Ένα βήμα πριν το "σβήσιμο" η Χαλυβουργική - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

Ένα βήμα πριν το "σβήσιμο" η Χαλυβουργική

Η κατάσταση στη χαλυβουργία είναι γνωστή: καθίζηση της ζήτησης, υπέρογκο ενεργειακό κόστος, μοναδική διέξοδος οι ζημιογόνες εξαγωγές. 
Για την εμβληματική για την ελληνική βιομηχανία Χαλυβουργική της οικογένειας Αγγελόπουλων η κατάσταση ήταν ίδια, με τη διαφορά ότι την περασμένη δεκαετία ολοκληρώθηκαν επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων για την τοποθέτηση καινούριων υπερσύγχρονων έλαστρων.



Χαρακτηριστικό της δραματικής κατάστασης για τη βιομηχανία είναι ότι μόνο μέσα στο 2013 η Χαλυβουργική προέβη σε...Type Your Post Summary Hereδύο αυξήσεις κεφαλαίου, με τους μετόχους να δίνουν «ένεση» στη βιομηχανία συνολικού ύψους 13,1 εκατ. ευρώ. Εξάλλου η Χαλυβουργική έκλεισε την τελευταία δημοσιευμένη χρήση με ζημιές EBITDA 29,55 εκατ. ευρώ.

Όσο για την παραγωγή; Η κάμινος για την παραγωγή χάλυβα παραμείνει κλειστή χωρίς προοπτική να ανοίξει άμεσα, αφού είναι απαγορευτικό το κόστος ενέργειας, ενώ το έλαστρο δούλεψε με δύο εισαγόμενα φορτία χάλυβα από την Τουρκία, μία φορά τον περασμένο Αύγουστο και μία φορά τον Ιανουάριο.

Η κατάσταση ήρθε να χειροτερεύσει από τρεις ακόμη δυσμενέστατες εξελίξεις:
Η πρώτη ήταν όταν η βιομηχανία απευθύνθηκε για χρηματοδότηση σε τράπεζες και της προτάθηκε απαγορευτικό επιτόκιο και η δεύτερη έρχεται από το ενεργειακό μέτωπο.

Η δεύτερη ήταν ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει σοβαρή εμπλοκή στο θέμα της διακοψιμότητας, που αποτελεί την τελευταία ανάσα για όλες τις ενεργοβόρες βιομηχανίες. Συγκεκριμένα η Κομισιόν και η τρόικα έχουν εκφράσει διαφωνίες με τον τρόπο χρηματοδότησης του μέτρου και ζητούν να πληρωθεί από τους καταναλωτές, κάτι που βεβαίως δεν είναι ρεαλιστικό. Επιπλέον η σχετική παρέμβαση αναφέρει ότι δεν υπάρχει αγορά εφεδρειών και ως εκ τούτου το μέτρο απορρίπτεται. Πληροφορίες λένε ότι υπάρχουν διαβουλεύσεις και γίνεται προσπάθεια να υπάρξουν προσαρμογές, ωστόσο γεγονός είναι ότι υπάρχουν σοβαρές – αν όχι ανυπέρβλητες – δυσκολίες.

Και η τρίτη εξέλιξη αφορά πάλι στο ενεργειακό αφού η χαμηλή κατανάλωση φυσικού αερίου, έχει οδηγήσει τη Χαλυβουργική να απολέσει το status του επιλέγοντα πελάτη που μπορεί να προμηθεύεται αέριο απευθείας από τη ΔΕΠΑ χωρίς το καπέλο των ΕΠΑ. Έτσι η Χαλυβουργική από φέτος προμηθεύεται αέριο από την ΕΠΑ Αττικής, η οποία μαζί με τις άλλες τρεις ΕΠΑ, πωλούν το ακριβότερο βιομηχανικό αέριο προ φόρων σε ολόκληρη την Ευρώπη (στοιχεία Eurostat β΄εξάμηνο 2012, α΄ εξάμηνο 2013).

Υπό το φως των εξελίξεων αυτών, χθες έγινε γνωστό μετά από ανακοίνωση του εργατικού κέντρου της Αθήνας, ότι η Χαλυβουργική έθεσε σε διαθεσιμότητα του 95% του προσωπικού της, δηλαδή 200 άτομα. Δεν πρόκειται για απολύσεις αφού η εταιρεία θα συνεχίσει να πληρώνει το 50% του μισθού των διαθέσιμων, ενώ το υπόλοιπο θα συμπληρώνεται από τον ΟΑΕΔ. Η διαθεσιμότητα αφορά σε διάστημα έξι εβδομάδων, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι εάν δεν υπάρξει στο άμεσο μέλλον κάποια σοβαρή θετική εξέλιξη που να επιτρέπει στη βιομηχανία να συνεχίσει να λειτουργεί τότε η διοίκηση της Χαλυβουργικής θα βρεθεί ενώπιον ακόμη πιο οδυνηρών αποφάσεων. Το Capital.gr πάντως έχει εδώ και καιρό, πρώτο, κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες από τη διαχρονική ανυπαρξία βιομηχανικής πολιτικής για τη χώρα…

Bookmark and Share