- Η αμερικανική κυβέρνηση εγκαινίασε τη Δευτέρα πρόγραμμα εκπαίδευσης εκπροσώπων από διάφορους φορείς και θεσμούς των ΗΠΑ με στόχο να αποτραπεί η ένταξη νεαρών με ριζοσπαστικές απόψεις στους κόλπους των τζιχαντιστών που δρουν σε Συρία και Ιράκ.
«Σήμερα, λιγοστές απειλές είναι περισσότερο επείγουσες από την απειλή που συνιστά ο βίαιος εξτρεμισμός», τόνισε ο αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης Έρικ Χόλντερ σε... βιντεοσκοπημένο μήνυμά του για την έναρξη του προγράμματος.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο Λευκός Οίκος και άλλες υπηρεσίες ξεκινούν σειρά πιλοτικών προγραμμάτων ώστε να συνεργαστούν οι τοπικές αρχές, αξιωματικοί των αρχών επιβολής του νόμου και άλλοι παράγοντες προκειμένου να αναπτυχθεί μία στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής.
Τα υπάρχοντα προγράμματα είναι επικεντρωμένα στις τοπικές αρχές, ενώ τα νέα προγράμματα θα αφορούν και καθηγητές, εκπροσώπους του χώρου ψυχικής υγείας και επαγγελματίες των κοινωνικών υπηρεσιών που θα παράσχουν μεγαλύτερη στήριξη και θα αναπτύξουν τρόπους για τον εντοπισμό πιθανών εξτρεμιστών.
Στόχος είναι να γίνεται παρέμβαση προτού τα άτομα αυτά ριζοσπαστικοποιηθούν, δήλωσε αξιωματούχος που σχετίζεται με το θέμα.
Οι αρχές επιβολής του νόμου υποστηρίζουν ότι παρόμοιες προσπάθειες στέφθηκαν με επιτυχία όσον αφορά στην καταπολέμηση των βίαιων συμμοριών, για παράδειγμα, μέσω της εκπαίδευσης καθηγητών και εργαζομένων στις κοινωνικές υπηρεσίες.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, έθεσε την αποτροπή των ακραίων Αμερικανών από την ένταξή τους σε οργανώσεις που συμμετέχουν σε ένοπλες συγκρούσεις, ως κύριο στόχο του σχεδίου του κατά του Ισλαμικού Κράτους. Το σχέδιο Ομπάμα περιλαμβάνει και την στρατιωτική εκστρατεία για την ολοκληρωτική καταστροφή των τζιχαντιστών.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μέχρι και 15.000 ξένοι μαχητές δρουν στη Συρία, περιλαμβανομένων 3.000 δυτικών, εκ των οποίων περίπου 100 Αμερικανοί.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχεδιάζει να ζητήσει από τις χώρες μέλη να εμποδίσουν τη στρατολόγηση ξένων μαχητών με τη θέσπιση στοχευμένων νόμων, σύμφωνα με το Reuters.