Τι το ειδικό έχει η «μπραζούκα»; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Τι το ειδικό έχει η «μπραζούκα»;



  • H τεχνολογία της φετινής «στρογγυλής θεάς».


Αναμφισβήτητα, το ποδόσφαιρο είναι απίστευτα δημοφιλής. Το 2010, πάνω από 700 εκατομμύρια άνθρωποι παρακολούθησαν τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ τα παιχνίδια του τουρνουά είδε σχεδόν ο μισός πληθυσμός της Γης. Από το... 1970, η Adidas σχεδιάζει τις νέες μπάλες ποδοσφαίρου για κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο καθηγητής Μηχανικής και Αεροναυπηγικής στο New York University Polytechnic School, Nikhil Gupta, εξηγεί την τεχνολογία της φετινής «στρογγυλής θεάς».

Πολλές ενσωματώνουν υλικά και καινοτόμες τεχνολογίες πολύ μπροστά από την εποχή τους, κατασκευάζοντας μπάλες που σίγουρα αντιστοιχούν στο επίπεδο των παικτών.

Η «Brazuca», η μπάλα που σχεδίασε η Adidas για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2014 στη Βραζιλία, είναι το πιο πρόσφατο τέτοιο παράδειγμα μηχανικής αιχμής και προηγμένων υλικών. Αυτή η μπάλα είναι σχεδιασμένη για να έχει μια πιο ακριβή και επαληθεύσιμη πορεία και μετά τις κλωτσιές ανακτά το σχήμα της πιο γρήγορα από ό,τι οι προηγούμενες μπάλες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Η μπραζούκα είναι επίσης ανθεκτική στην υγρασία και διατηρεί ένα ομοιόμορφο σχήμα και βάρος ακόμη και στις πιο σκληρές περιβαλλοντικές συνθήκες.

Η ενσωμάτωση όλων αυτών των χαρακτηριστικών σε μία μπάλα είναι δυνατός εξαιτίας ενός καινοτόμου συνδυασμού: η μπραζούκα έχει δύο στρώματα ενισχυμένων με ίνες σύνθετων υλικών και δύο διαφορετικούς τύπους αφρού τυλιγμένους μέσα σε μία σαν δερμάτινη εξωτερική επιφάνεια, κατασκευασμένη από ένα πολυμερές που ονομάζεται πολυουρεθάνη.

Το παχύτερο στρώμα αφρού ανοικτών πυρήνων που περικλείεται μεταξύ δύο ενισχυμένων με ίνες σύνθετων στρωμάτων παρέχει την επιθυμητή απαλότητα υπό συμπίεση κατά τη διάρκεια του κλοτσήματος η της κεφαλιάς. Τα δύο ενισχυμένα με ίνες στρώματα βοηθούν επίσης στο να επανέλθει η μπάλα στο αρχικό της σχήμα. Το συντακτικό στρώμα αφρού είναι επίσης κατασκευασμένο από ένα ελαστικό υλικό, για να έχει πρόσθετη απαλότητα και ευκαμψία. Οι ενισχυμένες με ίνες στιβάδες απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης όταν η μπάλα είναι φουσκωμένη και κρατούν τα στρώματα αφρού ευέλικτα.

Οι μπάλες ποδοσφαίρου των προηγούμενων ετών είχαν κατασκευαστεί με της συρραφή των κομματιών. Στη μπραζούκα έχουν χρησιμοποιήσει θερμική συγκόλληση, η οποία εξαλείφει τις ραφές και παρέχει μια ομαλή διαδρομή για τη ροή του αέρα στους αύλακες μεταξύ των πάνελ.
Μόνο έξι πάνελ έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της μπάλας, σε σύγκριση με τα οκτώ που χρησιμοποιήθηκαν στην μπάλα Jabulani, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και τα 32 πάνελ που χρησιμοποιούνταν στις περισσότερες από τις παλαιότερες μπάλες. Η επιφάνεια της μπάλας έχει επίσης μια λεπτή υφή. Αυτή η υφή θα παράσχει οδούς για τη ροή του αέρα κατά τη διάρκεια της καθόδου της μπάλας και θα κρατά σταθερή την τροχιά.

Είναι σίγουρα μια μπάλα που θα αναδείξει στο μέγιστο τις ικανότητες των παικτών.

http://www.livescience.com/46299-microscopic-analysis-brazuca-world-cup-ball.html
Bookmark and Share