Παίρνουν ανάσες μόνο τα Σαββατοκύριακα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 13 Ιουλίου 2014

Παίρνουν ανάσες μόνο τα Σαββατοκύριακα..



  • Η ηπειρωτική Ελλάδα και όσα νησιά «δουλεύουν» παραδοσιακά με Ελληνες -και με τα δελτία κοινωνικού τουρισμού- είναι άδεια και υποδέχονται επισκέπτες μόνο τα Σαββατοκύριακα.


Στην Εύβοια, αν και η κίνηση είναι καλύτερη από πέρυσι, το νησί δεν «γεμίζει» ούτε τον Δεκαπενταύγουστο. Με...εξαίρεση την Κεντρική Εύβοια (Ερέτρια), που η εικόνα είναι σαφώς καλύτερη και έχει ξένο τουρισμό, τόσο η Β. Εύβοια (Αιδηψός) όσο και η Νότια Εύβοια (Κάρυστος, Μαρμάρι) «βλέπουν» τουρίστες μόνο τα Σαββατοκύριακα, «όμως έτσι δεν βγαίνει σεζόν», όπως χαρακτηριστικά λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μιλτιάδης Χέλμης και συνεχίζει: Η Εύβοια δούλευε με Ελληνες, οι οποίοι πλέον δεν κάνουν διακοπές. Διαθέσιμα δωμάτια υπάρχουν καθ' όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, αφού οι πληρότητες στην καλύτερη περίπτωση θα φτάσουν το 60% με 70%. Οι τιμές ξεκινούν από τα 25 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια και φτάνουν τα 150 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων.

Στη Μαγνησία η κίνηση είναι υποτονική. Αν και στο Αεροδρόμιο Βόλου κατεβαίνουν κάποιες πτήσεις από Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία και Αυστρία, τα δωμάτια δεν γεμίζουν ούτε στο pic της σεζόν. Οι τιμές στα καταλύματα του Πηλίου (Αϊ-Γιάννης, Χορευτό, Χόρτο, Καλά Νερά) «παίζουν» από τα 40 μέχρι τα 80 ευρώ (ανάλογα με το κατάλυμα και την περίοδο διαμονής).

«Δυστυχώς δεν έχει όλη η Ελλάδα πληρότητες 100%», λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης και υπογραμμίζει: Εμείς έχουμε κρατήσει τις τιμές του 2010, διότι δουλεύουμε με Ελληνες και η απουσία τους κάνει τη μεγάλη διαφορά....

Ελπίδες στις... πηγές
Η Φθιώτιδα μπορεί να ήταν top τουριστικός προορισμός το 1970, σήμερα όμως είναι τουριστικά νεκρή, με πληρότητες της τάξης του 5%, και όπως λένε οι πρόεδροι των ξενοδόχων Νάγια Σαμαρά, Ι. Ηλιόπουλος (Καμμένα Βούρλα) και Ιουλία Αλεξάκη (Λουτρά Υπάτης): «Ο Ελληνας είναι σήμερα φτωχός, δεν κάνει διακοπές, διότι δεν του περισσεύει ούτε ένα ευρώ. Εμείς, λοιπόν, πάμε για κλείσιμο διότι δουλεύαμε αποκλειστικά με Ελληνες».

Μοναδική τους ελπίδα είναι πλέον ο ιαματικός τουρισμός. Ωστόσο προαπαιτούμενο αποτελεί η πιστοποίηση των ιαματικών πηγών και ο εκσυγχρονισμός τους σε επίπεδο υποδομών, ώστε οι τοπικές ενώσεις ξενοδόχων να «βγουν» στο εξωτερικό για να διαφημίσουν το προϊόν τους.

Στη Φθιώτιδα οι τιμές στα δωμάτια ξεκινούν από τα 15 ευρώ τη βραδιά και φτάνουν μέχρι τα 40 ευρώ (με πρωινό) στα ξενοδοχεία.

Ιδια η εικόνα και στη Λακωνία, καθώς όπως λέει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Δημήτρης Πολλάλης «το τελευταίο πράγμα που σκέφτεται σήμερα ο Ελληνας είναι να πάει διακοπές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στο τέλος Ιουλίου θα πρέπει να πληρώσουμε τις δόσεις για τον φόρο και για τα ακίνητα. Οπότε -αντίο- διακοπές και ?αντίο? πληρότητες...».

Σύμφωνα με τον κ. Πολλάλη, η Λακωνία διαθέτει μοναδικές παραλίες, αλλά και τον Μιστρά, τη Μάνη, τη Μονεμβασιά. Ομως τουρίστες δεν υπάρχουν. Οι πληρότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές -σχεδόν μηδενικές λέει- και πλήθος από διαθέσιμα καταλύματα.

Οι τιμές διαμορφώνονται από τα 30 ευρώ σε δωμάτια και studio (Πούντα, Νεάπολη) μέχρι τα 120 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων.

Με χαμηλές ταχύτητες κινείται ο τουρισμός στην Τήνο και την Ανδρο, κατ' εξοχήν προορισμοί για Ελληνες.

Και τα δύο νησιά «γεμίζουν» προς το παρόν μόνο τα Σαββατοκύριακα, ωστόσο οι τζίροι είναι ιδιαίτερα χαμηλοί, αφού οι περισσότεροι από τους επισκέπτες διαθέτουν εξοχικές κατοικίες.

Οι τιμές στα ενοικιαζόμενα δωμάτια (που βρίσκονται κοντά στη θάλασσα) ξεκινούν από τα 50 ευρώ. Πληρότητες της τάξης του 85% περιμένει η Τήνος το πρώτο 15νθήμερο του Αυγούστου, λόγω της Παναγίας.
ΑΠΕ
Bookmark and Share