- Treasuries αξίας 105 δισ. δολ.(!) που ανήκαν σε ξένες κεντρικές τράπεζες μεταφέρθηκαν εκτός των λογαριασμών της Fed.
- Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κινήσεων αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 32 δισ. δολ...
Έντονο προβληματισμό προκαλούν οι εξελίξεις στην αγορά ομολόγων με δραματικές κινήσεις και μεταβιβάσεις αμερικανικών τίτλων. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε πως... την προηγούμενη εβδομάδα υπήρξε μείωση ρεκόρ στα κρατικά ομόλογα για τα οποία είναι θεματοφύλακας για λογαριασμό ξένων κεντρικών τραπεζών. Συγκεκριμένα, αποκάλυψε ότι μέσα σε μία εβδομάδα, Treasuries αξίας 105 δισ. δολ. που ανήκαν σε ξένες κεντρικές τράπεζες μεταφέρθηκαν εκτός των λογαριασμών της Fed. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος των κινήσεων αξίζει να αναφερθεί ότι το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 32 δισ. δολ.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στη Ρωσία με τους αναλυτές, ωστόσο, να επισημαίνουν ότι πρόκειται για μεταφορά των τίτλων και όχι για πώληση. «Μπορεί να μετέφεραν τις τοποθετήσεις τους σε άλλη τράπεζα εκτός ΗΠΑ» εξηγεί ο Μαρκ Τσάντλερ της Brown Brothers Harriman & Co. «Εάν πουλούσαν αμερικανικούς τίτλους για να προστατεύσουν το νόμισμά τους τότε θα υπήρχε αντίκτυπος στην αγορά με μεγαλύτερη αντίδραση στις αποδόσεις» εξηγεί και ο Ντέιβιντ Κίμπλε, της Credit Agricole.
Οι περισσότεροι εκτιμούν πως η Μόσχα φυγαδεύει τις τοποθετήσεις της από τις ΗΠΑ προκειμένου να προετοιμαστεί για τον επόμενο γύρο κυρώσεων. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το 1957 η Ρωσία μετέφερε δολάρια από τις ΗΠΑ στο Λονδίνο φοβούμενη ότι θα υπάρξουν αντίποινα για την εισβολή στην Ουγγαρία.
Άλλοι, ωστόσο, σημειώνουν πως οι κινήσεις της Μόσχας ενδεχομένως να αποτελούν και προειδοποίηση προς την Ουάσιγκτον. Στα τέλη του 2013, οι τοποθετήσεις της Ρωσίας σε αμερικανικά Treasuries άγγιζαν τα 139 δισ. δολ. Η Ρωσία κατέχει, με άλλα λόγια, περίπου το 1% από τα 12,3 δισ. δολ. σε αμερικανικά ομόλογα που τελούν υπό διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
«Αυτό είναι μεταφορά τοποθετήσεων, όχι πώληση» εξηγεί ο Ίαν Λίνγκεν της CRT Capital και συμπληρώνει: «Πώληση Treasuries ύψους 105 δισ. δολ. θα είχε τρομάξει την αγορά και θα είχε ωθήσει τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων τουλάχιστον κατά 30 μονάδες βάσης».
Το θέμα πάντως αναμένεται να απασχολήσει και τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις 18 και 19 Μαρτίου, η οποία εξετάζει τα επόμενα βήματά της για τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης.