«Μπλόκο» σε 39 κράτη... φορολογικούς παραδείσους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

«Μπλόκο» σε 39 κράτη... φορολογικούς παραδείσους

 
Τους δρόμους της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής μέσω των «φορολογικών παραδείσων» επιχειρεί να «κλείσει» σε επιχειρήσεις το υπουργείο Οικονομικών, ενεργοποιώντας μέτρα που προβλέπει ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος.

  • "κλικ" στην εικόνα για μεγέθυνση

Με τις νέες διατάξεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 η Εφορία δεν θα αναγνωρίζει προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα ή τα φορολογητέα εισοδήματα των.. επιχειρήσεων και των επιτηδευματιών τις δαπάνες που καταβάλλονται προς φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα που είναι φορολογικός κάτοικος σε κράτος μη συνεργάσιμο (φορολογικό παράδεισο) ή που υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς.

Για να αναγνωριστούν οι συγκεκριμένες δαπάνες θα πρέπει ο φορολογούμενος να αποδείξει ότι οι δαπάνες αυτές αφορούν πραγματικές και συνήθεις συναλλαγές και δεν έχουν ως αποτέλεσμα τη μεταφορά κερδών ή εισοδημάτων ή κεφαλαίων με σκοπό τη φοροαποφυγή ή τη φοροδιαφυγή.

Ποιες είναι οι χώρες
Με απόφαση που υπογράφουν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης κατονομάζονται τα κράτη «φορολογικοί παράδεισοι» που θεωρούνται για το 2014 «μη συνεργάσιμα κράτη στον φορολογικό τομέα», καθώς και τα κράτη με «προνομιακό φορολογικό καθεστώς».


Η πρώτη λίστα περιλαμβάνει 39 μη συνεργάσιμα κράτη (γράφημα πάνω), τα οποία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η κατάστασή τους σχετικά με τη διαφάνεια και την ανταλλαγή των πληροφοριών σε φορολογικά θέματα έχει εξεταστεί από τον ΟΟΣΑ. Στη λίστα περιλαμβάνονται κράτη όπως η ΠΓΔΜ, η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ, στις οποίες υπάρχουν ελληνικές επενδύσεις και συμφέροντα.


Επίσης με την ίδια απόφαση αντιμετωπίζεται το φαινόμενο της φοροαποφυγής επιχειρήσεων μέσω της «μεταφοράς» των εσόδων σε θυγατρικές που βρίσκονται σε χώρες με χαμηλή φορολογία. Ειδικότερα με τις νέες ρυθμίσεις τα μερίσματα που εισπράττουν οι επιχειρήσεις που έχουν έδρα ή θυγατρικές σε χώρες με χαμηλή φορολογία θα φορολογούνται στην Ελλάδα με συντελεστή 10%.

Για την εφαρμογή του μέτρου αυτού καθορίστηκε ακόμη ένας κατάλογος με άλλα 33 κράτη που θεωρούνται ότι έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς», υπό την έννοια ότι στα κράτη αυτά κάθε νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα υπόκειται σε φόρο επί των κερδών ή των εισοδημάτων ή του κεφαλαίου με συντελεστή ίσο ή κατώτερο από το 50% του συντελεστή φορολογίας νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων που ισχύει στην Ελλάδα. Για το φορολογικό έτος 2014 τα κράτη που θεωρούνται ότι έχουν «προνομιακό φορολογικό καθεστώς» είναι τα ακόλουθα: Αγιος Μαρίνος, Αλβανία, Ανδόρα, Βανουάτου, Βερμούδες, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Γιβραλτάρ, Γκέρνσεϊ, Ιρλανδία, Κατάρ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κύπρος, Λίχτενσταϊν, Μαυροβούνιο, Μακάο, Μονακό, Μονσεράτ, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπελίζ, Ναουρού, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι, Μάρσαλ, Νήσος του Μάν, Νήσοι Τερκς και Κάικος Ομάν, Παραγουάη, Σαουδική Αραβία, Σεϊχέλες, Τζέρσεϊ και ΠΓΔΜ.

Μαρία Βουργάνα

Bookmark and Share