- «Ψαλιδίζεται» ο αριθμός των οικονομικά αδυνάμων που δικαιούνται την έκπτωση 50% στο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), καθώς με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή προστίθεται περιουσιακό κριτήριο.
Ειδικότερα, για να έχουν την έκπτωση θα πρέπει.... η συνολική αξία της περιουσίας τους να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά και μάλιστα με αντικειμενικές αξίες που δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα. Μέχρι πρότινος οι δικαιούχοι της έκπτωσης 50% θα έπρεπε να δηλώνουν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και το ακίνητο να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. Επίσης, θα λαμβάνεται υπόψη το τεκμαρτό εισόδημα και όχι το πραγματικό, όπως ορίζεται ξεκάθαρα στην τροπολογία.
Σημειώνεται ότι το περιουσιακό κριτήριο δεν εφαρμόζεται για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους, που δικαιούνται πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.
Στην τροπολογία προβλέπεται έκπτωση 20% από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο για τα ακίνητα που ήταν κενά και χωρίς ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η έκπτωση του 20% δεν θα ισχύσει το επόμενο έτος. Τέλος, με την τροπολογία διορθώνονται τα λάθη του προηγούμενου νόμου που είχε ψηφίσει η Βουλή και αφορούσαν τις υπερβολικές αξίες σε 4.000 οικισμούς εκτός αντικειμενικού συστήματος.
Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ είναι:
• Για το 2014, η τελευταία δόση καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του Φεβρουαρίου του έτους 2015, ενώ η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι και την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.
• Μόνο τα ακίνητα που παρέμειναν κενά και δεν είχαν ρεύμα καθ’ όλη τη διάρκεια του 2013 θα έχουν την έκπτωση 20% από τον φόρο ακινήτων και τον συμπληρωματικό φόρο. Με τη διαδικασία αυτή αδικούνται όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν κενό το διαμέρισμά τους το 2014, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν ολόκληρο τον φόρο. Επίσης, στη ρύθμιση αναφέρεται ότι, με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, καθορίζεται η διαδικασία χορήγησης της μείωσης και οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την εφαρμογή της προτεινόμενης διάταξης. Αυτό πιθανόν να σημαίνει ότι θα πληρωθεί κανονικά ο φόρος και αργότερα θα επιστραφεί το επιπλέον ποσό στους υπόχρεους. Οπως τονίζεται στη διάταξη, προκειμένου να ελαφρυνθούν φυσικά πρόσωπα που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος και έχουν δικαιώματα επί κύριων χώρων κατοικιών, μονοκατοικιών, διαμερισμάτων και επαγγελματικών στεγών, τα οποία παρέμειναν καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους (2013) κενά και ουδόλως κατά το έτος αυτό ηλεκτροδοτήθηκαν, ο προκύπτων φόρος (κύριος και συμπληρωματικός) μειώνεται κατά 20%. Η διάταξη αυτή αφορά αποκλειστικά τα ανωτέρω κτίσματα τα οποία έχουν αποπερατωθεί και ηλεκτροδοτηθεί, πλην, όμως, καθ’ όλο το έτος 2013, παρέμειναν κενά και δεν ηλεκτροδοτήθηκαν. Για τα ακίνητα της κατηγορίας αυτής δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο Συντελεστής Ημιτελών Κτισμάτων, ενώ, αντίστοιχα, και για τα ημιτελή κτίσματα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η μείωση 20%.
• Αισθητά λιγότεροι θα είναι οι δικαιούχοι των απαλλαγών από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Η σχετική διάταξη προέβλεπε έκπτωση 50% αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 μ2.
Στην προτεινόμενη τροπολογία προστίθεται και περιουσιακό κριτήριο. Συγκεκριμένα, για να μπορέσει κάποιος να έχει την έκπτωση θα πρέπει η συνολική αξία της περιουσίας του να μην υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα ή δύο παιδιά. Οι βουλευτές τη Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει να αυξηθούν τα σχετικά ποσά έτσι ώστε να μπορέσουν να τύχουν της έκπτωσης περισσότεροι φορολογούμενοι που ζουν στα όρια της φτώχειας.
Επίσης, αποσυνδέεται η έκπτωση από την απαίτηση να μην υπάρχει ευθύνη για οφειλή, των ιδίων των φορολογουμένων, των συζύγων τους και των εξαρτώμενων τέκνων τους, προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία (δηλαδή δεν απαιτείται φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα) προς διευκόλυνση της υπαγωγής στην έκπτωση των περιπτώσεων φορολογουμένων που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομική αδυναμία ή δυσκολία στην εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.