Ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή η Ουκρανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014

Ένα βήμα πριν την οικονομική καταστροφή η Ουκρανία



  • Την ώρα που τα μέσα μαζικής ενημέρωσης έχουν επικεντρώσει το ενδιαφέρον τους στους γεωπολιτικούς κινδύνους από την κρίση των σχέσων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, κανείς δεν δείχνει να έχει ασχοληθεί σοβαρά με τους οικονομικούς κινδύνους που παραμονεύουν.



Το να...  ασχολείται κάποιος με τους άνδρες με τις μάσκες που πολεμούν στην Ανατολική Ουκρανία, είναι σίγουρα πιο... "πιασάρικο" από το να μιλήσει για τα οικονομικά της Ουκρανίας, αναφέρει ο Businessinsider. Ωστόσο, όπως σημειώνεται η οικονομική καταστροφή και όχι η στρατιωτική είναι πιο πιθανό να οδηγήσει την Ουκρανία στον γκρεμό.

Τα οικονομικά προβλήματα της Ουκρανίας ήταν ήδη γνωστά πριν από την έναρξη της κρίσης των σχέσεων με την Ρωσία όταν ήδη από το 2012 γινόταν αναφορές και ρεπορτάζ για την άσχημη οικονομική κατάσταση που περνούσε η Ουκρανία.

Οι βαθιοί δεσμοί με την Ρωσία έχουν ως αποτέλεσμα οι οικονομική κρίση, ειδικά τους τελευταίους μήνες να γίνει πιο βαθιά.

Για παράδειγμα οι εξαγωγές της Ουκρανίας σε αεροσκάφη Antonov μετά το τέλος της στρατιωτικής συνεργασίας με την Ρωσία οδήγησαν την εταιρεία σε βαθιά ύφεση, αφού έχασε 150 εκατ. δολάρια μόλις τους τελευταίους μήνες από την ακύρωση των παραγγελιών αεροσκαφών An-148 στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις.

Λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού που υπάρχει στις διεθνείς αγορές, η Antonov θα είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλο πελάτη να αγοράσει τα αεροσκάφη της.

Δείτε όμως μερικά χαρακτηριστικά μεγέθη που αποτυπώνουν την εικόνα της ουκρανικής οικονομίας.

1. Το ΑΕΠ τη χώρας έχει πέσει σχεδόν 5% μέσα σ' ένα χρόνο και αναμένεται να χειροτερέψει.

2. Οι ουκρανικές λιανικές πωλήσεις πέφτουν σε επίπεδο που είχε να εμφανιστεί από την οικονομική κρίση.

3. Η βιομηχανική παραγωγή "βυθίζεται".

4. Η μεγαλύτερη ανησυχία προκαλείται από το εθνικό νόμισμα της Ουκρανίας που έχει πέσει σχεδό σε ιστορικό χαμηλό παρά της προσπάθειες και τα μέτρα για την στήριξή του.

Την Παρασκευή η χρίβνια σημείωνε απώλειες 11% καθώς το Κίεβο απέτυχε να ελέγξει τις εκροές κεφαλαίων.

5. Ο πληθωρισμός τρέχει με 14% και αναμένεται να αυξηθεί δραστικά τους επόμενους μήνες αν συνεχίσει να πέφτει η αξία του ουκρανικού νομίσματος.

6. Στην προσπάθειά του να υπερασπιστεί το νόμισμα, το Κίεβο έχει χρησιμοποιήσει μέχρι και τα συναλλαγματικά του αποθέματα, ενώ η πρόσβαση σε κάποια κεφάλαια του ΔΝΤ επέτρεψαν την κυβέρνηση της Ουκρανίας να διατηρήσει κάποια ισορροπία στις αγορές συναλλάγματος.

Το δημόσιο χρέος της Ουκρανία συνεχίζει να αυξάνεται, σύμφωνα με την Goldman στο 70% φέτος και στο 77% την επόμενη χρονιά, από από το σημείο κινδύνου που θέτει το IMF.
Bookmark and Share