Το προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τετάρτη πρώτο ταξίδι Αλβανού πρωθυπουργού στο Βελιγράδι από το 1948 τέθηκε χθες εν αμφιβόλω, μετά τα επεισόδια που οδήγησαν στη διακοπή του προχθεσινού αγώνα Σερβίας - Αλβανίας στο Βελιγράδι.
Ρεπορτάζ του Reuters
Η κατάσταση το βράδυ της...Τρίτης βγήκε εκτός ελέγχου όταν στον ουρανό πάνω από το στάδιο της Παρτιζάν άρχισε να περιφέρεται τηλεκατευθυνόμενο ελικόπτερο από το οποίο κρεμόταν σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας». Στη σημαία απεικονιζόταν ως ενιαίος χώρος η Αλβανία, το Κόσοβο, τμήμα της Νότιας Σερβίας, τμήμα της ΠΓΔΜ και τμήμα της Ελλάδας, πλάι σε φωτογραφίες του πατέρα της αλβανικής ανεξαρτησίας, Ισμαήλ Κεμαλί, και του επικεφαλής των ανταρτών του 1912, Ισα Μπολέτινι. Στη σημαία αναγραφόταν με μεγάλα γράμματα «Autochthonous» χωρίς να είναι σαφές αν οι άγνωστοι διεκδικητές του αλβανικού κλέους γνώριζαν ότι η λέξη είναι ελληνική.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας έκανε λόγο για «πολιτική προβοκάτσια», ενώ ζήτησε εξηγήσεις από τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι. «Ηταν πασιφανές ότι ήρθαν με τη σαφή πρόθεση να προκαλέσουν τους οικοδεσπότες τους», δήλωσε ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Η αντίδραση των Τιράνων στο αίτημα της Σερβίας για καταδίκη του συμβάντος κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος.
«Είμαστε υπερήφανοι για την “κοκκινόμαυρη” ομάδα που, στη διάρκεια του αγώνα, κέρδισε τις εντυπώσεις με τον τρόπο που έπαιξε και με τις ευκαιρίες που δημιούργησε. Θλιβόμαστε για την τόσο κακή παρουσία των γειτόνων μας, που έκαναν τόσο άσχημο σόου», έγραψε στο Τwitter ο Αλβανός πρωθυπουργός Εντι Ράμα. Παράλληλα, ο Αλβανός υπουργός Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι ζήτησε «σεβασμό των αλβανικών εθνικών συμβόλων», χωρίς να είναι σαφές αν αναφερόταν στην εμπρηστική σημαία ή στις αποδοκιμασίες που ακούστηκαν κατά την ανάκρουση του αλβανικού εθνικού ύμνου. «Η φιλοξενία, αυτή η ιερή αρχή των λαών της Βαλκανικής, καταπατήθηκε όσο ποτέ άλλοτε, σε μια ατμόσφαιρα αντιαθλητική και ξενοφοβική», δήλωσε ο Μπουσάτι, ζητώντας εξηγήσεις για τον προπηλακισμό των παικτών της αλβανικής ομάδας από οπαδούς που εισήλθαν στον αγωνιστικό χώρο.
Ερωτηθείς για τις προοπτικές της επίσκεψης του πρωθυπουργού Ράμα στο Βελιγράδι, ο Μπουσάτι είπε: «Επιμένουμε στους στόχους μας και στην πολιτική της καλής γειτονίας. Αλλά, ανάλογα με τις εξελίξεις, αυτό παραμένει ένα ανοιχτό ζήτημα».
Αναζητώντας ποιος μπορεί να κρατούσε το τηλεχειριστήριο του μικρού ελικοπτέρου, του οποίου η εμβέλεια δεν ξεπερνούσε τα 800 μέτρα, η σερβική αστυνομία έκανε έρευνες στις σουίτες των VIPs. Ο αδελφός του Αλβανού πρωθυπουργού, Ολσι Ράμα, είπε ότι η σερβική αστυνομία τον «πήρε στην άκρη» για έλεγχο αλλά δεν τον συνέλαβε, όπως εσφαλμένα μεταδόθηκε.
Το σερβικό διπλωματικό σώμα ενεπλάκη στη διαμάχη όταν ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς είπε ότι αρκετοί οπαδοί της Εθνικής Αλβανίας, μεταξύ αυτών και ο αδελφός του Ράμα, είχαν εισέλθει στις κερκίδες, παρά την απαγόρευση Αλβανών οπαδών, με τη βοήθεια Δυτικών διπλωματών.
Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε κάθε ανάμειξη, χαρακτηρίζοντας τα συμβάντα «προκλητική ενέργεια» και επαινώντας «τον επαγγελματισμό των σερβικών αρχών».
Η κοινή προοπτική για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση είχε βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στην Αλβανία και τη Σερβία, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για τη συνάντηση της ερχόμενης εβδομάδας – την πρώτη από τη συνάντηση του Εμβέρ Χότζα με τον Τίτο την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.