"Μια ωραία ατμόσφαιρα" για το ...διευθυντήριο της ΕΕ - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 10 Ιουνίου 2014

"Μια ωραία ατμόσφαιρα" για το ...διευθυντήριο της ΕΕ

Κάμερον,Μέρκελ,Ρούτε,Ράινφελντ ..αρμενίζουν

  • Εβδομάδα ζυμώσεων για τη διαδοχή Μπαρόζο στο αξίωμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ξεκίνησε χθες με μια μίνι Σύνοδο Κορυφής και με οικοδεσπότη τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ.




Προσκεκλημένοι στη θερινή του κατοικία... είναι η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

Επισήμως, οι τέσσερις ηγέτες θα «ανταλλάξουν απόψεις για τον μελλοντικό προγραμματισμό της ΕΕ καθώς και για επίκαιρα θέματα της εξωτερικής πολιτικής», ωστόσο, το ζήτημα που θα μονοπωλήσει το ενδιαφέρον είναι αν ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ή κάποιο άλλο πρόσωπο.

Κατά της εκλογής του έχει ταχθεί ο Κάμερον, που έχει μάλιστα απειλήσει και με αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Φτάνοντας στη Σουηδία δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες κι όχι το Ευρωκοινοβούλιο πρέπει να προτείνουν τον επόμενο πρόεδρο.

«Θα τονίσω το σημαντικό αυτό θέμα αρχής», δήλωσε χαρακτηριστικά, «ότι δηλαδή εμείς, ως δημοκρατικά εκλεγμένοι αρχηγοί, θα πρέπει να αποφασίσουμε για τους επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών κι όχι να αποδεχτούμε μια καινούργια διαδικασία την οποία ποτέ δεν συμφωνήσαμε».

Την υποψηφιότητα Γιούνκερ αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό και οι άλλοι δύο προσκεκλημένοι πρωθυπουργοί, ενώ ο Ράινφελντ δήλωσε πρόσφατα πως η στήριξη του ισχυρότερου κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προς τον Γιούνκερ δεν μπορεί να είναι το μοναδικό κριτήριο. Δεν αποκάλυψε ωστόσο ποιον υποστηρίζει για τη θέση, όμως σύμφωνα με τους Financial Times, επιθυμεί η επιλογή να γίνει από τα εκτελεστικά όργανα των κρατών-μελών, παρά από τους ευρωβουλευτές.

Αντιθέτως, η Μέρκελ, που υποστηρίζει τον Γιούνκερ, θα επιδιώξει να βρει μια συμβιβαστική φόρμουλα αλλά και να προβεί σε παραχωρήσεις που θα επέτρεπαν στον Ντέιβιντ Κάμερον να υποχωρήσει με... χάρη. Πιθανές παραχωρήσεις θα μπορούσαν να αφορούν μια εξέχουσα θέση για τον νέο Βρετανό επίτροπο, περιορισμούς στον προϋπολογισμό της ΕΕ ή τη δέσμευση για την υπογραφή της συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Επιφυλάξεις για την υποψηφιότητα Γιούνκερ εκφράζει και η Ιταλία, που θα «αρνηθεί να στηρίξει έναν πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος δεν θα αλλάξει πολιτική», όπως δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι.

«Ουδείς κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να προχωρήσουμε σε μια συμφωνία. Θέλουν να κατεβάσουν τον Γιούνκερ, πολύ καλά. Ας πει τότε τι σκέπτεται για τα πέντε επόμενα χρόνια», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οσο για τη Γαλλία, αν και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «δεν αποτελεί επιλογή της», όπως δήλωσε μιλώντας στη γαλλική τηλεόραση ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς, θα τον υποστηρίξει γιατί, αν «θέλουμε να πηγαίνει να ψηφίζει ο κόσμος λέγοντάς του ότι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα προκύψει από το κόμμα που θα πάρει την πλειοψηφία, δεν μπορούμε να του λέμε όταν βγουν τα αποτελέσματα ότι αυτό δεν ισχύει», τόνισε.
Bookmark and Share