- Το είδος και η γεωγραφία των επενδυτών
- Άγγλοι επενδυτές (ως προς τη γεωγραφική κατανομή) και διαχειριστές κεφαλαίων (ως προς την επενδυτική κατανομή) αγόρασαν το μεγαλύτερο μέρος των νέων ελληνικών ομολόγων.
Tο ομόλογο διατέθηκε σε μία ευρεία γκάμα επενδυτών και όχι σε μία ή δύο... μόνο κατηγορίες. Πώς μοιράστηκαν τα 3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, σε ότι αφορά το είδος των επενδυτών, τα 3 δισ. ευρώ μοιράστηκαν ως εξής:
- 1,47 δις ευρώ σε διαχειριστές κεφαλαίων
- 990 εκατ. ευρώ σε hedge funds
- 420 εκατ. ευρώ σε τράπεζες
- 120 εκατ. ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι πολύ σημαντικό ότι το ομόλογο διατέθηκε σε μία ευρεία γκάμα επενδυτών και όχι σε μία ή δύο μόνο κατηγορίες, ενώ όλοι απέκτησαν ένα σημαντικό μέρος των 3 δις ευρώ.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την γεωγραφική κατανομή των επενδυτών, αυτή έχει ως εξής:
- 1,41 δισ. ευρώ σε επενδυτές με βάση την Αγγλία
- 930 εκατ. ευρώ σε επενδυτές από την υπόλοιπη Ευρώπη
- 450 εκατ. ευρώ σε επενδυτές άλλων χωρών (κυρίως από τις ΗΠΑ)
- 210 εκατ. ευρώ σε εγχώριους επενδυτές.
Επίσης, το υπουργείο σημειώνει ότι με την έκδοση αυτή αποδεικνύεται πως η Ελλάδα «έχει αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων». Ταυτόχρονα, δημιουργεί είναι ενδιάμεσο σημείο (στα 5 έτη) στην καμπύλη των ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας την υφιστάμενη σειρά ομολόγων «βελτιώνοντας τη ρευστότητα και καθιστώντας ευκολότερη την πρόσβαση» για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές.
Στην ανακοίνωση επιβεβαιώνεται, δε, ότι η απόδοση των 5ετων ομολόγων διαμορφώθηκε στο 4,95% και το κουπόνι του στο 4,75%.