Επεκτείνει η Σεούλ τη ζώνη εναέριου ελέγχου της
Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη ζώνη εναέριου ελέγχου της, η οποία επικαλύπτει μέρος αντίστοιχης ζώνης εναερίου ελέγχου που
Type Your Post Summary Here επέβαλε η Κίνα πριν από δύο εβδομάδες προκαλώντας ένταση στη νοτιοανατολική Ασία.
Η νέα νοτιοκορεατική ζώνη εναερίου ελέγχου καλύπτει στο εξής τον ύφαλο Ιεόντο, ο οποίος διεκδικείται από το Πεκίνο και τη Σεούλ.
Το νοτιοκορεατικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι επεκτείνει τη ζώνη αυτή για να περιλάβει δύο νησιά στο νότο της χώρας και τον ύφαλο Ιεόντο τονίζοντας ότι έχει εξηγήσει πλήρως τη θέση του στις ενδιαφερόμενες χώρες και ότι η απόφασή του δεν παραβιάζει την κυριαρχία των γειτονικών χωρών.
"Θα συντονιστούμε με τις γειτονικές χώρες για την αποτροπή οποιασδήποτε τυχαίας αναμέτρησης και την εγγύηση την ασφάλειας των αεροσκαφών", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Κιμ Μιν-Σεόκ.
Στις 23 Νοεμβρίου το Πεκίνο επέβαλε "ζώνη εναερίου ελέγχου" πάνω από μεγάλο μέρος της Ανατολικής Σινικής Θάλασσας, προκαλώντας την αγανάκτηση των γειτόνων του.
Η κινεζική ζώνη εναερίου ελέγχου περιλαμβάνει τα νησιά Σενκάκου, ένας ακατοίκητο αρχιπέλαγος που τελεί υπό τον έλεγχο της Ιαπωνίας αλλά διεκδικείται από το Πεκίνο με το όνομα Ντιαογιού.
Ουσιαστικά το Πεκίνο απαιτεί κάθε ξένο αεροσκάφος που εισέρχεται στη ζώνη αυτή, να παρουσιάζει στις κινεζικές αρχές το σχέδιο της πτήσης του και να δηλώνει την ταυτότητά του.
Εκτός από την Ιαπωνία, που δήλωσε ρητά ότι δεν αναγνωρίζει τη ζώνη αυτή, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν προειδοποίησαν ότι δεν προτίθενται να υπακούσουν. Τόκιο και Σεούλ έστειλαν μαχητικά τους αεροσκάφη χωρίς να ενημερώσουν τους Κινέζους. Η Ουάσινγκτον, από την πλευρά της, έστειλε σαφές μήνυμα στο Πεκίνο όταν δύο βομβαρδιστικά της Β-52 που δεν έφεραν όπλα πραγματοποίησαν πτήση στη ζώνη αυτή.
Στο μεταξύ τρία πλοία της κινεζικής ακτοφυλακής εισήλθαν το πρωί της Κυριακής στα χωρικά ύδατα που περιβάλλουν τα διαφιλονικούμενα από την Κίνα και την Ιαπωνία νησιά Σενκάκου/Ντιαογιού στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας. Τα τρία σκάφη εισήλθαν στα χωρικά ύδατα των νησιών στις 9:00 π.μ τοπική ώρα (00:O0 GMT) ανακοίνωσε η ιαπωνική ακτοφυλακή. Το συγκεκριμένο νησιωτικό σύμπλεγμα ελέγχεται από την Ιαπωνία, αλλά διεκδικείται από την Κίνα που αποκαλεί τα νησιά Ντιαογιού.
Αυτή είναι η πρώτη «εισβολή» της Κίνας στο συγκεκριμένο πεδίο από τη στιγμή που το Πεκίνο κήρυξε την ζώνη αναγνώρισης πτήσεων σε αυτή την περιοχή της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας που καλύπτει τον εναέριο χώρο των νησιών Σενκάκου/Ντιαογιού. Οι ιαπωνικές αρχές είχαν ήδη χαρακτηρίσει τις επαναλαμβανόμενες κινεζικές κινήσεις στα χωρικά ύδατα των διαφιλονικούμενων νησιών απειλή που δημιουργεί μια « γκρίζα ζώνη » μεταξύ της «ειρήνης και των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης». Για πάνω από ένα χρόνο, οι σινο - ιαπωνικές σχέσεις βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα λόγω της εδαφικής διαφοράς τους. Τον Σεπτέμβριο του 2012, η Ιαπωνία εθνικοποίησε τρία από τα πέντε κύρια νησιά του αρχιπελάγους, πυροδοτώντας μια εβδομάδα αντι – ιαπωνικών εκδηλώσεων, σε διάφορες πόλεις της Κίνας.
Από τότε, το Πεκίνο στέλνει τακτικά περιπολικά σκάφη της ακτοφυλακής στα χωρικά ύδατα των νησιών που βρίσκονται 200 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ταϊβάν και 400 χιλιόμετρα δυτικά της Οκινάουα, αυξάνοντας τους φόβους για ένα θερμό επεισόδιο με ιαπωνικά πλοία που διασχίζουν τα νερά της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας. Μεγαλύτερη ένταση προκαλεί πλέον και η ξαφνική απόφαση της Κίνας να δημιουργήσει τη ζώνη εναέριου ελέγχου, όπου τα αεροσκάφη καλούνται να αναφέρουν εκ των προτέρων τα σχέδια πτήσης και τα στοιχεία τους. Η ιαπωνική κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτή η ενέργεια είναι «πολύ επικίνδυνη», ενώ δημιούργησε ψυχρό κλίμα στις σχέσεις της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αυστραλία.