- Τον Μάιο θα διατεθούν συνολικά 500 εκατ. ευρώ σε 1 εκατομμύριο Ελληνες.
- Μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές από 1η Ιουλίου.
- Αποπληρωμή επιπλέον 1 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών.
- Την συμφωνία με τρόικα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
- Δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα
Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από το Υπουργείο Οικονομικών, τονίζοντας ότι το «κοινωνικό μέρισμα» θα είναι πάνω από ... 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα δοθεί 1 δισ. ευρώ επιπλέον φέτος για πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ο υπουργός οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνισε ότι «καταφέραμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. Ήταν πάρα πολύ δύσκολη η διαπραγμάτευση με την τρόικα».
Ο Α. Σαμαράς σημείωσε ότι με βάση τη συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών:
- Θα δοθεί «κοινωνικό μέρισμα» που θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ. Το «μέρισμα» θα δοθεί σε 1 εκατ. Έλληνες με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, δηλαδή στους φτωχότερους, που αδικήθηκαν περισσότερο. Θα υπάρξει ενίσχυση για τους ένστολους με μηνιαίο μισθό κάτω των 1.500 ευρώ.
- Στήριξη των αστέγων, με έκτακτη ενίσχυση 20 εκατ. στις υπηρεσίες που προσφέρουν τροφή και στέγαση σε αυτούς που το έχουν ανάγκη.
- Μειώνονται από 1ης Ιουλίου οι εισφορές τόσο για εργοδότες, όσο και για εργαζόμενους. Πρακτικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, οι ασφαλιστικές εισφορές μειώνονται από το 44% στο 40% ως ποσοστό των αποδοχών. Ετσι, για κάθε 100 ευρώ που δίνει τώρα ο εργοδότης το ποσό περιορίζεται στα 89 ευρώ, και αντίστοιχα για 100 ευρώ που εισφέρει ο εργαζόμενος, η μείωση οδηγεί στα 94 ευρώ. Αυτό, υπογράμμισε, «θα ανακουφίσει τις επιχειρήσεις και ιδίως τις ΜμΕ αλλά και θα οδηγήσει σε αύξηση αποδοχών των εργαζόμενων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα».
- Μέσα στο 2014, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, θα δοθεί ακόμη ένα δισ. ευρώ, πλέον των προγραμματισμένων, στην αποπληρωμή παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Οι αποπληρωμές χρεών του Δημοσίου θα ανέλθουν συνολικά στα 2,8 δισ. φέτος.
- Μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα, νωρίτερα από τις προβλέψεις.
«Όχι μόνο δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας όπως προεξοφλούσαν ορισμένοι αλλά προκύπτει σημαντική ανακούφιση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Παράλληλα, σημείωσε ότι η συμφωνία με την τρόικα περιλαμβάνει ακόμη σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα που «θα έπρεπε να έχουν γίνει πολλά χρόνια πριν στην Ελλάδα».
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της, ενώ πρόσθεσε ότι η προσπάθεια συνεχίζεται, με στόχο «να γίνουμε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή οικονομία».
Στα 3 δισ. ευρώ το πρωτογενές πλεόνασμα
Σύμφωνα με πληροφορίες το πρωτογενές πλεόνασμα είναι της τάξης των 3 δισ. ευρώ. Κατά τις ίδιες πηγές οι ενισχύσεις των 500 εκατ. ευρώ στους εισοδηματικά ασθενέστερους θα καταβληθούν τον Μάιο με μορφή εφάπαξ ενίσχυσης και με κριτήρια ανάλογα αυτών που ισχύουν για την καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων.
Στο ποσό αυτό έρχονται να προστεθούν, 1 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων, περίπου 1 δισ. ευρώ για την εξόφληση του χρέους, 350 εκατ. θα είναι τα ποσό που θα διατεθεί για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των αστέγων. Ολες οι δράσεις θα καλυφθούν από το πρωτογενές πλεόνασμα.
Παράλληλα έχει προβλεφθεί η κάλυψη με 60 εκατ. ευρώ για τη συμμόρφωση με τις αποφάσεις των δικαστηρίων αναφορικά με τους μισθούς των δικαστικών. Αντίθετα, δεν έχει προβλεφθεί κονδύλι για ένστολους, το οποίο υπολογίζεται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά και άλλα τόσα σε ετήσια βάση. Ο λόγος είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμα οι σχετικές αποφάσεις τους ΣτΕ. Όταν προκύψουν οι αποφάσεις, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα καλύψει τις όποιες επιβαρύνσεις προκύψουν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κλειδί για τις αποφάσεις αποτέλεσε η συμφωνία ορισμένα θέματα που αποτελούσαν «κόκκινες γραμμές» για την κυβέρνηση να μετατεθούν για αργότερα. Στο πλαίσιο αυτό πληροφορίες αναφέρουν ότι θα δοθεί δοκιμαστική περίοδος στο νέο σύστημα για τις ομαδικές απολύσεις που ήδη ισχύει, ενώ για τις τριετίες κλειδώνει η μείωσή κατά 50% για τους μακροχρόνια άνεργους, ως κίνητρο για την πρόσληψή τους. Σε επόμενο χρόνο, λένε οι ίδιες πηγές, θα εξεταστεί και το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο Τομέα.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση ετοιμάζεται ήδη για τη μάχη της Βουλής, η οποία πιθανότατα θα δοθεί σε ένα νομοσχέδιο και ένα άρθρο