Από τη σημερινή ανακοίνωση για το ύψος της ύφεσης του τέταρτου 3μηνου του 2013 θα κριθεί εν πολλοίς, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη το αν η Ελλάδα θα αποτολμήσει την έξοδό της στις αγορές πριν από τις Ευρωεκλογές.
Δίνουν και παίρνουν οι εκτιμήσεις της αγοράς για το ποσοστό που υποχώρησε ΑΕΠ στο τέταρτο 3μηνο. Από... τη σημερινή ανακοίνωση θα κριθεί εν πολλοίς, όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη το η Ελλάδαθα αποτολμήσει την έξοδό της στις αγορές πριν από τις Ευρωεκλογές.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο ήταν μικρότερη από ότι αναμενόταν με τη συνολική εικόνα του 2013 να διαμορφώνεται αρκετά παρακάτω από τις προβλέψεις της τρόικας που έκαναν λόγο για 4,2%. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η ύφεση για το 2013 υπολογίζεται στο 3,7%.
Το «καλό νέο» σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, θα ήταν η κυβέρνηση να ανακοινώσει ταυτόχρονα με τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το οριστικό ποσό του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο ως γνωστόν, η κυβέρνηση τοποθετεί περί το 1,5 δισ. ευρώ, ενώ με βάση τους υπολογισμούς της Ευρωπαίκής Στατιστικής Υπηρεσίας εκτιμάται στα... 3,9 δισ. ευρώ, ενώ η χρονιά ξεκίνησε με 811 εκατ. ευρώ, για τον Ιανουάριο.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι εφόσον τα στοιχεία είναι ευνοϊκά υπέρ της χώρας μας, τότε ανοίγει ο δρόμος για αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας μέσα στις επόμενες δύο, τρεις εβδομάδες από κάποιον μεγάλο οίκο αξιολόγησης, ανάβοντας ουσιαστικά το πράσινο φως για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ως προς το τελευταίο, κυκλοφορούν διάφορα σενάρια, με τελευταίο αυτό της έκδοσης πενταετούς ομολόγου ύψους 2 ή 3 δισ, ευρώ και με επιτόκιο μεταξύ 4 - 5%. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα , η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει το θέμα της παύσης των εκδόσεων εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, προκειμένου να σταματήσει η αιμορραγία ρευστότητας από τις τράπεζες.
Το τέλος της έκδοσης εντόκων, που αποτελεί και σύσταση προς τη χώρα μας εκ μέρους των δανειστών, θα εκμεταλλευτεί η κυβέρνηση για να δικαιολογήσει την «έξοδο» της χώρας στις αγορές, όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες τραπεζικές πηγές με μία έκδοση της τάξης των 2 - 3 δις ευρώ, προκειμένου να δοκιμαστεί η εμπιστοσύνη της Ελληνικής οικονομίας από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που ταυτόχρονα λειτουργούν συμβουλευτικά προς τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), η έκδοση ομολόγου από την χώρα μας θα γίνει συντονισμένα, προγραμματισμένα και μελετημένα, αφού οι ξένοι πιστωτές ζητούν, αλλά και αξιώνουν εγγυήσεις.
Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο και βεβαίως ο ΟΔΔΗΧ, ο οποίος καλείται να δοκιμάσει και πάλι την έξοδο της χώρας στις αγορές έπειτα από περίπου τέσσερα πέτρινα χρόνια είναι και οι εξής:
- Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται μοντέλο δημιουργίας καμπύλης επιτοκίων ομαδοποιώντας κοντινές λήξεις ή μακροχρόνιες λήξεις ομολόγων με ενδεχόμενη παράτασή τους για δύο ή τρία χρόνια ανάλογα την κατηγορία. Και με ενιαίο επιτόκιο είτε πρόκειται για μακροχρόνιες λήξεις, είτε για βραχυπρόθεσμες.
- Ταυτόχρονα με την καμπύλη επιτοκίων, η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους διεθνείς συμβούλους της που προγραμματίζουν την έξοδο της χώρας στις αγορές, έστω κι αν πρόκειται για το μικρό ποσό των 2 ή 3 δις. ευρώ, εξετάζει τιτλοποίηση μελλοντικών εισπράξεων του Δημοσίου, απαιτήσεων, εταιρειών ή ακινήτων.
Η απόδοση του 10ετούς έχει υποχωρήσει κατά 10% από την αρχή του χρόνου και διαμορφώνεται πλέον στο 7,36%. Με το δεδομένο αυτό η κυβέρνηση ελπίζει ότι η έναρξη των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους θα συμπιέσει περαιτέρω τις αποδόσεις δημιουργούν και θα είναι εφικτός ο δανεισμός για πέντε χρόνια με επιτόκια 6% και κάτω. Η τιμή του ομολόγου έχει αυξηθεί κατά 10,3% από τα τέλη Ιουανουαρίου, τη στιγμή που και το ελληνικό χρηματιστήριο - παρά τις διορθώσεις - κερδίζει σχεδόν 12% από τις αρχές του έτους.
Επιχειρηματίες με εισηγμένες στο Χ.Α. αναφέρουν ότι αν δημιουργηθεί αέρας εξόδου της χώρας μας στις αγορές, είναι πολύ πιθανό να βελτιωθούν νωρίτερα οι συνθήκες δανεισμού για τις εταιρείες και κυρίως οι αναχρηματοδοτήσεις δανείων και οι εκδόσεις ομολογιακών.
Προετοιμασίες υπάρχουν για την έκδοση ομολογιακών από ΔΕΗ και Motor Oil στην περιοχή του 5,5-6%, αφού προηγηθεί η έξοδος του Δημοσίου στις αγορές. Την ίδια προετοιμασία κάνει και η Μυτιληναίος που επιδιώκει να δανειστεί στην περιοχή του 5,5-5% μετά την μείωση του δανεισμού. Την ίδια ώρα, τα ομολογιακά των ελληνικών εταιρειών σημειώνουν άνοδο στις τιμές. Τα ομολογιακά που έχουν κυκλοφορήσει είναι του Τιτάνα ( κουπόνι 8,75%), Βαρυτίνης, ΙντραΛΟΤ ( 9,2% ), Frigoglass και Eθνικής Τράπεζας.