Σκωτία: Η επόμενη ημέρα του ναι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Σκωτία: Η επόμενη ημέρα του ναι


  • Το «ναι» και το «όχι» πάνε στήθος με στήθος στις δημοσκοπήσεις που βλέπουν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας.
  • Οι Σκωτσέζοι δεν έχουν πειστεί από τις παροχές της τελευταίας στιγμής από την πλευρά του Λονδίνου. 


Ο Ντέιβιντ Κάμερον μετέβη εσπευσμένα στο Εδιμβούργο και.... Tπλέον περιμένει με αγωνία ποια θα είναι η ετυμηγορία της 18ης Σεπτεμβρίου. Τι θα συμβεί όμως αν τελικά επικρατήσει το «ναι» και η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί;

Ποια είναι η επίσημη ημερομηνία που η Σκώτια θα αποσχιστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο;

Το Εθνικό Κόμμα του Άλεξ Σάλμοντ έχει θέσει ως ημερομηνία την 24η Μαρτίου του 2016. Αυτή θα είναι η επέτειος της Ανεξαρτησίας της Σκωτίας.

Τι αναμένεται να συμβεί την επομένη του δημοψηφίσματος μέχρι το 2016;

Οι διαπραγματεύσεις – κάτω από το τραπέζι – σχετικά με το πως θα αποσχιστεί πλήρως η Σκωτία από το Ηνωμένο Βασίλειο θα αρχίσουν άμεσα. Ο πρωθυπουργός Άλεξ Σάλμοντ, ο οποίος είναι ο πρωτεργάτης της εκστρατείας για την ανεξαρτησία της χώρας, έχει ήδη ορίσει τον αναπληρωτή του Νίκολα Στέρτζιον ως επικεφαλής αυτών των διαπραγματεύσεων.

Το Λονδίνο δεν έχει ακόμη ανακοινώσει ποιος θα είναι ο μπροστάρης της δικής του διαπραγματευτικής ομάδας.

Θα αλλάξει το όνομα του Ηνωμένου Βασιλείου;

Σε περίπτωση που η Σκωτία ανεξαρτητοποιηθεί, θεωρητικά μπορεί να υπάρξει αλλαγή στα ονόματα και των δύο χωρών. Ωστόσο, αναλυτές αναφέρουν ότι το πιθανότερο σενάριο και τα δύο ονόματα να παραμείνουν ως έχουν.

Η Σκωτία θα γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Σύμφωνα με την εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτητοποίησης, «η ένταξη της Σκωτίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι εξασφαλισμένη» μετά την απόσχιση. Ωστόσο, υπάρχει και το ενδεχόμενο αυτή η διαδικασία να μην είναι τόσο σύντομη. Και αυτό διότι στο πρωτόκολλο της Ε.Ε. δεν υπάρχει κανονισμός για χώρες που προέρχονται από ανεξαρτητοποίηση.

Θα παραιτηθεί ο Ντέιβιντ Κάμερον;

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί σε περίπτωση που στις 18 Σεπτεμβρίου οι Σκωτσέζοι ψηφίσουν «ναι». Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα δεχθεί μεγάλες πιέσεις από το ίδιο του το κόμμα αλλά και από την αντιπολίτευση.

Θα γίνουν οι προγραμματισμένες γενικές εκλογές για τον Μάιο του 2015 στη Βρετανία; Θα μπορούν να πάρουν μέρος και οι Σκωτσέζοι ψηφοφόροι;

Έχουν υπάρξει συζητήσεις για καθυστέρηση των γενικών εκλογών, έτσι ώστε να απαγορευτεί στους Σκωτσέζους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για την κυβέρνηση μίας ένωσης, από την οποία θα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό να συμβεί καθώς μετά από αυτή την ημερομηνία θα έχουν παρέλθει τα πέντε χρόνια διακυβέρνησης.

Έτσι, οι Σκωτσέζοι θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, οι εκπρόσωποί τους όμως θα μπορούν να παραμείνουν μόνο για δέκα μήνες στη θέση τους, μέχρι τον Μάρτιο του 2016.

Ποιο θα είναι το νόμισμα της ανεξάρτητης Σκωτίας;

Αν και ο Σάλμοντ έχει επιμείνει ότι η χώρα του θα κρατήσει το ίδιο νόμισμα, η πλευρά του Λονδίνου ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νομισματική ένωση. Άλλες εναλλακτικές για την Σκωτία είναι το ευρώ ή το να δημιουργήσει το δικό της νόμισμα.

Πόσο από το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου θα επωμισθεί η Σκωτία;

Κάτι τέτοιο ακόμη δεν έχει καταστεί σαφές. Αναλυτές έχουν αναφέρει ότι ενδέχεται να υπολογιστεί με πληθυσμιακά κριτήρια.

Θα χρειαστούν οι Σκωτσέζοι νέα διαβατήρια;

Αυτό εξαρτάται από εάν η Σκωτία θα είναι σε θέση να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι Σκωτσέζοι πολίτες θα πάρουν στα χέρια τους σκωτσέζικο διαβατήριο, ωστόσο θα κρατήσουν και αυτό του Ηνωμένου Βασιλείου, μέχρι αυτό να λήξει.

Θα κρατήσει η Σκωτία τη Βασίλισσα;

Η εκστρατεία υπέρ της ανεξαρτησίας έχει διαμηνύσει ότι η Βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνει μονάρχης. Βραχυπρόθεσμα, το Σύνταγμα της χώρας θα αποκαλεί την Ελισάβετ Βασίλισσα της Σκωτίας, ωστόσο είναι πιθανό να διεξαχθεί ακόμη ένα δημοψήφισμα για το συγκεκριμένο θέμα.
Bookmark and Share