Κύπρος: Δεν πουλά το χρυσό η κεντρική τράπεζα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2014

Κύπρος: Δεν πουλά το χρυσό η κεντρική τράπεζα

 

Η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) θα εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο, χωρίς όμως να χρειαστεί να εκποιήσει τα αποθέματα €390 εκατ. που διαθέτει σε χρυσό.
Σε δόσεις η πληρωμή 400 εκατ. ευρώ.




 Η Κεντρική Τράπεζα θα συμβάλει στη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης του κράτους χωρίς να... χρειαστεί να πωλήσει το χρυσό, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Οπως μεταδίδει το Stockwatch, στο μνημόνιο για οικονομική και χρηματοοικονομική πολιτική (MEFP), η τρόικα φαίνεται να αποδέχεται την εισήγηση του διοικητή της ΚΤ να επιμηκυνθεί η περίοδος καταβολής ποσού €400 εκατ. από την Τράπεζα στην κυβέρνηση.

Με τη ρύθμιση που προτείνεται, η ΚΤ θα παραχωρήσει στο κράτος €200 εκατ. μέχρι τον Απρίλιο, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία εξωτερικού ελέγχου των λογαριασμών της Τράπεζας και τα υπόλοιπα θα παραχωρηθούν από μελλοντικά κέρδη.

Με τη ρύθμιση αυτή, η ΚΤ θα είναι σε θέση να εκπληρώσει τη δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση στο αρχικό μνημόνιο, χωρίς όμως να χρειαστεί να εκποιήσει τα αποθέματα €390 εκατ. που διαθέτει σε χρυσό.

Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης ήταν να πωληθεί ο χρυσός της ΚΤ – θέση με την οποία διαφώνησε ο διοικητής της Τράπεζας, τονίζοντας τη σημασία του χρυσού για διατήρηση της χρηματοοικονομικής της αυτονομίας.

Πριν ένα χρόνο τα αποθέματα άξιζαν περίπου €540 εκατ. αλλά έκτοτε έχασαν το 28% της αξίας τους λόγω μεταβολής στην τιμή του χρυσού διεθνώς.

Για το 2013 η ΚΤ υπολογίζεται ότι είχε κέρδη κοντά στα €230 εκ. και με βάση το νόμο υποχρεούται να δώσει το 80% στο κράτος. Τα κέρδη προκύπτουν κυρίως από την παραχώρηση ELA με χρέωση που φθάνει σήμερα το 1,75%.

Για να μπορέσει να καλύψει το ποσό των €200 εκ. που χρειάζεται να δοθεί στο κράτος, η ΚΤ θα πρέπει να μην προχωρήσει σε προβλέψεις για επισφάλειες από την παραχώρηση έκτακτης ρευστότητας €9,5 δισ. στην Τράπεζα Κύπρου – ρύθμιση που θα πρέπει να προσυπογράψουν και οι ελεγκτές της.

Τα υπόλοιπα χρήματα αναμένεται να δοθούν από τα κέρδη που θα έχει η Τράπεζα τα επόμενα χρόνια.

...
Bookmark and Share