Ακόμη και οι πάμπλουτοι Νορβηγοί έχουν αρχίσει και χάνουν τις δουλειές τους.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Ακόμη και οι πάμπλουτοι Νορβηγοί έχουν αρχίσει και χάνουν τις δουλειές τους..

 

Συμβαίνει και στις καλύτερες...οικογένειες. Ακόμη και η πλούσια Νορβηγία έχει αρχίσει και έχει προβλήματα και ειδικότερα η νορβηγική βιομηχανία εξαγωγών, η οποία φαίνεται να “λυγίζει” υπό το βάρος του πλούτου της.



Οπως... μεταδίδει το Bloomberg, η πρωθυπουργός της χώρας Erna Solberg τόνισε ότι το πλουσιότερο κράτος της Σκανδιναβίας πρέπει να χαλιναγωγήσει τις δαπάνες στον προϋπολογισμό του ώστε να βάλει “φρένο” στη διάβρωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.

“Οσο η ανταγωνιστικότητα παραμένει πρόβλημα για τις νορβηγικές επιχειρήσεις, είναι σημαντικό να μην ξεπερνάμε τις δαπάνες που προβλέπει ο προϋπολογισμός”, δήλωσε η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου χθες στο Οσλο.

Με τη στήριξη των 850 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το κρατικό επενδυτικό ταμείο, η Νορβηγία προσπαθεί να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη, καθώς οι υπέρογκοι μισθοί, οι οποίοι ξεπερνούν κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κρατούν την οικονομία πίσω. Το γεγονός αυτό “σκοτώνει” τις θέσεις εργασίας σε μία μία χώρα, που είχε πάντα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας.

Η πρωθυπουργός της Νορβηγίας δήλωσε ότι το ποσοστό των ανέργων θα αυξηθεί στο 3,75% το 2015. Το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 3,5% το Δεκέμβριο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έρευνα.

Οι μισθοί στο βιομηχανικό κλάδο της μεγαλύτερης χώρας- παραγωγού φυσικού αερίου και πετρελαίου στη δυτική Ευρώπη είναι οι υψηλότεροι μεταξύ των 33 κρατών, που εξέτασε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Με μέσο όρο τα 64,15 δολάρια την ώρα, οι Νορβηγοί κερδίζουν 35% περισσότερα σε σχέση με τους Γερμανούς συναδέλφους τους και 80% περισσότερα από τους Αμερικανούς.

Οι νορβηγικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της παρασκευάστριας αλουμινίου Norsk Hydro ASA, έχουν κατηγορήσει την ισχυρή κορώνα, η οποία υπερτιμήθηκε αρκετά κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στην Ευρώπη, ότι εκτόξευσε το κόστος των εξαγωγών της χώρας.

Τα υψηλά κόστη οδήγησαν αρκετές επιχειρήσεις μέχρι και στην έξοδο από τη Νορβηγία, όπως η οικογενειακή επιχείρηση Stokke AS, η οποία πωλήθηκε πέρυσι σε νοτιοκορεατική εταιρεία επενδύσεων.

Η κεντρική τράπεζα της χώρας προσπαθεί να καταπολεμήσει την υπερτίμηση του νορβηγικού νομίσματος από το 2011, όταν οι επενδυτές άρχισαν να εγκαταλείπουν την υπερχρεωμένη Ευρώπη για την αξιολογούμενη με ΑΑΑ νορβηγική οικονομία.

Η τράπεζα μείωσε τα επιτόκια το 2011 και το 2012, σε μία προσπάθεια να φέρει τον πληθωρισμό κοντά στον στόχο του 2,5%.

Το Δεκέμβριο άφησε αμετάβλητο το επιτόκιο στο 1,5% και ανέβαλε τα σχέδια της για πιο σφικτή πολιτική για ένα χρόνο αργότερα, για τα μέσα του 2015.

Η υποτίμηση της κορώνας από τα τέλη του 2012 συνέβαλε στην άμβλυνση της επιβράδυνσης της οικονομίας πέρυσι. Το 2013, οι τομείς της οικονομίας, στους οποίους δεν περιλαμβάνονται τα έσοδα από το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τη ναυτιλία, σημείωσαν 2% ανάπτυξη έναντι 3,4% το 2012.

Κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα προειδοποιούν τους εξαγωγικές εταιρείες να μην βασίζονται σε μία αδύναμη ισοτιμία για να δώσουν ώθηση στην ανταγωνιστικότητα, καθώς είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθούν οι επιδόσεις του νορβηγικού νομίσματος έξι μήνες πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός.

Αν και η κορώνα υποχώρησε 11% έναντι του ευρώ πέρυσι, παραμένει 27% υπερτιμημένη, σύμφωνα τον Οργανισμό για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη.


Bookmark and Share