Ελληνική πατέντα «σώζει» δύτες και... αστροναύτες - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

Ελληνική πατέντα «σώζει» δύτες και... αστροναύτες


  • Έγκαιρη διάγνωση της νόσου των δυτών και των αστροναυτών ή αλλιώς της νόσου της αποσυμπίεσης μπορεί πλέον να γίνεται με μία καινοτόμα τεχνική και μια φορητή μικροσυσκευή, την οποία ανέπτυξε η Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής (Multiphase Dynamics Group) του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ με χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος.


Η νόσος της αποσυμπίεσης ή νόσος των δυτών, είναι ένα... κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από τη ραγδαία μείωση της περιβαλλοντικής πίεσης και οδηγεί στο σχηματισμό φυσαλίδων μέσα στους ανθρώπινους ιστούς. Τα συμπτώματα της νόσου, τα οποία εμφανίζονται σε ανθρώπους που εργάζονται σε ατμοσφαιρική πίεση μεγαλύτερη από την κανονική, ποικίλλουν από πόνους στις αρθρώσεις μέχρι μόνιμες αναπηρίες και μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στο θάνατο.

Με την τεχνική που ανέπτυξε η Ομάδα Πολυφασικής Δυναμικής ανιχνεύονται οι φυσαλίδες στον ανθρώπινο οργανισμό, ως σύμπτωμα της νόσου αποσυμπίεσης. Η τεχνική βασίζεται στην αποστολή πολύ χαμηλής έντασης ηλεκτρικών σημάτων μεταβλητής συχνότητας στο ανθρώπινο σώμα και στην καταγραφή της ηλεκτρικής απόκρισης των ιστών και του αίματος. Τα σήματα εμφανίζουν χαρακτηριστικές διακυμάνσεις όταν υπάρχουν φυσαλίδες στο σώμα. Η τεχνική εκμεταλλεύεται καινοτόμες υπερ-ευαίσθητες μεθόδους λήψης/καταγραφής σημάτων και κατορθώνει να ανιχνεύσει την παρουσία ακόμα και λίγων φυσαλίδων στο σώμα.

Κατά την ανάπτυξη της πρωτότυπης ηλεκτρικής τεχνικής εκτελέσθηκαν κατά σειρά πειράματα για την ανίχνευση φυσαλίδων σε πειραματικό βρόχο ροής που προσομοιάζει το ανθρώπινο κυκλοφορικό σύστημα και σε καταδύτες μετά από «ξηρή» κατάδυση σε θάλαμο αποσυμπίεσης, με τη βοήθεια του διευθυντή της Μονάδας Υπερβαρικής Ιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου Αγίου Παύλου Θεσσαλονίκης, Θεόδωρου Μεσημέρη.

“Ήδη έχουμε καταθέσει αίτηση για την απόκτηση ευρωπαϊκής πατέντας για αυτή την καινοτόμα τεχνική η οποία αποτελεί μοναδική επιλογή για ανθρώπους που εργάζονται σε περιβάλλον αυξημένης ατμοσφαιρικής πίεσης, όπως καταδύτες, εργάτες του μετρό, αστροναύτες, εργάτες σε ορυχεία και άλλους και οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο αποσυμπίεσης λόγω ατυχήματος (διαρροή αέρα) ή κακής λειτουργίας των συμπιεστών. Εφαρμόζοντας πρωτοποριακές τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας σήματος παρέχονται πληροφορίες σχετικά με το πλήθος και το μέγεθος των φυσαλίδων καθιστώντας δυνατή την έγκαιρη διάγνωση της εμφάνισης της νόσου αποσυμπίεσης. Η τεχνική είναι ιδανική για συνεχή χρήση σε ανθρώπους αφού η φορητή συσκευή μπορεί να λειτουργεί με μπαταρία, έχει μικρό όγκο και βάρος και επιδέχεται τηλεμετρία, δηλαδή ασύρματη μετάδοση των σημάτων σε κάποιο Ιατρικό Κέντρο παρακολούθησης” ανέφερε ο επικεφαλής της Ομάδας Πολυφασικής Δυναμικής αναπληρωτής καθηγητής Θεόδωρος Καραπάντσιος.

Παράλληλα ανέφερε ότι σε συνεργασία με πανεπιστημιακές κλινικές προγραμματίζεται να γίνουν κλινικές δοκιμές προκειμένου η χρήση της τεχνικής αυτής να επεκταθεί και στη διάγνωση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως η αθηροσκλήρυνση και η θρομβοφιλία.

Να σημειωθεί ότι η ερευνητική προσπάθεια χρηματοδοτείται από το 2005 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με τέσσερα ερευνητικά προγράμματα και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο του 2014. Στην ομάδα εκτός από τον κ. Καραπάντσιο μετέχουν οι Σωτήρης Ευγενίδης και Κωνσταντίνος Ζαχαρίας.

Πηγή: ΑΜΠΕ
Bookmark and Share