Στους 6,1 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ -έναντι αρχικής εκτίμησης για 5,8- προσδιόρισαν το μέγεθος του σεισμού της Κεφαλονιάς οι σεισμολόγοι του ΑΠΘ, με τελική τους μέτρηση.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων του Τομέα Γεωφυσικής του Τμήματος Γεωλογίας, τα χαρακτηριστικά της σεισμικής ακολουθίας και η...γεωγραφική κατανομή των εκατοντάδων μετασεισμών δείχνουν πως πρόκειται κατά πάσα πιθανότητα για τον κύριο σεισμό, παρότι θα χρειαστεί να περάσει τουλάχιστον άλλο ένα 24ωρο προκειμένου να διατυπωθεί κάτι τέτοιο με μεγαλύτερη ασφάλεια.
Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν μήκος ρήγματος 15-20 χιλιομέτρων, που ξεκινά από το επίκεντρο του σεισμού, στα νότια της χερσονήσου της Παλλικής, και εκτείνεται προς τα βόρεια, με το σύνολο σχεδόν της σεισμικής ζώνης να επικεντρώνεται στη δυτική χερσόνησο του νησιού.
«Η θέση του επικέντρου αλλά και της σεισμικής ζώνης στο σύνολό της εξηγεί πολύ καλά τη γεωγραφική κατανομή των βλαβών που προκλήθηκαν», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Τομέα.
«Τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν δείχνουν κάτι το οποίο μας βάζει σε σκέψεις ότι μπορεί να δώσει έναν μεγαλύτερο σεισμό. Ωστόσο, είναι νωρίς για να το πούμε αυτό με ασφάλεια», είπε στο «Eθνος» ο διευθυντής του Τομέα, καθηγητής, Βασίλης Καρακώστας.
Ξεχασμένος
Eκτός λειτουργίας βρίσκεται τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω? γραφειοκρατίας, ένας σεισμογράφος που θα μπορούσε να δώσει χρήσιμες πληροφορίες στους επιστήμονες.
Ο εξοπλισμός βρίσκεται πάνω στο ρήγμα, στο χωριό Δαμουλιανάτα, και εγκαταστάθηκε το 2005 από το ΑΠΘ.
Σύμφωνα με πηγές του πανεπιστημίου, τα πρώτα χρόνια λειτούργησε με την οικονομική συνδρομή τοπικών φορέων και στη συνέχεια εντάχτηκε σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα Interreg. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια ο συγκεκριμένος σεισμογράφος παραμένει σε αχρηστία.