Αγώνας ...ταχύτητας ανάμεσα σε Cosmote και Vodafone - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Απριλίου 2014

Αγώνας ...ταχύτητας ανάμεσα σε Cosmote και Vodafone


Τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και ο πιο αδαής έχει διαπιστώσει τον επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ Cosmote και Vodafone για την ποιότητα και ταχύτητα του δικτύου τους.
Η Cosmote υποστηρίζει ότι έχει το ταχύτερο δίκτυο, ενώ η Vodafone το καλύτερο..


Αν μια αγορά λειτουργεί ανταγωνιστικά στην Ελλάδα, αυτή είναι οι τηλεπικοινωνίες. Οταν εταιρείες κονταροχτυπιούνται για το ποια έχει... κάνει τις μεγαλύτερες επενδύσεις και προσφέρει τα καλύτερα προϊόντα, αυτό αυτομάτως μεταφέρεται στην «εμπειρία», ήτοι στις υπηρεσίες που απολαμβάνει ο καταναλωτής.

Τα νούμερα αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα: Η Ελλάδα μπορεί να επαίρεται ότι είναι πιο ανταγωνιστική από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο στο γρήγορο Ιντερνετ, μέσω κινητού. Σύμφωνα με μετρήσεις του OOKLA, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 21η θέση παγκοσμίως, ενώ οι ΗΠΑ στην 27η και η Γερμανία στην 30ή. Η υψηλή κατάταξη της Ελλάδας, που έχει μέσο όρο ταχύτητας στο mobile broadband της τάξης των 11,99 Mbps, οφείλεται στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας των Co-smote, Vodafone και Wind.

Τις τελευταίες ημέρες, ακόμα και ο πιο αδαής έχει διαπιστώσει τον επικοινωνιακό πόλεμο μεταξύ Cosmo-te και Vodafone για την ποιότητα και ταχύτητα του δικτύου τους. Η Cosmote υποστηρίζει ότι έχει το ταχύτερο δίκτυο, ενώ η Vodafone το καλύτερο. Οι δύο εταιρείες επικαλούνται μετρήσεις και έρευνες ανεξάρτητων φορέων, ενώ παράλληλα έχουν επιδοθεί και σε έντονη διαφημιστική καμπάνια.

Οι σχέσεις των δύο εταιρειών είναι τεταμένες εδώ και καιρό, καθώς η Vodafone έχει καταθέσει προσφυγή κατά της Cosmote κατηγορώντας την για αθέμιτο ανταγωνισμό στην καρτοκινητή.

Η νέα διαμάχη των εταιρειών ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, όταν η Cosmote ανακοίνωσε ότι το δίκτυό της είναι 27% ταχύτερο από το δεύτερο πάροχο, «καθρεφτίζοντας» την Vodafone.

Η Cosmote, η οποία διαθέτει μερίδιο αγοράς άνω του 52%, επικαλέστηκε μετρήσεις του ανεξάρτητου φορέα OOKLA. Σύμφωνα με τη θυγατρική του ΟΤΕ, τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε 150.000 μετρήσεις, που έγιναν από 40.000 χρήστες, σε ολόκληρη την Ελλάδα. Η Cosmote υποστήριξε ότι η μεγάλη διαφορά οφείλεται και στην αρκετά μεγάλη κάλυψη που προσφέρει το 4G δίκτυό της, το οποίο καλύπτει το 60% του πληθυσμού.

Μάλιστα, στελέχη της εταιρείας υπογράμμισαν ότι «τα τελευταία χρόνια, η Cosmote έχει επενδύσει 1 δισ. ευρώ σε δίκτυο και υποδομές, καθώς και ότι ο όμιλος ΟΤΕ πραγματοποιεί πάνω από το 60% του συνόλου των επενδύσεων που γίνονται στις τηλεπικοινωνίες».

Από την πλευρά της, η Vodafone Ελλάς δεν άργησε να ανταπαντήσει. Η θυγατρική του βρετανικού κολοσσού υποστήριξε ότι παρέχει την καλύτερη εμπειρία δικτύου, σύμφωνα με τη γνώμη των χρηστών κινητής τηλεφωνίας, όλων των δικτύων στην Ελλάδα, βάσει έρευνας καταναλωτών της TNS ICAP, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 16.380 ατόμων.

«Με επενδύσεις σε υποδομές, που μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ, η Vodafone παρέχει τις πιο αξιόπιστες υπηρεσίες κινητής επικοινωνίας, φωνής και δεδομένων.

Οι χρήστες απολαμβάνουν mobile internet, ακόμα και στο υπόγειο», επισημαίνουν στελέχη της Vodafone. Σύμφωνα με αναλυτές της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, «όσο περισσότερο ανταγωνίζονται οι εταιρείες μεταξύ τους, τόσο το καλύτερο για τους καταναλωτές». Οσον αφορά την πορεία του κλάδου, και το 2014 αναμένεται πτώση εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τα 4,5 δισ. ευρώ το 2008, τα συνολικά έσοδα του κλάδου έπεσαν στα 2,954 δισ. το 2012 (μείωση 36%) και κοντά στα 2,5 δισ. το 2013 (μείωση της τάξεως του 15%).

Toυ Φ.Φωτεινού.
Bookmark and Share