά δικαιώματα ιδιωτών.
Το θέμα αναδείχθηκε στη διάρκεια χθεσινής ενημερωτικής συνάντησης του προέδρου της ΕΚΧΑ Α.Ε. Δ. Καλουδιώτη με δημοσιογράφους, όπου παρουσιάστηκε η πορεία των προγραμμάτων του Κτηματολογίου. Ο κ. Καλουδιώτης είπε ότι «πρέπει να βρεθεί τρόπος να καλυφθούν οι αδυναμίες του Δημοσίου» και έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση του Δήμου Κοζάνης, όπου η εταιρεία του Κτηματολογίου βρέθηκε αντιμέτωπη με εκατοντάδες ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν χτίσει τα σπίτια τους με νόμιμες οικοδομικές άδειες, τις οποίες τους χορήγησε το κράτος, όμως σε δασική περιοχή, η οποία ασφαλώς εκ του χαρακτήρα της ανήκει στο Δημόσιο.
Από τις τοποθετήσεις που έγιναν -«αν οι φορείς του Δημοσίου δεν μπορούν να καταγράψουν την περιουσία τους είναι δικό τους πρόβλημα» είπε χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της ΕΚΧΑ Α.Ε.- φαίνεται ότι, τουλάχιστον σε υπηρεσιακό επίπεδο, στην ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου δεν έχει γίνει αντιληπτή η τεράστια σημασία του θέματος για την κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας και ο ρόλος ευθύνης της ΕΚΧΑ για αυτό το σκοπό!
Αραχνιάζουν οι αεροφωτογραφίες
Με βήμα σημειωτόν προχωρεί η εξυπηρέτηση των λειτουργιών του Οργανισμού Κτηματολογίου και Χαρτογραφήσεων Ελλάδος (ΟΚΧΕ), που καταργήθηκε με νόμο τον περασμένο Ιούνιο, από το ΥΠΕΚΑ και την ΕΚΧΑ Α.Ε.
Τεράστιο πρόβλημα υπάρχει με την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναζητούν αεροφωτογραφίες από το αρχείο του πρώην ΟΚΧΕ, το οποίο είναι πλέον παροπλισμένο και δεν λειτουργεί, για να διαμορφώσουν αναπτυξιακές και επιχειρηματικές προτάσεις, καθώς και να τεκμηριώσουν δηλώσεις αυθαιρέτων, σύμφωνα με το «νόμο Καλαφάτη» για τις νομιμοποιήσεις αυθαιρέτων.
Τα προβλήματα παραδέχθηκε η διοίκηση της ΕΚΧΑ Α.Ε. λέγοντας ότι θα γίνει προσπάθεια αξιοποίησης του υλικού, που αποτελείται από 400.000 αεροφωτογραφίες, ώστε την περίοδο 2014-15 να είναι ψηφιακά διαθέσιμο. Μείζον θέμα προκύπτει και με ενδεχόμενες χρεώσεις για χρήση γεωχωρικών δεδομένων από το κοινό.
Σύμφωνα με την εγχώρια και ευρωπαϊκή νομοθεσία, αυτά τα δεδομένα πρέπει να διατίθενται δωρεάν στους πολίτες. Στην ΕΚΧΑ Α.Ε. φαίνεται να επικρατούν εισπρακτικές σκέψεις και πρακτικές, με χρέωση του κόστους αναπαραγωγής των δεδομένων.