Η γερμανική εφημερίδα διαπιστώνει πως οι Έλληνες, που συνεχώς καλούνται να πληρώσουν νέους φόρους, φοβούνται ακόμη για τις καταθέσεις τους.
Με αφορμή την πρόσφατη έκθεση της Bundesbank πως «χώρες που βρίσκονται σε κρίση θα μπορούσαν σε περίπτωση επαπειλούμενης κρατικής χρεοκοπίας να...καλέσουν άπαξ τους πολίτες τους σε περίπτωση ανάγκης να πληρώσουν» - να «βάλουν χέρι» στις καταθέσεις των πολιτών τους με άλλα λόγια, η γερμανική εφημερίδα Die Welt αφιερώνει ένα μακροσκελές άρθρο για το φόβο που προκαλεί τέτοιο ενδεχόμενο στην Ελλάδα.
Αν και οι επίσημες δηλώσεις των αξωματούχων είναι καθησυχαστικές, το ζήτημα ανακύπτει συνεχώς σε διάφορες συζητήσεις με αρκετούς να εκτιμούν ότι από τη στιγμή που πέρυσι «άνοιξε η πόρτα» δεν αποκλείεται να συμβεί εκ νέου.
Μια ενδεχόμενη εισφορά επί των καταθέσεων για να μειωθεί άμεσα το δημόσιο χρέος, θα έφερνε σοβαρές συνέπειες στην ελληνική κεφαλαιαγορά, τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο καθηγητής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Παναγιώτης Πετράκης: «και μία φήμη ακόμη θα μπορούσε να προκαλέσει διαφυγή κεφαλαίου και αυτό είναι το τελευταίο που χρειάζεται σήμερα η χώρα».
Έλληνες και Κύπριοι έχουν πικρή εμπειρία από τέτοια βήματα, έπειτα από το κούρεμα καταθέσεων με δεκάδες χιλιάδες καταθέτες να χάνουν έως και το 47,5% των καταθέσεών τους άνω των 100.000 ευρώ, επισημαίνει η Die Welt.
Το προηγούμενο φθινόπωρο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε ανοίξει εκ νέου τη συζήτηση για ενδεχόμενη εισφορά επί της περιουσίας της τάξεως του 10% προκειμένου οι χώρες της Ευρωζώνης να μειώσουν το υψηλό τους χρέος. Εκτοτε αναζωπυρώνεται συνεχώς η συζήτηση περί ενός φόρου για τους πλούσιους για την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών.
Η Ελλάδα δέχεται συνεχώς προειδοποιήσεις από το Eurogroup να κάνει περισσότερα προκειμένου να βγει από την εξαθλίωση. Πολλοί επικριτές κατηγορούν επίσης την κυβέρνηση ότι πλούσιοι Έλληνες μπόρεσαν να βγάλουν από τη χώρα μεγάλα ποσά. Εμπειρογνώμονες του υπουργείου οικονομικών αντίθετα υπογραμμίζουν τις προόδους τις οποίες η Ελλάδα έχει πραγματοποιήσει όσον αφορά τη φορολόγηση και των περιουσιακών στοιχείων.
Ακόμα και το φόρο ακίνητης περιουσίας παρουσιάζει η εφημερίδα έκπληκτη, σημειώνοντας τη μεγάλη αλλαγή και επιβάρυνση που οδηγεί κάποιους να αγγίξουν τις αποταμιεύσεις τους, όπως αναφέρει και ο κτηματομεσίτης στην Αθήνα, Δημήτρης Βογιατζής «Ο φόρος ακίνητης περιουσίας είναι μαζί μας για τρία χρόνια αντί για ένα».