Bloomberg: Επίκειται "έκρηξη" ανάπτυξης και ευημερίας (που αλλού..) στη Γερμανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Bloomberg: Επίκειται "έκρηξη" ανάπτυξης και ευημερίας (που αλλού..) στη Γερμανία

 
  • Τα μακροοικονομικά μεγέθη δηλώνουν την πάσα αλήθεια..
  • Πέριξ του 3,5% η πραγματική ανάπτυξη το 2014




Στο φλέγον ερώτημα γιατί η ΕΚΤ δεν προέβη στην περαιτέρω μείωση των επιτοκίων, απαντά το...
πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg.
Η απάντηση ακούει στο όνομα… Γερμανία, εξηγεί το αμερικανικό πρακτορείο.
Όπως παρατηρεί, οι επιδόσεις της γερμανικής οικονομίας είναι καλύτερες έναντι του 2013, με την ανάπτυξη το 2014 να αναμένεται να «κλείσει» ακόμα και στο 3,5%.
Βέβαια, εντύπωση προκαλεί στο Bloomberg, η σιγήν ιχθύος που διατηρείται για την τάχιστη ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας.
Όπως διαμηνύει, η ομοσπονδιακή γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεωρεί διαρκώς επί τα βέλτιω τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ. Ενδεικτικά, το ΑΕΠ του 2011 αναθεωρήθηκε προς τα… πάνω τον περασμένο Αύγουστο. Ως εκ τούτου, το ΑΕΠ του 2013 αναμένεται να αναδιαμορφωθεί το καλοκαίρι του 2015.
Οι άνωθεν κινήσεις αντανακλούν τις αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των κατασκευαστικών δαπανών και των δεικτών στον κλάδο των υπηρεσιών. Ως αποτέλεσμα, οι αρχικές εκτιμήσεις εδράζονται μόνο στο εξωτερικό εμπόριο και το μεταποιητικό τομέα.

Τα μακροοικονομικά μεγέθη εξηγούν γιατί η γερμανική οικονομία είναι ισχυρότερη από ό,τι φαίνεται. Το μηνιαίο επιχειρηματικό κλίμα βρίσκεται πλησίον υψηλών αρκετών ετών, γεγονός που υποδεικνύει ανάπτυξη πέριξ του 3% για το 2013.

Ακόμα και χωρίς τα μακροοικονομικά μεγέθη, υπάρχουν και έτεροι δείκτες που υποδηλώνουν μία λανθάνουσα γερμανική τόνωση.
Χαρακτηριστικά, η Bundesbank εκτιμά πως οι μισθοί θα σταθεροποιηθούν το επόμενο έτος. Αυτό υποδεικνύει πως οι εργάτες έχουν ήδη συμφωνήσει αυξήσεις στο ωρομίσθιο της τάξης του 2% για το 2014. Παράλληλα, η Γερμανία «βλέπει» τις νέες θέσεις εργασίας να αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό, ανεξάρτητα της μείωσης του πληθυσμού της χώρας.
Bookmark and Share