
- Τη σημασία των αποτελεσματικών ελέγχων στα αεροδρόμια των χωρών της Δυτικής Αφρικής υπογραμμίζουν οι επιστήμονες στη μάχη κατά του Εμπολα, την ώρα που ο πλανήτης εντείνει τις προσπάθειές του για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, αν δεν είχε... υιοθετηθεί ένα αποτελεσματικό πλαίσιο ελέγχων, υπολογίζεται ότι τρεις φορείς του θανατηφόρου ιού κάθε μήνα θα ταξίδευαν από την Δυτική Αφρική στον υπόλοιπο κόσμο, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες δημιουργίας νέων κρουσμάτων.
Μέχρι στιγμής, οι τρεις πλέον πληγείσες χώρες, η Γουινέα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε ελέγχουν όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από την επικράτειά τους για πυρετό, αν και τα συγκεκριμένα τεστ δεν εγγυώνται απόλυτη προστασία, μιας και δεν μπορούν να εντοπίσουν τους πάσχοντες πριν παρουσιάσουν συμπτώματα, κάτι που μπορεί να πάρει μέχρι και 21 ημέρες.
Παρόλα αυτά, όπως τονίζουν οι επιστήμονες, το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί έναν από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους περιορισμού του ιού, πολύ περισσότερο από το να ελέγχονται οι ταξιδιώτες όταν φτάνουν στον προορισμό τους, όπως έχουν ξεκινήσει να κάνουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Μεγάλη Βρετανία.
«Ενώ οι έλεγχοι στις αφίξεις εκτός Δυτικής Αφρικής μπορεί να προσφέρουν ένα αίσθημα ασφάλειας, τα οφέλη τους στην καλύτερη περίπτωση είναι οριακά μεγαλύτερα, ενώ παράλληλα θα μπορούσαν να στερήσουν πολύτιμους πόρους από πιο αποτελεσματικές δράσεις για τη δημόσια Υγεία», τόνισε ο Δρ. Κάμραν Καν, επικεφαλής της έρευνας.
Υπενθυμίζεται ότι νεκροί από τον Εμπολα υπολογίζονται τους τελευταίους μήνες σε 4.500, με το ποσοστό θνησιμότητας, μάλιστα, να αγγίζει το 70%.