Aφήστε τις εκλογές ...πιάστε την οικονομία. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 26 Μαΐου 2014

Aφήστε τις εκλογές ...πιάστε την οικονομία.


Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην ΕΕ που κατάφερε να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε πρόφαση για εθνικές εκλογές.
..Όμως, εκείνο που προέχει δεν είναι τα λόγια του αέρα των πολιτικών αλλά οι πράξεις στο πεδίο της οικονομίας.



Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου τα εκάστοτε κόμματα της αντιπολίτευσης θεωρούν το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης, π.χ. για τις ευρωεκλογές, τις τοπικές εκλογές, αφορμή για εθνικές εκλογές το συντομότερο.
Δεν εκπλήσσει λοιπόν που... το ίδιο επαναλήφθηκε και σήμερα, ενώ το «προνόμιο» πήγε να μας κλέψει η Μαρίν Λεπέν, ζητώντας διάλυση της γαλλικής βουλής.

Αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών για το ευρωκοινοβούλιο είναι ασφαλώς ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ισχυρές επιδόσεις είχαν επίσης η Χρυσή Αυγή και δευτερευόντως το ΚΚΕ.

Εντυπωσιακό αποτέλεσμα από το πρωτοεμφανιζόμενο Ποτάμι και έκπληξη από τον ξεχασμένο ΛΑΟΣ, ενώ καλύτερα του αναμενομένου πήγε η Ελιά.

Φυσικά, κάθε κομματικό στέλεχος μπορεί να διαβάζει το αποτέλεσμα των εκλογών από τη δική του οπτική γωνία και να διατυπώνει τα δικά του συμπεράσματα.

Όλα αυτά έχουν μικρή σημασία για τη μάζα του απλού κόσμου που θέλει να δεί το βιοτικό επίπεδό του να βελτιώνεται μετά από αρκετά χρόνια συρρίκνωσης.

Όμως, αυτό δεν πρόκειται να γίνει με κοινότοπες διακηρύξεις των πολιτικών παρατάξεων και κομματικών στελεχών, που είναι συνήθως κενές περιεχομένου και μη ρεαλιστικές, αλλά με έργα.

Είναι λυπηρό και τραγικό συνάμα για μια χώρα που προσπαθεί να εξέλθει από 6ετή ύφεση να αναβάλλονται σημαντικές αποφάσεις για την οικονομία όπως συνέβη τον τελευταίο μήνα και βάλε οδεύοντας προς τις ευρωεκλογές εκλογές.

Θα είναι ακόμη πιο άσχημο αν η κυβέρνηση συνεργασίας παρέμενε στη θέση της, αλλά κατέληγε να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις που έχουν πολιτικό κόστος βραχυπρόθεσμα, αλλά ωφελούν την εθνική οικονομία μεσομακροπρόθεσμα.

Ίσως θα ήταν ευκολότερο το έργο της αν μπορούσε με απλά λόγια να εξηγήσει στον πολύ κόσμο ποια ήταν τα πραγματικά αίτια που οδήγησαν την Ελλάδα σ' αυτήν την κατάσταση.

Κι αυτό γιατί πολλοί συμπολίτες μας δεν τα γνωρίζουν ακόμη και σήμερα ή νομίζουν ότι τα ξέρουν.

Επιπλέον, ο κυβερνητικός συνασπισμός θα πρέπει επίσης να έχει το θάρρος να παραδεχθεί τα δικά του λάθη πολιτικής και να τα διορθώσει.

Κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ούτε τάζοντας λεφτά που δεν υπάρχουν, ούτε αναδιανέμοντας τα λεφτά των φορολογουμένων σε οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες.

Ο μόνος τρόπος για να αβγατίσουν τα διαθέσιμα λεφτά που μπορούν να πάνε σε αναπτυξιακά έργα είναι να γίνουν επενδύσεις και να εξαχθούν περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

Ο κόσμος θα πρέπει να πληροφορηθεί ότι αυτό προϋποθέτει πολιτική σταθερότητα και τη σταδιακή έξοδο από την ύφεση υπό συνθήκες δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Όμως, είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν το τελευταίο θα γίνει εφικτό σε περίπτωση που οι εν δυνάμει επενδυτές και οι αγορές αντιληφθούν ότι το πρόγραμμα διάσωσης έχει εκτροχιασθεί.

Για να μην πάμε λοιπόν για μαλλί και βγούμε κουρεμένοι, δηλαδή να αβγατίσουν και να μην περιορισθούν οι διαθέσιμοι πόροι, η κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τον αναμενόμενο ανασχηματισμό θα πρέπει να διατηρήσει τις ισορροπίες στις σχέσεις με τους δανειστές.

Πολύ περισσότερο όταν τους επόμενους μήνες θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Καλώς ή κακώς, τα ευχολόγια των πολιτικών και οι καλές προθέσεις των κυβερνώντων δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα των πολιτών και δεν ανεβάζουν το βιοτικό τους επίπεδο αν δεν συνοδεύονται από πράξεις.

Θα είναι άσχημο για την ελληνική οικονομία αν οι ανέξοδες πολιτικές γενικολογίες πριν από τις ευρωεκλογές μεταφραστούν σε απραξία και απροθυμία εφαρμογής οικονομικών πολιτικών λόγω πολιτικού κόστους τους επόμενους μήνες.

Του Dr. Money
Bookmark and Share