- Μπορεί η μεσαία τάξη να καταρρέει σε όλο τον πλανήτη, όμως οι ζάπλουτοι του κόσμου αυτού συνεχώς πληθαίνουν καθώς συγκεντρώνουν περισσότερο πλούτο στα χέρια τους, αφού μόνον τον τελευταίο χρόνο αυξήθηκε κατά 6 τρισ. δολ. φθάνοντας συνολικά τα 52,3 τρισ. δολ.
Ετσι, ο αριθμός των κροίσων αυξήθηκε σχεδόν κατά...1,8 εκατομμύριο πέρσι, μία αύξηση που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από το 2000, όταν τα χρηματιστήρια είχαν εκτιναχθεί με τη φούσκα των εταιρειών νέας τεχνολογίας.
Συγκεκριμένα, η πρόσφατα δημοσιευθείσα έκθεση (2014) CapGemini's World Wealth Report αποκαλύπτει πως η εκτύπωση χρήματος εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών ωφέλησε τους κροίσους του πλανήτη μέσω των χρηματιστηριακών αγορών που όπως και το 2000 γνωρίζουν νέα ύψη-ρεκόρ. Γιατί ο πλούτος των πολυεκατομμυριούχων αυξήθηκε μέσα στον τελευταίο χρόνο 15% χάρη στα κέρδη των χάρτινων τίτλων. Επικεφαλής στην πυραμίδα του πλούτου η Β. Αμερική και η Ασία-Ειρηνικός να ακολουθεί, με τους πλουσίους στην Ιαπωνία να απολαμβάνουν αξιοσημείωτη αύξηση του πλούτου τους παρά τη δύσκολη κατάσταση της χώρας συνολικά.
Η έρευνα χωρίζει τους κροίσους σε αυτούς με καθαρό πλούτο 1-5 εκατ. δολ., σε αυτούς με 5-30 εκατ. δολ. (ενδιάμεση κατηγορία), και σε όσους έχουν πάνω από 30 εκατ. δολ. (σούπερ-πλούσιους).
Σημειώνεται πως την τελευταία 5ετία ο πλούτους των κροίσων του πλανήτη αυξήθηκε κατά 20 τρισ. δολ. Ο αριθμός, δε, κι ο πλούτος τους αυξήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη κοινωνική κατηγορία σε όλες τις περιοχές του κόσμου εκτός της Λατινικής Αμερικής, η οποία όμως διαθέτει το μεγαλύτερο μερίδιο σούπερ-πλούσιων (32,9%).
Τέλος, ο πλούτος των κροίσων του κόσμου αναμένεται να αυξηθεί στα 64,3 τρισ. δολ. ώς το 2016 σημειώνοντας αύξηση 22% από το 2013.
ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΛΩΝΙΑΤΗΣ