ΔΕΗ: Αφήστε τα συνθήματα ...πιάστε τα επιχειρήματα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

ΔΕΗ: Αφήστε τα συνθήματα ...πιάστε τα επιχειρήματα


  • H κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζονται να ακονίσουν μαχαίρια εν όψει της συζήτησης του νομοσχεδίου για τη «μικρή» ΔΕΗ. Όμως, ο λαός αξίζει μεγαλύτερο σεβασμό από την ανταλλαγή κατηγοριών και συνθημάτων..



Είναι σαφές ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αποφασίσει να αναγάγει το θέμα της ιδιωτικοποίησης της αποκαλούμενης «μικρής» ΔΕΗ σε...μείζον πολιτικό ζήτημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ελπίζει στη συγκέντρωση 121 ψήφων ώστε να οδηγήσει το θέμα σε δημοψήφισμα, καταφέρνοντας πλήγμα στην κυβέρνηση και διαμορφώνοντας μια μειοψηφία που θα μπορούσε να μπλοκάρει την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ, μιας νέας εταιρείας που δημιουργείται με προίκα το 30% περίπου του ενεργητικού και των πελατών της ΔΕΗ, είναι ένα από τα 12 προαπαιτούμενα για να πληρωθούν οι εναπομείνασες δόσεις και να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος.

Δεν είναι λοιπόν μικρό ζήτημα.

Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη.

Η χώρα έχει αναλάβει προ πολλού την υποχρέωση απέναντι στην Ε.Ε. να κάνει κάτι με τη ΔΕΗ από τη στιγμή που η τελευταία έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ελλάδα δεν είναι η μοναδική χώρα στην ευρωζώνη που είχε παρόμοιο πρόβλημα.

Όμως, οι άλλες χώρες έχουν ήδη προβεί σε ενέργειες, κάτι που δεν συμβαίνει μ' εμάς.

Επομένως, το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσουν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου, και ξεπερνά ασφαλώς το μνημόνιο, είναι το εξής:

Τι σκοπεύουν να κάνουν για να συμμορφωθούν, έστω με καθυστέρηση, στην απαίτηση της Ε.Ε. για αντιμετώπιση του θέματος με την κυρίαρχη θέση της ΔΕΗ και την έλλειψη ανταγωνισμού;

Η κυβέρνηση απαντά με το σπάσιμο της ΔΕΗ και την ιδιωτικοποίηση του μικρότερου κομματιού που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας.

Τι προτείνει όμως ο ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι που αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση της «μικρής» ΔΕΗ;

Απ' ό,τι φαίνεται, οι ενστάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν εστιάζουν σε θέματα όπως η επιλογή των μονάδων που θα δοθούν στη «μικρή» ΔΕΗ ή η αποτίμησή τους για να βγει το τίμημα.

Οι ενστάσεις έχουν στρατηγικό χαρακτήρα και αφορούν πιθανόν τη διατήρηση της ΔΕΗ ως έχει, όπως θέλουν συνδικαλιστές, εργαζόμενοι και τοπικές κοινωνίες.

Όμως, καλώς ή κακώς, αυτό δεν είναι εφικτό.

Μήπως επιθυμούν την πώληση κάποιων μονάδων της ΔΕΗ σε επενδυτές ώστε να μειωθεί το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ;

Θα πρέπει λοιπόν οι πολιτικές δυνάμεις να απαντήσουν με επιχειρήματα στο ερώτημα για το μέλλον της ΔΕΗ από τη στιγμή που το θέμα φεύγει από τα ελληνικά σύνορα.

Το σίγουρο είναι ότι οι αλληλοκατηγορίες και τα συνθήματα μεταξύ των κομμάτων δεν πρόκειται να διαφωτίσουν τη μάζα του πληθυσμού.

Ειλικρινά, μας είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε ποιος θα βγει κερδισμένος σ' αυτήν την περίπτωση.

Θα βγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη διαφαινόμενη επιχείρηση ταύτισής του από κυβερνητικούς κύκλους με τους αντιδημοφιλείς συνδικαλιστές της ΔΕΗ;

Ή μήπως θα βγει η κυβέρνηση από τις κατηγορίες περί ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;

Θα ήταν λοιπόν ευχής έργον αν η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνονταν πρωτίστως στην ουσία του ζητήματος, παραθέτοντας επιχειρήματα, και δευτερευόντως στη δημιουργία πολιτικών εντυπώσεων.

Dr. Money

Bookmark and Share