Τουρκία, ο .."νταής" της περιοχής. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Τουρκία, ο .."νταής" της περιοχής.



  • Θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν “διπλωματία των κανονιοφόρων” και φυσικά δεν διαφέρουν από το “bullying” στα σχολεία και τις γειτονιές οι προκλήσεις της Άγκυρας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Γνωρίζει ότι η στρατιωτική υπεροχή της είναι αδιαμφισβήτητη απέναντι στη Λευκωσία και επομένως δεν μπορεί να υπάρχει ανάλογη αντίδραση, αλλά.... ταυτόχρονα βρίσκει μία ακόμη ευκαιρία να στείλει μηνύματα διεθνώς ότι η Τουρκία είναι η δύναμη της περιοχής - νταής που δεν επιτρέπει να γίνεται τίποτα χωρίς τη συναίνεσή της.

Αυτή είναι η εξωτερική πολιτική που ασκεί σήμερα το καθεστώς Ερντογάν και γι’ αυτό οι σχέσεις του με όλους τους γύρω είναι από τεταμένες έως εχθρικές. Με τη Συρία, το Ιράν, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, γεγονός που ανησυχεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, οι οποίες όμως περιορίζονται στο να καταπίνουν το χάπι εκφράζοντας παράλληλα με τρόπο τη δυσαρέσκειά τους, αλλά δίχως να προκαλούν ρίγη στην τουρκική κυβέρνηση. Γιατί εδώ που τα λέμε, όταν η Ουάσινγκτον και το ΝΑΤΟ αντιδρούν, όπως αντιδρούν, επειδή θεωρούν απαράδεκτη τη στάση της Ρωσίας στην Ουκρανία, γιατί δεν αντιδρούν αντίστοιχα για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο;

Με τον “Βαρβαρόσα” λοιπόν να κάνει βόλτες στα οικόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ και να δεσμεύει ολόκληρες περιοχές μέχρι τον Δεκέμβριο για να εμποδίσει τις έρευνες και να μπει στο μάτι του Ισραήλ και της Αιγύπτου, εκτός από της Κυπριακής Δημοκρατίας, το ερώτημα είναι ποια μπορεί να είναι η αντίδραση.

Οι δυνατότητες της Κύπρου είναι πολύ περιορισμένες και στην κατάσταση που βρίσκεται η Ελλάδα δεν την παίρνει να ανταποκριθεί στις τουρκικές προκλήσεις με ανάλογο τρόπο.

Η Λευκωσία, θεωρώντας ότι δεν έχει νόημα να απευθυνθεί στο Σύμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αφού άλλωστε ο Αναστασιάδης είχε στείλει προληπτικά επιστολή στον Μπαν Γκι Μουν χωρίς να πάρει απάντηση, προτίμησε σε πρώτη φάση να δηλώσει ότι θα κρατήσει κάποια κεφάλαια στις συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πιθανώς σε δεύτερη να αναγκαστεί να βάλει θέμα στη συνέχιση του συνόλου των συνομιλιών, αλλά είναι άγνωστο το κατά πόσο θα ιδρώσει το αυτί της Άγκυρας. Είναι σε θέση ισχύος και δεν δείχνει να νοιάζεται και πολύ για να ενταχθεί η χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Γνωρίζοντας φυσικά ότι και η άλλη πλευρά, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν την πολυθέλει.
Επομένως το μόνο που μπορεί να γίνει προς το παρόν είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, κάτι που ήδη γίνεται και η επίδειξη ψυχραιμίας και υπομονής, μέχρις ότου η αλαζονεία και ο τυχοδιωκτισμός της Άγκυρας στην εξωτερική πολιτική φτάσει σε αδιέξοδο. Η Τουρκία είναι μεν μεγάλη χώρα και έχει πληθυσμό 72 περίπου εκατομμυρίων, αλλά το καθεστώς Ερντογάν βγάζει τα πόδια του έξω από το πάπλωμα και δεν αποκλείεται να το πληρώσει.

Του κ.Άγγ.Στάγκου
Bookmark and Share