Στον ιρακινό στρατό έχουν διεισδύσει εξτρεμιστές ελεγχόμενοι από το Ιράν - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

Στον ιρακινό στρατό έχουν διεισδύσει εξτρεμιστές ελεγχόμενοι από το Ιράν

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times..


Η Ουάσινγκτον ανησυχεί διότι θεωρεί πως στον στρατό του Ιράκ έχουν διεισδύσει τόσο πληροφοριοδότες των σουνιτών εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), όσο και...σιίτες εξτρεμιστές που διατηρούν δεσμούς με το Ιράν, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας New York Times.

Η παρείσφρηση αυτή έχει πάρει τέτοια έκταση, υποστηρίζεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, η οποία επικαλείται ένα απόρρητο έγγραφο, που θα μπορούσε να σημάνει πως θα τεθεί σε κίνδυνο η ζωή των αμερικανών στρατιωτικών που ενδέχεται να σταλούν στο Ιράκ σε συμβουλευτικό ρόλο.

Κατά την εκτίμηση που διατυπώνεται στο έγγραφο που επικαλείται η εφημερίδα, μόλις οι μισές μονάδες του στρατού του Ιράκ είναι κατάλληλες και έτοιμες για την παροχή βοήθειας από τις ΗΠΑ, εάν ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα αποφασίσει να την προσφέρει στη Βαγδάτη.

Οι ΗΠΑ πρόσφατα έσπευσαν να στείλουν μερικές εκατοντάδες στρατιώτες στο Ιράκ, έπειτα από την προέλαση του ΙΚ –μιας οργάνωσης που ως πρόσφατα ήταν γνωστή ως Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε, ή ΙΚΙΛ–, που έχει καταλάβει τεράστιες εκτάσεις στο βόρειο Ιράκ. Μία από τις αποστολές των δυνάμεων οι οποίες εστάλησαν στη χώρα είναι εάν ο ιρακινός στρατός μπορεί να αποκρούσει τους εξτρεμιστές. Ενδέχεται επίσης να τους δοθεί η διαταγή να υποστηρίξουν τα ιρακινά στρατεύματα.

Τα κυβερνητικά στρατεύματα στο Ιράκ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό σε σιιτικές παραστρατιωτικές ομάδες, πολλά μέλη των οποίων εκπαιδεύτηκαν από το Ιράν, σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης. Εξαρτώνται εξάλλου από Ιρανούς εκπαιδευτές.

Τα μάχιμα στρατεύματα των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011 και ο Ομπάμα δεν μοιάζει ιδιαίτερα πρόθυμος να στείλει ξανά δυνάμεις εκεί.

Επικριτές του Ομπάμα εκφράζουν ανησυχίες ότι εάν η Ουάσινγκτον στείλει συμβούλους ενδέχεται να συρθεί εκ νέου σε έναν πόλεμο όπως είχε συμβεί στο Βιετνάμ τη δεκαετία του 1960.
Bookmark and Share