- Ράλι περίπου 10% της Εθνικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ενώ με άνοδο 5,78% έκλεισε και στη συνεδρίαση του Χ.Α., εν όψει του capital plan
- Υπεραισιόδοξη(;) έκθεση της Deutsche Bank ποντάρει στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών ενώ βλέπει άνοδο εώς 30% για τη μετοχή της Εθνικής!
Η άνοδος της μετοχής (στην Αθήνα έκλεισε στα 3,66 ευρώ με κέρδη 5,78%) οδηγείται, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, από τη σύνταξη του κεφαλαιακού σχεδίου (capital plan), το οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Η Εθνική Τράπεζα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν εμφανίζει τις μικρότερες ζημίες στο εσωτερικό, ενώ οι κεφαλαιακές της ανάγκες ανέρχονται σε 2,1 δισ. ευρώ και σε μεγάλο βαθμό αφορούν το εξωτερικό (Τουρκία).
Γιατί η Deutsche Bank ποντάρει στην ανάκαμψη των ελληνικών τραπεζών - Βλέπει άνοδο 30% για τη μετοχή της Εθνικής
Με μια αισιόδοξη αλλά και εκτενέστατη έκθεση (116 σελίδων), η Deutsche Bank ξεκινά εκ νέου την κάλυψη των ελληνικών τραπεζών, αποδεικνύοντας το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τον κλάδο, εν όψει και των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ο επενδυτικός οίκος δίνει σύσταση αγοράς για την Εθνική, εκτιμώντας ότι η μετοχή της εμφανίζει περιθώρια ανόδου της τάξης του 30%, έως τα 4,5 ευρώ.
Για τη μετοχή της Alpha Bank, εκδίδεται σύσταση διακράτησης, με την τιμή στόχο κοντά στα τρέχοντα επίπεδα, στα 0,70 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank δεν καλύπτει την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς λειτουργεί ως σύμβουλος της ελληνικής τράπεζας.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα βελτιωθεί σημαντικά τα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα, ο οίκος περιμένει μέση ετήσια αύξηση των εσόδων από τόκους κατά 10% και των προμηθειών κατά 13% έως το 2018. Παρότι η ποιότητα των χαρτοφυλακίων δανείων χαρακτηρίζεται φτωχή, οι αναλυτές εκτιμούν ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει επιβραδυνθεί και πρόκειται να αντιστραφεί στους επόμενους 12-18 μήνες.
Με δεδομένο ότι και τα λειτουργικά κόστη προβλέπονται μειωμένα κατά 11% φέτος και κατά 4% το 2015, και με τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες να ελέγχουν το 90% της αγοράς, η DB προβλέπει ότι ο κλάδος μπορεί να διατηρήσει υγιή επίπεδα κερδοφορίας σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους τράπεζες, ο οίκος εκτιμά ότι η Εθνική θα αντιμετωπίσει κάποιες αντιξοότητες σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, εξαιτίας της τουρκικής θυγατρικής της, Finansbank. Όμως, τονίζει ότι η τράπεζα απολαμβάνει χαμηλότερο του μέσου όρου κόστος χρηματοδότησης στην Ελλάδα, ενώ εμφανίζει και καλύτερη ποιότητα ενεργητικού σε σχέση με τους ανταγωνιστές της.
Ο οίκος εκτιμά ότι το αρνητικό κλίμα προς τη μετοχή της Εθνικής έχει υπάρξει υπερβολικό, για αυτό και εκδίδει σύσταση αγοράς για τον τίτλο. Και αυτό, παρότι οι εκτιμήσεις τους για τη Τουρκία είναι κατά 30% χαμηλότερες του consensus και η αποτίμηση των τουρκικών μονάδων της Εθνικής είναι κατά 20% χαμηλότερη σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της αγοράς.
Για την Alpha Bank, η Deutsche Bank σημειώνει ότι η ποιότητα του χαρτοφυλακίου δανείων της και οι δείκτες ρευστότητας είναι κατώτερη έναντι της Εθνικής, κάτι που σημαίνει ότι η τράπεζα θα ευνοηθεί περισσότερο από τη βελτίωση του κύκλου στον ευρύτερο τραπεζικό κλάδο. Με τη βοήθεια και των συνεργιών που θα προκύψουν από την εξαγορά της Emporiki, η Alpha αναμένεται να περάσει σε κερδοφορία το 2015. Ο οίκος εκτιμά ότι η απόδοση ενεργητικού θα βελτιώνεται κατά 40 μονάδες βάσης από το 2013, για να φτάσει στο 1,4% το 2018, με την απόδοση κεφαλαίων στο 11,7% φέτος. Έπειτα και από τις ανακοινώσεις για την αύξηση κεφαλαίου, οι αναλυτές θεωρούν ότι η μετοχή είναι δίκαια αποτιμημένη στα τρέχοντα επίπεδα τιμών.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche Bank, η Alpha διαπραγματεύεται 1,2 φορές τη λογιστική αξία του 2014 και η Εθνική 2 φορές. Με βάση τα εκτιμώμενα μεγέθη του, η Alpha διαπραγματεύεται 0,8 φορές τη λογιστική αξία και η Εθνική 1 φορά.
Αναφερόμενη στις αποτιμήσεις των τραπεζών, η DB σημειώνει ότι η Alpha διαπραγματεύεται 6,4 φορές τα προ προβλέψεων κέρδη για το 2014 και η Εθνική 4,6 φορές, την ώτα που οι τράπεζες CEEMEA και GEM κυμαίνονται στο 6 και οι τράπεζες της Ευρωζώνης στο 3,3.
Επίσης, ο οίκος εκτιμά ότι για κάθε αύξηση εσόδων κατά 1%, τα κέρδη του κλάδου θα αυξάνονται 2%, ενώ το spread του κόστους στη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ θα μειώνεται 30 μονάδες βάσης κάθε χρόνο από το 2014 έως το 2018.
Τα περιθώρια του κλάδου αναμένεται να θα διευρυνθούν από το 2,5% το 2014 στο 3% το 2018. Επίσης, στο διάστημα 2014 με 2018, η σχέση δανείων προς καταθέσεις του κλάδου αναμένεται να βελτιωθεί από το 126% στο 104%. Και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Deutsche, οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν αποπληρώσει όσα δανείστηκαν από το ELA και την ΕΚΤ έως το 2017.
Ο οίκος εκτιμά ότι τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών θα κορυφώσουν στο 28,1% το Δεκέμβριο του 2014, σημειώνοντας πτώση κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες το χρόνο στη συνέχεια, φτάνοντας στο 19,3% το 2018.