20 εκατ. τα χρέη των Ρώσων tour operators που πτώχευσαν, σε ελληνικά ξενοδοχεία.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

20 εκατ. τα χρέη των Ρώσων tour operators που πτώχευσαν, σε ελληνικά ξενοδοχεία..


  • Χρέη ύψους 15 με 20 εκατ. ευρώ έχουν αφήσει στα ελληνικά ξενοδοχεία οι tour operators της Ρωσίας που πτώχευσαν κατά το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων.


Χθες το απόγευμα έσκασε άλλο ένα... κανόνι στη ρωσική αγορά, καθώς ανακοίνωσε την αναστολή των δραστηριοτήτων του το Versa, ένα από τα μεγάλα ταξιδιωτικά πρακτορεία στην Αγία Πετρούπολη. Πρόκειται για την 15η πτώχευση σημαντικού tour operator της Ρωσίας σε διάστημα δύο μηνών. Ο πρώτες εκτιμήσεις των Ρώσων κάνουν λόγο για περίπου 9.000 τουρίστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή με ταξιδιωτικά πακέτα τού εν λόγω tour operator στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι περισσότεροι στην Ελλάδα και την Ισπανία. Περί τα 2.000 άτομα υπολογίζει η ρωσική πλευρά ότι βρίσκονται στην Τουρκία, 900 στην Κύπρο και 800 σε Τυνησία, Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Μαυροβούνιο. Το συνολικό ποσό των χρηματικών εγγυήσεων του Versa φτάνει τα 210 εκατ. ρούβλια και παρέχεται από τρεις ασφαλιστικές εταιρείες. H προηγούμενη πτώχευση την περασμένη Παρασκευή το βράδυ αφορούσε, επίσης, ένα γραφείο από την Αγία Πετρούπολη, με την επωνυμία Sea Sun. Στις εξελίξεις στην επιχειρηματική αγορά του τουρισμού αναφέρθηκε χθες και ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητο να επιταχυνθεί η προετοιμασία του νέου κανονιστικού πλαισίου για τη διαχείριση των τουριστικών δραστηριοτήτων.

Στο μεταξύ, παρέμβαση για την αλλαγή της φορολογικής αντιμετώπισης των τιμολογίων που έχουν ήδη εκδοθεί επί πιστώσει από ξενοδοχειακά καταλύματα της χώρας προς τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς, ενώ εκκρεμεί η εξόφλησή τους, έκανε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γιώργος Τσακίρης, καταθέτοντας σχετικό αίτημα με επιστολή του προς τον υπ. Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη. Ο κ. Τσακίρης σημειώνει ότι επικρατεί έντονη ανησυχία για την τεράστια ζημία που προκαλεί στον ελληνικό τουρισμό η διαδοχική πτώχευση μεγάλου αριθμού ρωσικών τουριστικών πρακτορείων και ιδιαίτερα στα ξενοδοχεία της επικράτειας, δεδομένου ότι πολλά εξ αυτών λειτουργούν με συμβάσεις αποκλειστικότητας με αυτά τα πρακτορεία. Σύμφωνα με αρχικές εκτιμήσεις ξενοδοχειακών παραγόντων, συμβάσεις αποκλειστικότητας με πρακτορεία που πτώχευσαν είχαν πάνω από 100 ελληνικά ξενοδοχεία.

Επικαλούμενος την άποψη έγκριτων νομικών, τονίζει ότι η τυχόν δικαστική διεκδίκηση των απαιτήσεων κοστίζει υπερβολικά και οι πιθανότητες δικαστικής ευόδωσης της διαδικασίας είναι μηδαμινές. Κατά τον κ. Τσακίρη, για λόγους ασφαλείας δικαίου και προκειμένου να επιβιώσουν οι ανωτέρω ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έπειτα από αυτή την υπερβολική οικονομική ζημία τους, θα πρέπει να θεωρηθούν οι απαιτήσεις εκ των ανωτέρω τιμολογίων φορολογικά επισφαλείς με άμεση ισχύ, ώστε να μην κληθούν να καταβάλουν τους αναλογούντες φόρους εισοδήματος και προστιθέμενης αξίας επί της αμοιβής που δεν πρόκειται να εισπράξουν. Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία, για να θεωρηθεί μία απαίτηση επισφαλής θα πρέπει να προηγηθεί σε βάρος του πτωχεύσαντος οργανισμού τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Μία τέτοια απόφαση με αντιδίκους τους πτωχεύσαντες τουριστικούς οργανισμούς της Ρωσίας, χώρας εκτός Ε.Ε., είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα, πολύ ακριβή και τελικώς μάλλον ανέφικτη, αναφέρει ο κ. Τσακίρης. Καταλήγοντας, προτείνει στην περίπτωση της πτώχευσης ενός αλλοδαπού τουριστικού οργανισμού-πελάτη της ξενοδοχειακής επιχείρησης –και εν προκειμένω των ρωσικών ταξιδιωτικών γραφείων– να θεσπιστεί μία διαδικασία, ώστε να βεβαιώνεται κατά περίπτωση, με απόφαση ή έγγραφο του υπ. Τουρισμού ή του υπ. Εξωτερικών ή κοινό και των δύο υπουργείων, η πτώχευση του οργανισμού, ώστε η επισφαλής απαίτηση να εξαιρείται από τα έσοδα του ξενοδοχείου και να εκπίπτει από το εισόδημα της χρήσης την οποία αφορά.
Bookmark and Share