Την αντίθεσή της στο σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία εκφράζει η Μόσχα, εκτιμώντας ότι αυτό στοχεύει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες για μια στρατιωτική επέμβαση στη χώρα.
Όπως ανέφερε ο.. αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γκενάντι Γκατίλοφ, η Ρωσία θα ασκήσει βέτο επί του κειμένου στην παρούσα μορφή του. Την ίδια ώρα, ανθρωπιστικές οργανώσεις προσπαθούν να ολοκληρώσουν την απομάκρυνση αμάχων από την πολιορκούμενη πόλη Χομς, μία ημέρα αφότου σταμάτησε η προσπάθεια.
Το σχέδιο απόφασης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Συρία, το οποίο συνέταξαν οι δυτικές και οι αραβικές χώρες και συζητήθηκε την Τρίτη από τις 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕζητεί ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση στον πληθυσμό που έχει ανάγκη και "την άμεση άρση των πολιορκιών" πολλών πόλεων όπου χιλιάδες πολίτες έχουν παγιδευτεί στις συγκρούσεις.
Στο σχέδιο απόφασης αναφέρονται οι πόλεις Χομς, Νουμπλ και Ζάχρα στην περιοχή του Χαλεπίου, ο παλαιστινιακός καταυλισμός Γιαρμούκ στη Δαμασκό και πολλές κοινότητες της Γούτα, στην περιφέρεια της συριακής πρωτεύουσας.
Ειδικότερα στη Χομς, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια δήλωσε στο BBC ότι γίνεται προσπάθεια να συνεχιστεί η απομάκρυνση των αμάχων, παρομοιάζοντας την επίσκεψή του στην υπό πολιοκρία πόλη ως μια "μέρα στην κόλαση". Περισσότεροι από 1.100 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Χομς την Παρασκευή, αφότου συμφωνήθηκε να υπάρξει τριήμερη εκεχειρία αλλά σταμάτησαν χθες Τρίτη καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Συρίας έκαναν λόγο για υλικοτεχνικά προβλήματα. Την ίδια ώρα, ελάχιστη πρόοδος σημειώνεται στις συνομιλίες που είναι σε εξέλιξη στη Γενεύη, μεταξύ διαπραγματευτών της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες