Ωρα... μηδέν για το φυσικό αέριο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ωρα... μηδέν για το φυσικό αέριο

 

  • Στο τέλος του φτάνει το θρίλερ... της διαπραγμάτευσης Gazprom και ΔΕΠΑ για την τιμή πώλησης του ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα μας.




Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή το αργότερο αύριο Τρίτη, η...ελληνική πλευρά αναμένει επιστολή από τον ενεργειακό κολοσσό απέναντι στα τελικά αιτήματα ως προς τους όρους της νέας σύμβασης.

Το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αλλά και προχθές το Σάββατο, διαρροές που φέρονταν να προέρχονται από την Gazprom καθώς και δημοσιεύματα από τον ρωσικό Τύπο, έδειχναν τις δύο πλευρές να τα έχουν βρει. Κάτι που η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, αλλά και η διοίκηση της ΔΕΠΑ διέψευδαν, με ανεπίσημο βέβαια τρόπο.

Οπως και να ΄χει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόσφατη συνάντηση Α. Σαμαρά - Βλ. Πούτιν στις Βρυξέλλες σηματοδότησε ενδεχομένως ένα αίσιο τέλος των πολύμηνων διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις δύο κρατικές εταιρείες φυσικού αερίου.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Χ. Σαχίνης επέστρεψε με τη διαπραγματευτική του ομάδα την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα και, κατόπιν συνεννόησης με την κυβέρνηση, προχώρησε στην αποστολή των τελικών θέσεων της ΔΕΠΑ.

Πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά ζητά τιμή στα επίπεδα τα ευρωπαϊκά. Σημειωτέον η ΔΕΠΑ προμηθεύεται το φυσικό αέριο με τιμή στα περίπου 460 ευρώ ανά κυβικό μέτρο, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι στα 385 ευρώ. Οι δύο πλευρές φέρονται να βρίσκονται σε τιμή λίγο κάτω από τα 400 ευρώ. Δηλαδή μέχρι τώρα υπάρχει ένας τόπος διαπραγμάτευσης για μείωση της τάξης του 13% με 15%. Η ΔΕΠΑ έχει πάρει εντολές ώστε να μη συμφωνήσει αν η νέα τιμή δεν έχει μπροστά το νούμερο 3.

Πιέζει για μείωση
Η ελληνική πλευρά πιέζει για μεγαλύτερη μείωση, αλλά η Gazprom «ψαλιδίζει» την αναδρομικότητα της ισχύος της νέας συμφωνίας. Η ρωσική βάζει ως σημείο έναρξης της αναδρομικότητας τον Ιούνιο, οπότε και καταγγέλθηκε επίσημα από τη ΔΕΠΑ η σύμβαση. Η ελληνική πλευρά ζητά ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2012. Είναι προφανές πως αυτή η «ψαλίδα» θα κλείσει κάπου στο ενδιάμεσο.

Μεγάλη έμφαση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, δίνεται και στο θέμα της έκπτωσης των ποσοτήτων που θα προμηθεύεται η Ελλάδα πάνω από το όριο της σύμβασης. ΔΕΠΑ και Gazrpom συμφωνούν στην ετήσια προμήθεια 2 δισ. κ.μ. Κάτω από αυτό το ύψος θα πληρώνει πρόστιμο η ελληνική εταιρεία. Για μεγαλύτερες ποσότητες θα παίρνει μεγάλη έκπτωση.

Η νέα σύμβαση θα έχει 10ετή διάρκεια.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ
Μείωση τιμής από 1.7.2013 και διάρκεια σύμβασης τα 10 χρόνια

Για κατ' αρχήν συμφωνία της Gazprom με τη ΔΕΠΑ κάνουν λόγο ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Με ανταποκρίσεις τους το εξειδικευμένο οικονομικό πρακτορείο «Prime» του RIA NOVOSTI και το ITAR-ΤΑSS μιλούν μάλιστα για συμφωνία η οποία προβλέπει τη μείωση της τιμής από την 1η Ιουλίου του 2013 και για διάρκεια σύμβασης 10 ετών.

Το ITAR-TASS, βέβαια, μεταδίδει στη συνέχεια με νέες του ανταποκρίσεις τη διάψευση της είδησης από το ΥΠΕΚΑ και τη ΔΕΠΑ. Στο ρεπορτάζ που δημοσιεύει αναφέρεται στην κίνηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά να στείλει τον Ιούνιο επιστολή στην ηγεσία της Ρωσίας, ζητώντας να μειωθεί η τιμή προμήθειας, μια και η Ελλάδα πληρώνει ακριβότερα κατά 30% σε σχέση με την Ευρώπη.

Το πρακτορείο «Prime» μετέδωσε πως οι διαπραγματεύσεις στα μέσα Ιανουαρίου είχαν καταλήξει σε αποτυχία και περιγράφει το κύριο αίτημα της ελληνικής πλευράς, που είναι να προμηθεύεται αέριο με τιμή στα ευρωπαϊκά επίπεδα.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ
Bookmark and Share