Μην κάνετε τους θεσμούς κουρελόχαρτο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 6 Ιουνίου 2014

Μην κάνετε τους θεσμούς κουρελόχαρτο

Ελάχιστα μαθήματα αποκομίσαμε στη διάρκεια αυτής της κρίσης, αν κρίνουμε από όσα διαδραματίστηκαν χθες με την παραίτηση του Θεοχάρη. Απ' ό,τι φαίνεται δεν είμαστε σε θέση να διατηρήσουμε αυτά που με κόπο κατορθώσαμε να ανακτήσουμε και κυρίως την αξιοπιστία μας…


Στην κρίση από την οποία ακόμη πασχίζουμε να εξέλθουμε οδηγηθήκαμε κυρίως... εξαιτίας έλλειψης αξιοπιστίας.

Εξαιτίας αυτής της έλλειψης, η οποία δημιουργήθηκε ως απόρροια των πρακτικών που ακολουθούσε η χώρα επί σειρά ετών, τελικώς χρεοκοπήσαμε.

Σήμερα, αφού έχουμε υποστεί τα πάνδεινα, οι άνθρωποι που κρατούν τα ηνία της εξουσίας σε αυτόν τον τόπο εμφανίζονται προετοιμασμένοι να κλοτσήσουν για μία ακόμη φορά τους κόπους των τελευταίων ετών, διακυβεύοντας την όποια ανακτηθείσα αξιοπιστία της χώρας.

Ο εξαναγκασμός του Χάρη Θεοχάρη σε παραίτηση, χθες, από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, η οποία δημιουργήθηκε βάσει μνημονιακής υποχρέωσης με διάρκεια θητείας τα πέντε έτη, ώστε να είναι βέβαιον ότι θα υπερβαίνει τη ζωή της εκάστοτε κυβέρνησης, αποτελεί ένα ξεκάθαρο πισωγύρισμα από πλευράς αξιοπιστίας.

Τόσο έναντι πιστωτών και εταίρων, όσο και σε ό,τι αφορά αυτήν καθεαυτήν την ισχύ του θεσμού της ημιανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης.

Αντίστοιχα, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, Γιώργος Προβόπουλος, συμμετείχε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, δίχως να μπορεί να απαντήσει σε ενδεχόμενο ερώτημα εάν θα συνεχίσει στην παρούσα του θέση μετά από μόλις δύο εβδομάδες, οπότε λήγει επισήμως η θητεία του ως διοικητού της ΤτΕ.

Όλα αυτά, δε, σημειώνονται ενώ την επόμενη Τετάρτη συνεδριάζει το Δ.Σ. της ΤτΕ, απαιτείται στη συνέχεια πράξη του υπουργικού συμβουλίου και έγκριση από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή (σε περίπτωση νέου προσώπου) ώστε ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας να μπορέσει να βρεθεί ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, έως την 20ή Ιουνίου, οπότε λήγει η θητεία του κ. Προβόπουλου.

Ακόμη, όμως, και για το κορυφαίο πόστο του υπουργού Οικονομικών, τα πάντα είναι στον αέρα, με τον κ. Γ. Στουρνάρα να απαντά «και θέλω και δεν θέλω» σε ερωτήματα εάν επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του, ενώ σε λιγότερο από μία εβδομάδα, και συγκεκριμένα στις 11 τρέχοντος, είναι προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε…

Πού βαδίζουμε έτσι, φίλτατοι; Πώς πορευόμαστε για την πλέον κρίσιμη διαπραγμάτευση στην οικονομική ιστορία του τόπου;

Οι θέσεις τριών ανθρώπων-«κλειδιά» για την οικονομία της χώρας βρίσκονται στον αέρα, ενώ ουδείς υπουργός ασχολείται με οτιδήποτε άλλο, εν όψει ανασχηματισμού, παρά με τη σύνταξη του απολογισμού του στο υπουργείο που κράτησε τους τελευταίους μήνες…

Δεν είναι μόνον ότι ο Στουρνάρας και ο Προβόπουλος γνωρίζουν καλύτερα, τουλάχιστον ως εκ της θέσης τους κατά το προηγούμενο διάστημα, τι πρέπει να γίνει με το μείζον ζήτημα του χρέους, ή ότι επί ημερών Θεοχάρη η ελληνική φορολογική διοίκηση γνώρισε κοσμογονικές αλλαγές, για τη μέχρι τούδε ιστορία της.

Κυριότερα, η υπόθεση των ανακατατάξεων αυτών αντικατοπτρίζει την ευκολία με την οποία το Μέγαρο Μαξίμου εμφανίζεται προετοιμασμένο να διακυβεύσει τα κοπιωδώς κτηθέντα οφέλη της τελευταίας διετίας.

Αν μπορέσαμε να ξαναβγούμε στις αγορές, αν μπορέσαμε να ισοσκελίσουμε τα δημόσια οικονομικά και πολύ περισσότερο να βγάλουμε πρωτογενές πλεόνασμα και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν, τούτο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στη δουλειά που έκαναν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι.

Τώρα βρήκαμε να τους αλλάξουμε και μάλιστα κατ’ αυτόν τον τρόπο; Με μια παραίτηση εξαναγκασμού και με εκκρεμή ακόμη τη θέση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας;

Ας μην απορούμε, λοιπόν, για τις χθεσινοβραδινές αιτιάσεις της «Κομισιόν» αναφορικά με τον κ.Θεοχάρη και για το πώς θα αναπληρωθεί η θέση του…

Αναξιόπιστους μας ξέρανε, αναξιόπιστοι παραμένουμε…

Ν.Γ.Δρόσος
Bookmark and Share