Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την αναβάθμιση της Ελλάδας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 23 Μαΐου 2014

Τι λένε τα ξένα μέσα ενημέρωσης για την αναβάθμιση της Ελλάδας

Θετικά αντιδρούν αγορές και αναλυτές στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Ισπανίας στο Β- από τους οίκους Fitch και S&P αντίστοιχα, υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.


“Η Ελλάδα πέτυχε εντυπωσιακό πρωτογενές... πλεόνασμα το 2013 σε σύγκριση με τους στόχους του προϋπολογισμού. Πέτυχε έναν στόχο-κλειδί του προγράμματος διάσωσης της τρόικα" ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο οίκος , ο οποίος εκτιμά ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα αυξηθεί περαιτέρω στο 1,4% του ΑΕΠ φέτος, ενώ το χρέος επί του ΑΕΠ θα σταθεροποιηθεί στο 177%.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αναβαθμίσεις έρχονται αφότου οι αγορές είχαν προεξοφλήσει την ανάκαμψη στις δύο χώρες που βρέθηκαν στη δίνη της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης. Το κόστος δανεισμού της Ισπανίας έχει πέσει σε ιστορικό χαμηλό ενώ οι επενδυτές φαίνεται να έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία.

“Τα χειρότερα έχουν περάσει. Η αλληλεγγύη στην Ευρωζώνη έχει επιστρέψει” τονίζει ο Γιουσούκε Ίτο, fund μανατζερ της Mizuho Asset Management Co.

Ισπανία: Αναβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητητά της σε Β από Β- ο S&P

“Αυτή είναι η πρώτη αναβάθμιση από την αρχή της κρίσης επομένως θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελεί κομβικό σημείο. Ωστόσο, η αξιολόγηση παραμένει στο ΒΒΒ. Αυτά είναι πολύ χαμηλά σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα κι αυτό δείχνει ότι υπάρχουν ακόμα σημαντικά ρίσκα στο μέλλον”, προειδοποιεί ο Μόριτζ Κρέμερ, επικεφαλής των αξιολογήσεων στον S&P, μιλώντας στο CNBC.

Οι αναβαθμίσεις είχαν αντίκτυπο και στα ομόλογα της ευρωπαϊκής περιφέρειας την Παρασκευή παρά το γεγονός ότι οι επερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές έχουν μετριάσει τον ενθουσιασμό των επενδυτών, όπως αναφέρει το Reuters.

Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου ήταν μία μονάδα χαμηλότερα την Παρασκευή στο 6,51%. Τα ιταλικά και ισπανικά 10ετή ομόλογα άνοιξαν χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης με απόδοση στο 3,03% και 3,22% αντίστοιχα. Αμετάβλητη παρέμεινε η απόδοση στα πορτογαλικά και ιρλανδικά κρατικά ομόλογα στο 2,85% και στο 3,87% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας έχουν σταθεροποιηθεί μετά από το sell – off των προηγούμενων ημερών.
Bookmark and Share