- Πληροφορίες που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα «huffingtonpost.com» αναφέρουν ότι οι τζιχαντιστές μπορεί να διαθέτουν χημικά όπλα, τα οποία και πιστεύεται ότι θα χρησιμοποιήσουν στην περίπτωση που συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στην επέκταση των ορίων του Χαλιφάτου τους.
Αυτό τουλάχιστον δείχνουν φωτογραφίες που... τράβηξαν Κούρδοι μαχητές και τώρα εξετάζονται σε ισραηλινά ερευνητικά κέντρα.
Φωτογραφίες που τράβηξαν Κούρδοι μαχητές δείχνουν τζιχαντιστές να έχουν στην κατοχή τους χημικά όπλαΟι τζιχαντιστές, πιθανόν να βρήκαν τα χημικά σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις που κατέλαβαν τον Ιούνιο και τα είχαν χρησιμοποιήσει τον Ιούλιο για να σκοτώσουν τρεις Κούρδους μαχητές στη στρατηγικής σημασίας πόλη Κομπανί, στη βορειοδυτική Συρία, κοντά στα τουρκικά σύνορα. Αυτό υποστηρίζει αναφορά που εκδόθηκε την Κυριακή από το Παγκόσμιο Ερευνητικό Κέντρο και Διεθνών Υποθέσεων» της Herzliya του Ισραήλ. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί ότι οι τζιχαντιστές διαθέτουν μη συμβατικά όπλα θα καταστεί ο διεθνής συντονισμός εναντίον τους πιο επιτακτικός.
Σημείωση: Ουδεμία ωστόσο αντίδραση υπήρξε για το «παράδοξο» της αποκάλυψης ότι στο Ιράκ υπήρχαν ακόμη «μη συμβατικά» χημικά όπλα. Σε μία χώρα τόσο ασταθή, ενώ είχε προκληθεί παγκόσμιος θόρυβος για τα χημικά της Συρίας…
Τουρκικό «ναι μεν αλλά» κατά του IΧΙΛ
Οι ισραηλινές έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ σκληρό πόκερ συνεχίζει να παίζει η Τουρκία στο ζήτημα της συμμετοχής της στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Χαλιφάτου.Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι η Τουρκία αποφάσισε να διαθέσει αεροπορικές βάσεις για επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Η Άγκυρα όμως, το διαψεύδει.
Παράλληλα, η κρίση με τη θρησκευτική αντιπαράθεση που έχουν προκαλέσει οι σουνίτες τζιχαντιστές του Χαλιφάτου, επιτείνει τον διχασμό στο Ιράκ, όπου ήδη οπλισμένες ομάδες Σιιτών έχουν απαγάγει και σκοτώσει δεκάδες Σουνίτες πολίτες, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία. Οι επιθέσεις αυτές γίνονται προφανώς σε αντίποινα για την κινητοποίηση του Ιράκ εναντίον του «εισβολέα», όπως χαρακτηρίζεται το Ισλαμικό Χαλιφάτο Ιράκ και Λεβάντε (ΙΧΙΛ).
Ως τώρα, σύνηθες φαινόμενο ήταν η Τουρκία να επιτρέπει τη χρήση της βάσης του Ιντσιρλίκ. Στις επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών όμως, τα αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη απογειώνονται από άλλες βάσεις στο Κατάρ, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Άγκυρα δεν ήθελε να αναμιχθεί περαιτέρω στις στρατιωτικές επιχειρήσεις, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο προϋποθέτει μία ευρύτερη, κοινή στρατηγική, η οποία θα λαμβάνει υπ' όψιν και την «επόμενη μέρα» στη Συρία.
Το βράδυ της Κυριακής η σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Σούζαν Ράις, μιλώντας στο εθνικής εμβέλειας δίκτυο NBC, άφησε να εννοηθεί ότι η Άγκυρα έκανε στροφή και διαθέτει πλέον τις βάσεις της, ενώ προσφέρεται να εκπαιδεύσει δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης που μάχονται κατά του Ισλαμικού Χαλιφάτου. Όπως δήλωσε η Σούζαν Ράις: «πρόκειται να εκπαιδεύσουν τις δυνάμεις της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης στη Συρία. Είναι μία καινούργια δέσμευση. Δίνουν πλέον το πράσινο φως μαζί με τη Σαουδική Αραβία για μία τόσο σημαντική συνεισφορά. Επιπλέον έχουν πει ότι οι (στρατιωτικές) εγκαταστάσεις τους εντός της Τουρκίας θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, αμερικανικές ή άλλες, για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στο Ιράκ και στη Συρία».
Ωστόσο, το μεσημέρι της Δευτέρας πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του Τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου διέψευσαν τη συμφωνία για χρήση των τουρκικών βάσεων από τις συμμαχικές δυνάμεις, λέγοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται».Οι ίδιες πηγές πάντως επιβεβαίωσαν τη συμφωνία για εκπαίδευση μαχητών από τη συριακή αντιπολίτευση στην Τουρκία.
Μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο NBC η Ράις δέχτηκε ερωτήματα και για ενδεχόμενη αποστολή χερσαίων δυνάμεων στο μέτωπο των τζιχαντιστών. Η απάντησή της ήταν αρνητική. «Θα ήθελα να είμαι σαφής: ο πρόεδρος ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι αυτή η επιχείρηση ούτε προϋποθέτει ούτε θα κέρδιζε τίποτα από τη συμμετοχή αμερικανικών χερσαίων δυνάμεων. Και ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση του Ιράκ, λένε ξεκάθαρα ότι δεν θέλουν αμερικανικά στρατεύματα» επεσήμανε.
Διάσκεψη εναντίον του Χαλιφάτου
Όπως έγινε γνωστό, ο πρόεδρος Ομπάμα των ΗΠΑ και οι στρατιωτικοί ηγέτες από 20 και πλέον χώρες συναντώνται για να συντονίσουν την αντίδρασή τους στην προέλαση του Ισλαμικού Χαλιφάτου τόσο στη Συρία, όσο και το Ιράκ.
Όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές, πρόκειται για την πρώτη φορά που πραγματοποιείται παρόμοια διάσκεψη κορυφαίων στρατιωτικών στελεχών από τόσες πολλές χώρες, οι οποίες συμμετέχουν στην συμμαχία που σχηματίστηκε από τις ΗΠΑ εδώ και μερικές εβδομάδες για την αντιμετώπιση του ΙΧΙΛ. Τη Δευτέρα, έκθεση των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε πως τουλάχιστον 180.000 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να αποφύγουν τις μάχες ανάμεσα στις ιρακινές δυνάμεις και τους τζιχαντιστές γύρω από την πόλη Χιτ στα δυτικά της επαρχίας Ανμπάρ, που αποτελεί την είσοδο προς τη Βαγδάτη.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η κατάληψη της Ανμπάρ θα σημάνει ότι το ΙΧΙΛ θα διαθέτει διόδους ανεφοδιασμού προκειμένου να πραγματοποιήσει την επίθεση εναντίον της ιρακινής πρωτεύουσας.
Toυ κ.Κ.Μπετινάκη