- Τουλάχιστον 50.000 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν σήμερα Κυριακή στο κέντρου του Κιέβου, το οποίο έχουν καταλάβει διαδηλωτές από την έναρξη της σοβαρότερης κρίσης που σοβεί στην Ουκρανία, μετά την ανεξαρτησία της το 1991.
Οι σημαντικότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης, ο...
Βιτάλι Κλίτσκο και ο Αρσένι Γιατσένιουκ, που επέστρεψαν από το Μόναχο όπου έλαβαν την στήριξη της Δύσης, ήταν στο βήμα.
Ο Κλίτσκο ζήτησε την άνευ όρων απελευθέρωση των διαδηλωτών που συνελήφθησαν, τονίζοντας ότι πρέπει να ακυρωθεί ο νόμος περί αμνηστίας που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ενώ ζήτησε διεθνή διαμεσολάβηση στην κρίση που ταλανίζει τη χώρα του.
Ο Γιατσένιουκ ζήτησε την οικονομική βοήθεια της Δύσης.
Ανάμεσα στους πρώτους ομιλητές και ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Γιούλια Τιμόσενκο, ο Γιούρι Λουτσένκο, κατήγγειλε μια νέα απόπειρα αποικισμού εκ μέρους της Ρωσίας. Κάλεσε επίσης στη συγκρότηση μονάδων αυτοάμυνας σε όλη τη χώρα.
«Αυτό θα είναι η καλύτερη εγγύηση κατά της αιματοχυσίας. Τίποτε δεν τελείωσε, τίποτε δεν χάθηκε αλλά και τίποτε δεν κερδηθεί», είπε κλείνοντας την ομιλία του.
Η διαδήλωση, η πρώτη τις τελευταίες δέκα ημέρες, που παρουσιάζεται από την αντιπολίτευση ως μια συνάντηση ενημέρωσης, άρχισε με τις παρεμβάσεις πολλών ιερέων, αρχικά ορθοδόξων και μετά καθολικών, που καλούσαν σε εθνική ενότητα και δικαιοσύνη.
Καμιά λύση δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα και η αντιπαράθεση δείχνει να παρατείνεται.
Οι φιλοευρωπαϊκές διαδηλώσεις έχουν μετατραπεί σε μεγάλο κίνημα διαμαρτυρίας κατά του προεδρικού συστήματος του Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Οι διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας ζητούν την παραίτησή του.
Η διαμαρτυρία άρχισε μετά την ξαφνική μεταστροφή του προέδρου Γιανουκόβιτς, ο οποίος δεν υπέγραψε όπως αναμενόταν στα τέλη Νοεμβρίου μια συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ για να στραφεί προς τη Ρωσία η οποία τον επιβράβευσε για την κίνησή του αυτή με τη χορήγηση δανείου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ και μείωση της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία είναι σημαντική για την ουκρανική βιομηχανία.
Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην ουκρανική αντιπολίτευση, ενώ ο ομόλογός τους της Ρωσίας σχολίασε σκωπτικά την υποστήριξη των δυτικών χωρών στους διαδηλωτές τονίζοντας ότι «αυτές δεν διστάζουν να τιμωρούν αυστηρά όσους παραβαίνουν το νόμο».
Σήμερα ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας, της κάτω βουλής του ρωσικού κοινοβουλίου, Αλεξέι Πουσκόφ, γράφοντας στο λογαριασμό του στο Twitter, επέκρινε την ΕΕ ότι τηρεί απέναντι στην Ουκρανία μια συμπεριφορά αποικιστική, συγκρίνοντας αυτή την πολιτική με επιβεβλημένες συμφωνίες κατά το παρελθόν στην Κίνα και σε άλλες ανεξάρτητες χώρες.
Η κατάσταση στο Κίεβο παραμένει όλο και περισσότερο ασαφής, καθώς ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς είναι από τα μέσα της περασμένης εβδομάδας σε "αναρρωτική άδεια". Οι υπηρεσίες του έκαναν λόγο για «οξεία αναπνευστική νόσο» χωρίς να διευκρινίσουν, με συνέπεια ορισμένοι στους κόλπους της αντιπολίτευσης να θεωρούν "διπλωματική" τη νόσο του προέδρου η οποία θα του δώσει χρόνο και θα τού επιτρέψει να μην προβεί σε καμιά ενέργεια δεδομένου ότι η κατάσταση δείχνει να οδηγείται σε αδιέξοδο.