Η Forthnet «ζυγίζει» τις δύο προσφορές - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

Η Forthnet «ζυγίζει» τις δύο προσφορές

Κλιμακώνεται ο πόλεμος για τη Forthnet.


Η αναμέτρηση δυνάμεων και ο ανταγωνισμός για κυριαρχία στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών ανάμεσα στους δύο πολυεθνικούς κολοσσούς, το βρετανικών συμφερόντων Vodafone Group και τη γερμανική Deutsche Telekom, έφερε όπως ήταν αναμενόμενο και...
δεύτερη προσφορά για την πολύφερνη νύφη της αγοράς.



Vodafone και Wind υπέβαλαν κοινή μη δεσμευτική πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet που δεν κατέχουν, ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο των συγκρούσεων στην εγχώρια αγορά των τηλεπικοινωνιών.

Η πρόταση αφορά την πιθανή απόκτηση του συνόλου των μετοχών της Forthnet, οι οποίες δεν ανήκουν στην κυριότητα των δύο εταιρειών έναντι τιμήματος που κυμαίνεται μεταξύ 1,70 και 1,90 ευρώ ανά μετοχή.

Μετά την εξέλιξη αυτή το διοικητικό συμβούλιο της Forthnet βρίσκεται με δύο διαφορετικές προτάσεις. Η προσφορά των Vodafone-Wind αφορά το σύνολο των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας και βάσει του προσφερόμενου τιμήματος ανά μετοχή συνυπολογίζοντας τα δάνεια, ο πήχης του deal ανεβαίνει στα 500 εκατ. ευρώ.

Ο ΟΤΕ

Η μη δεσμευτική προσφορά του ΟΤΕ αφορά την απόκτηση της συνδρομητικής ψηφιακής τηλεόρασης Nova από τη Forthnet. Μια προσφορά που αφορά μόνο τη Nova και είναι εύρους 250-300 εκατ. ευρώ, προσαρμοζόμενη ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις τής υπό εξαγοράν δραστηριότητας.

Το Δ.Σ. της Forthnet καλείται να αποφανθεί εάν θα αποδεχθεί ή όχι μία εκ των προτάσεων αυτών, ωστόσο είναι βέβαιο πως η όλη διαδικασία θα πάρει αρκετό χρόνο. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι το Δ.Σ. είναι πολύ πιθανόν να μη λάβει μόνο του την απόφαση και να αναθέσει σε κάποιον σύμβουλο την αποτίμηση των προσφορών. Πρόκειται για μια διαδικασία για την ολοκλήρωση της οποίας μπορεί να χρειαστούν έως και δύο μήνες.

Από τη στιγμή που το Δ.Σ. λάβει την όποια απόφαση, θα ξεκινήσει οικονομικός και νομικός έλεγχος, το λεγόμενο due diligen­ce. Μια επίσης χρονοβόρα διαδικασία. Η εξέλιξη της υπόθεσης αυτής είναι αβέβαιη και τα σενάρια πολλά. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η Forthnet έχει συγκεντρώσει όλα τα φώτα της δημοσιότητας πάνω της και είναι αυτή που οδηγεί τις εξελίξεις στην αγορά.

Κώστας Νάνος
Bookmark and Share