- Ξεκίνησαν οι εγγραφές των νέων φοιτητών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και η αγωνία χιλιάδων οικογενειών κορυφώνεται, καθώς δεν γνωρίζουν τι θα ισχύει φέτος σχετικά με το καθεστώς των μετεγγραφών.
Πάντως από... χθες έως και τις 26 του μήνα οι νεοεισαχθέντες φοιτητές θα πρέπει να πάνε στα ιδρύματα για να εγγραφούν και ταυτόχρονα να δηλώσουν εάν πρόκειται να ζητήσουν μετεγγραφή και σε ποια πόλη.
Επί της ουσίας, δηλαδή, θα εκδηλώσουν απλά ενδιαφέρον, αφού ακόμη δεν μπορούν να καταθέσουν αίτηση μετεγγραφής. Αυτό θα γίνει, ώστε το υπουργείο Παιδείας αλλά και τα ΑΕΙ να έχουν μια σαφή εικόνα σχετικά με τον αριθμό των φοιτητών που θα ζητήσουν μετεγγραφή αλλά και προς ποια «κατεύθυνση» θα κινηθούν, τις πόλεις δηλαδή στις οποίες εδρεύουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Στη συνέχεια, δηλαδή προς το τέλος του μήνα ή και στις αρχές του Οκτωβρίου, θα εκδοθούν δύο υπουργικές αποφάσεις στις οποίες θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τα ισχύοντα για τις φετινές μετεγγραφές. Επειτα από αυτό το υπουργείο Παιδείας θα ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κατατεθούν οι αιτήσεις μετεγγραφής.
Στο μεταξύ, όμως, οι γονείς αλλά και οι νέοι φοιτητές αγωνιούν καθώς δεν γνωρίζουν τελικά τι θα ισχύσει αλλά και πότε θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μετεγγραφής, με δεδομένο ότι τα προηγούμενα χρόνια καθυστερούσαν πάρα πολύ με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να νοικιάζουν σπίτια στις πόλεις που εισήχθησαν, καθώς δεν ήθελαν να χάσουν το πρώτο εξάμηνο, κάτι που στοίχιζε οικονομικά στις οικογένειες.
Για φέτος, πάντως, το υπουργείο Παιδείας έχει δεσμευτεί ότι οι μετεγγραφές θα γίνουν γρήγορα ώστε οι φοιτητές να μην υποστούν ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από την ταχύτητα με την οποία θα κινηθούν και τα ίδια τα ιδρύματα που θα δεχθούν τους «πρόσθετους» φοιτητές.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι φοιτητές θα πρέπει να γνωρίζουν από τώρα ότι βασική προϋπόθεση μετεγγραφής είναι να υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στο Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ υποδοχής. Εάν, για παράδειγμα, ένας φοιτητής «πέρασε» στην Πάτρα και θέλει να μετεγγραφεί στη Θεσσαλονίκη, εάν δεν υπάρχει το αντίστοιχο τμήμα, δεν θα γίνει η μετεγγραφή. Συνεπώς οι ενδιαφερόμενοι καλό θα ήταν να ενημερωθούν άμεσα για τις αντιστοιχίες των τμημάτων, αφού δεν πρόκειται να γίνουν αλλαγές.
Από την πλευρά των ενδιαφερομένων (φοιτητών και γονέων) πάντως πυκνώνουν τα αιτήματα να δοθεί η δυνατότητα μετεγγραφής και σε όσους εισήχθησαν πέρυσι (2013) στα ΑΕΙ, καθώς πολλοί γονείς είναι άνεργοι και δεν μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους που σπουδάζουν σε πόλεις μακριά από τα σπίτια τους.
Μέχρι στιγμής όμως το υπουργείο Παιδείας έχει αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αλλά τελικά όλα θα κριθούν από τον αριθμό των ατόμων που θα ζητήσουν τις επόμενες μέρες μετεγγραφή.
Πάντως φαίνεται ότι το υπουργείο θα επιτρέψει τις αμοιβαίες μετεγγραφές, ενώ μελετά στην περίπτωση δύο αδελφών η μετεγγραφή του δευτέρου να γίνεται στο ίδρυμα που έχει εγγραφεί ο πρώτος. Αν πρόκειται για περιφερειακά ιδρύματα, η μετεγγραφή να γίνεται ελεύθερα και στο ίδρυμα του προσφάτως επιτυχόντος.
ΝΙΚΟΛΙΤΣΑ ΤΡΙΓΚΑ