Oι εξαγωγές είναι η νέα «βαριά» βιομηχανία(;) - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Oι εξαγωγές είναι η νέα «βαριά» βιομηχανία(;)

Οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις για έκτη συνεχή χρονιά από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης κατάφεραν όχι μόνο να μείνουν όρθιες αλλά και να συνεισφέρουν με 15,2% στον παραγόμενο πλούτο της χώρας (ΑΕΠ).


27,5 δισ. έφτασε η αξία των εξαγωγών πέρυσι, ποσό που αποτελεί ρεκόρ εξωστρέφειας για τη χώρα
Από το 2009 μέχρι και σήμερα οι εξαγωγές μας αυξήθηκαν συνολικά κατά 57,1%, ενώ η απόδοσή τους το 2013, συγκριτικά με το...  2012, παραμένει σταθερή. Σε επίπεδο τετραετίας, οι Ελληνες εξαγωγείς κατάφεραν να ενισχύσουν σημαντικά τη δραστηριοποίησή τους στις διεθνείς αγορές, συνεισφέροντας με 27,5 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία (ιστορικό ρεκόρ εξωστρέφειας για τη χώρα), ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απασχολούν περισσότερους από 200.000 εργαζομένους.

Σημειώνεται ότι οι Ελληνες εξαγωγείς τα τελευταία χρόνια είχαν να αντιμετωπίσουν τις τεράστιες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας -πρόβλημα ρευστότητας, αυξημένο ενεργειακό, μεταφορικό, μη μισθολογικό κόστος- και ταυτόχρονα τις τεράστιες αλλαγές του εξωτερικού περιβάλλοντος - κυρίως στη Λεκάνη της Μεσογείου, οι οποίες συνέβησαν σε παραδοσιακούς πελάτες για τη χώρα μας, όπως στην Αίγυπτο (13ος εξαγωγικός εταίρος για τη χώρα μας), στην Κύπρο (5ος εξαγωγικός εταίρος) και στην Τουρκία (1ος εξαγωγικός εταίρος).

Πρωταθλητές
Κλαδικά, πλην των πετρελαιοειδών, τη μεγαλύτερη αύξηση σημείωσαν τα λίπη & έλαια (41,7%), τα μη μεταλλικά ορυκτά (15,7%), τα γαλακτοκομικά (13,1%), τα φαρμακευτικά προϊόντα (8,9%), οι νωποί καρποί & φρούτα (8,8%) και τα παρασκευάσματα φρούτων & λαχανικών (0,5%).

Αντίστοιχα, η παρουσία των ελληνικών προϊόντων το 2013 ενισχύθηκε στις παραδοσιακές αγορές: Ιταλία (15,4%), Ην. Βασίλειο (13,6%), Ισπανία (6,6%), Γερμανία (1,2%), ενώ, λόγω των πετρελαιοειδών, πλέον στους βασικούς μας εξαγωγικούς προορισμούς συμπεριλαμβάνονται το Γιβραλτάρ, η Λιβύη, η Αίγυπτος και ο Λίβανος.

Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) θεωρεί θετικές τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, με τη μείωση κατά 15% του κόστους φυσικού αερίου και κατά 20% του κόστους ρεύματος (ΔΕΗ) για τις ενεργοβόρες βιομηχανίες και φυσικά αυτό μένει να αποδειχθεί στην πράξη.

Σε ό,τι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, ο ΣΕΒΕ παραμένει σταθερός στην άποψή του ότι η πτώση του μη μισθολογικού κόστους κατά 3,9% θα πρέπει να έχει άμεση εφαρμογή.

Προϋπόθεση
Επιπλέον, ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ Δημήτρης Λακασάς αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η απλούστευση και η σταθερότητα του φορολογικού συστήματος τόσο για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις όσο και για την προσέλκυση Αμεσων Ξένων Επενδύσεων.

Μάλιστα πρότεινε για άλλη μία φορά την καθιέρωση ενός Ενιαίου Φορολογικού Συντελεστή της τάξης του 15%, με δέσμευση για διατήρηση του φορολογικού αυτού συστήματος για τουλάχιστον μία πενταετία, κάτι που, όπως προσέθεσε, απαιτεί διακομματική συμφωνία και συνεννόηση.

ΜΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Bookmark and Share