Οι "καυτές" ημερομηνίες για την Ελλάδα μετά την Ανάσταση - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Οι "καυτές" ημερομηνίες για την Ελλάδα μετά την Ανάσταση


  • Η πρώτη κρίσιμη ημερομηνία είναι η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, στις 23 Απριλίου, η οποία θα δώσει το “πράσινο φως” για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.


Μετά τη μικρή ανάσα των εορτών του Πάσχα το οικονομικό και κυβερνητικό επιτελείο «πιάνει» δουλειά, σε πυρετώδεις ρυθμούς, καθώς η Ελλάδα μπαίνει σε μία περίοδο που θα αντιμετωπίσει.. ταυτόχρονα: εκλογές, τη διαδικασία για τη ρύθμιση του χρέους, τις εκδόσεις νέων ομολόγων, τις εξελίξεις τις τράπεζες, αλλά και την επίτευξη των στόχων για να λάβει τις υπόλοιπες δόσεις.

Η επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η επικύρωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από την Eurostat, στις 23 Απριλίου, η οποία θα δώσει το “πράσινο φως” για τις συζητήσεις για το ελληνικό χρέος.

Επίσης, στις 24 Απριλίου το EuroWorking Group αναμένεται να εγκρίνει τη πρώτη υποδόση των 6,3 δισ. Ευρώ.

Στις 30 Απριλίου η Ελλάδα αναμένεται να εκδώσει νέο ομόλογο, χωρίς να έχουν γίνει περισσότερες λεπτομέρειες γνωστές, πιθανότητα να είναι 3ετίας.

Στο Eurogroup της 5ης Μαΐου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες αναφορές και η τελική απόφαση θα ληφθεί πιθανότητα τον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο.

Μέχρι τις 23 Μαίου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, όπου το capital plan αναμένεται να εγκριθεί σήμερα.

Στις 18 Μαΐου η οικονομία παύει και επίσημα να είναι στο επίκεντρο, αφού ξεκινά ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών και στις 25 οι Ευρωεκλογές.

Στις 23 Μαΐου αναμένεται η έκθεση αξιολόγησης από τον οίκο Fitch.

Ήδη έχουν γίνει προεργασίες με την ελληνική πλευρά να επιθυμεί, όπως έχει τονίσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «παραμετρική βελτίωση του χρέους», δηλαδή επιμήκυνση με μετάθεση των λήξεων και μετατροπή των κυμαινόμενων επιτοκίων, σε σταθερά. Στο πρώτο στάδιο θα δημιουργηθεί μία ομάδα εργασίας του Eurogroup για να καταγραφούν τα δεδομένα και να μελετηθεί η τελευταία αξιολόγηση, αλλά και τι μένει να εκπληρωθεί.

Η Ελλάδα στις μετρήσεις της για το προσδιορισμό του «καθαρού» χρέους έχει υπολογίσει το κομμάτι του χρέους που καλύπτεται από περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου (για παράδειγμα η αξία των 4 συστημικών τραπεζών που ανακεφαλαιοποιήθηκαν) και από μελλοντικές απαιτήσεις από την ΕΕ ( επιστροφή κερδών από ΕΚΤ και εθνικές κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα ύψους 9 δισ. ευρώ. Αν λοιπόν υπολογιστεί το «εγγυημένο» χρέος, που συνολικά ανέρχεται στα 59 δισ. ευρώ, τότε προκύπτει ότι το «καθαρό» χρέος της Ελλάδας διαμορφώνεται στο 141% του ΑΕΠ τη στιγμή που το δημόσιο χρέος στα τέλη του 2013 διαμορφώθηκε στα 314,9 δισ. ευρώ ή το 174% του ΑΕΠ.

Μπορεί να επικρατεί, λοιπόν, ένα κλίμα ευφορίας, ωστόσο δεν έχουν διευκρινιστεί πολλά ζητήματα όπως εάν θα υπάρξει νέο είδος μνημονίου, ποιος θα είναι ο ρόλος του ΔΝΤ και αν θα συμμετέχει και αν θα υπάρχει γραμμή χρηματοδότησης (stand by facility). Οι Ευρωπαίοι, πάντως, θέλουν να την εποπτεία της Ελλάδας, για να αποφύγουν τον κίνδυνο νέας δημοσιονομικής χαλάρωσης.

Έτσι, παρά τις θετικές ειδήσεις που έρχονται για πλεόνασμα, την εκκίνηση του νέου ΕΣΠΑ, την ανακοίνωση του 10ετους προγράμματος ανάπτυξης, το κοινωνικό μέρισμα και τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις ακόμα απέναντι στους δανειστές, με κορύφωση το Φθινόπωρο. Οι νέες υποχρεώσεις της Ελλάδας είναι συνδεδεμένες με τα ορόσημα για να καταβληθούν οι υποδόσεις του Ιουνίου και Ιουλίου, ενώ θα μπουν στο τραπέζι νέες παρεμβάσεις από τη λίστα του ΟΟΣΑ

Της Ελένης Στεργίου.
Bookmark and Share