Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης… - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι τελευταίες εκλογές της μεταπολίτευσης…



Ερώτημα αποτελεί αν στη χώρα υπάρχει μια ικανή πλειοψηφία που έχει κατασταλάξει στα αίτια της χρεοκοπίας και άρα και στην κατεύθυνση της εξόδου από αυτήν. 
Δυστυχώς η αντιπαράθεση των τεσσάρων τελευταίων ετών της χρεοκοπίας "μνημόνιο - αντιμνημόνιο", έχει θολώσει τα αίτια και τις ευθύνες κατ’ αναλογία όλων μας...



Οι τριπλές εκλογές: περιφερειακές, δημοτικές και εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο έρχονται σε μια κρίσιμη φάση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Η Ελλάδα το 2010 χρεοκόπησε και βγήκε εκτός αγορών, το 2012 απέφυγε μια...ανεξέλεγκτη κατάρρευση και το 2014 έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές. Δεν έχει καταφέρει ακόμη να μεταρρυθμίσει έτσι τις δομές ώστε το παρασιτικό οικονομικό μοντέλο που οδήγησε στη χρεοκοπία να μετατραπεί σε παραγωγικό και να βρει μια θέση στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι.

Ερώτημα αποτελεί αν στη χώρα υπάρχει μια ικανή πλειοψηφία που έχει κατασταλάξει στα αίτια της χρεοκοπίας και άρα και στην κατεύθυνση της εξόδου από αυτήν.

Δυστυχώς η αντιπαράθεση των τεσσάρων τελευταίων ετών της χρεοκοπίας «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», δηλαδή στον τρόπο διαχείρισης της χρεοκοπίας έχει θολώσει τα αίτια μαζί με τις ευθύνες κατ’ αναλογία όλων μας σ΄ αυτή τη διαδικασία…

Οι τριπλές εκλογές όπως είναι φυσικό θα εμπεριέχουν ένα μήνυμα για το βαθμό συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας επί του προβλήματος της χρεοκοπίας.

Το μήνυμα αυτό θα δοθεί σε δύο δόσεις, την πρώτη και τη δεύτερη Κυριακή. Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της δεύτερης Κυριακής με τρόπο που δεν μπορούμε ακόμη να προβλέψουμε.

Το αποτέλεσμα της πρώτης και της δεύτερη Κυριακής θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να δώσει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, αλλά και να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές.

Στις δημοτικές εκλογές τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουν οι τοπικές κοινωνίες διαφέρουν με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα ψηφίσουν τις Ευρωεκλογές και σίγουρα με τα κριτήρια με τα οποία θα ψήφιζαν σε πιθανές βουλευτικές εκλογές.

Στις τοπικές εκλογές διατηρούνται οι τοπικοί πολιτικοί δεσμοί που έχουν διαρραγεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Αν στις τοπικές εκλογές (δημοτικές – περιφερειακές) υπάρχει απόκλιση από τα ποσοστά των πολιτικών δυνάμεων στις τελευταίες βουλευτικές, μπορεί να σημαίνει πως τα ποσοστά αυτά (των βουλευτικών) είναι προσωρινά σε ένα μεταβαλλόμενο πολιτικό τοπίο.

Στις Ευρωεκλογές ο κόσμος ψηφίζει με πιο χαλαρά κριτήρια γιατί σε αυτές δεν αναδεικνύουν κυβέρνηση και άρα ενδείκνυνται να μην αποφύγουν τα διλήμματα «ζωής» και «θανάτου» των βουλευτικών εκλογών. Οι Ευρωεκλογές αποτελούν καλύτερο πεδίο για αποτύπωση του πολιτικού χάρτη της κοινωνίας και για αποστολή μηνυμάτων σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Η κοινωνία κάνει λάθος που δίνει μικρή σημασία στις Ευρωεκλογές γιατί αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται στο Ευρωκοινοβούλιο τα τελευταία χρόνια και στα κατά τόπους εθνικά κοινοβούλια, τυπικά ενσωματώνουν και εξειδικεύουν τις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ληφθεί αλλού.

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο θα αποτελέσει επίσης ένα μήνυμα για τον τρόπο που προχωρά η ευρωπαϊκή ενοποίηση και τον τρόπο που αντιμετωπίστηκε η πρόσφατη κρίση στο νότο της Ευρωζώνης.

Οι σημερινές εκλογές καθώς και αυτές της επόμενης Κυριακής αποτελούν κρίσιμο κρίκο του τέλους της μεταπολίτευσης και του τρόπου που αυτός θα προχωρήσει μετά την πτώση του δικομματισμού περί του 40-50%.

Το πλέον πιθανό σενάριο είναι οι επόμενες περιφερειακές, δημοτικές και ευρωεκλογές να λάβουν χώρα με εντελώς διαφορετική την πολιτική και κομματική γεωγραφία της χώρας.

Αλλά κόμματα και άλλα πρόσωπα...

Του κ.Κ.Στούπα
Bookmark and Share