Όσοι πόνταραν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο θα πρέπει να το ξεχάσουν μετά το χθεσινό, σχεδόν απαγορευτικό, μήνυμα των αγορών.
Τα συνεχή λάθη υπό την πίεση των πολιτικών εξελίξεων οδήγησαν εδώ. Τα ανησυχητικά μηνύματα, οι αγορές και το μέλλον..
"Πόσο βλάκες μπορεί να είμαστε, Θεέ μου", αναρωτιόταν χθες ένας γνωστός από την αγορά.
Έχουμε φάει τον... γάιδαρο επί τέσσερα και πλέον χρόνια και δεν μπορούμε να τελειώνουμε με την ουρά λόγω εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων.
Οι εθνοπατέρες έχουν ψηφίσει ένα κάρο νομοσχέδια και εφαρμοστικούς νόμους τα προηγούμενα χρόνια.
Όμως, δεν θέλουν, λέει, να ψηφίσουν τα τελευταία που απαιτεί η τωρινή αξιολόγηση του προγράμματος, παρότι θα μας έβγαζαν από το μνημόνιο και τον στενό κορσέ των δανειστών.
Λες και αν τα ψήφιζαν θα εφαρμόζονταν στην πράξη αργότερα όταν η τρόικα δεν θα ήταν πλέον στην Αθήνα.
Λες κι εφαρμόστηκαν άλλοι νόμοι, π.χ. για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που είχαν ψηφίσει στο παρελθόν. Κι όμως, δεν θέλουν να το κάνουν γιατί δεν θέλουν να το εκμεταλλευθούν πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αντιμνημονιακά κόμματα, σύμφωνα με την επικρατούσα επιχειρηματολογία.
Προτάσσουν λοιπόν το κάρο πριν από το άλογο, όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες.
Κι αυτό γιατί έβαλαν ως προτεραιότητα το σχέδιο εξόδου από το μνημόνιο και το πρόγραμμα του ΔΝΤ και σε δεύτερη μοίρα την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων της τρέχουσας αξιολόγησης του προγράμματος και άλλα έργα, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, που ήθελαν να δουν οι αγορές.
Το αποτέλεσμα; Κινδυνεύουν να βρεθούν με άδεια χέρια.
Τα μηνύματα από τους δανειστές, π.χ. τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, τις τελευταίες μέρες, και ιδίως από την περασμένη Δευτέρα, ήταν εξόχως ανησυχητικά και εκ διαμέτρου αντίθετα από αυτά που έστελναν κυβερνητικοί παράγοντες από την Αθήνα κι αλλού.
Η χθεσινή αντίδραση του Χρηματιστηρίου Αθηνών και της αγοράς ομολόγων τα αποτύπωσε πολύ εύγλωττα σ' ένα διεθνές χρηματοοικονομικό περιβάλλον που δεν είναι πλέον ιδανικό για τον πιο αδύναμο κρίκο της ευρωζώνης, δηλαδή την Ελλάδα.
Φυσικά, οι αγορές στέλνουν σήματα εδώ και καιρό, όμως η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα δείχνουν να τα αγνοούν. Δυστυχώς, αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει για πάντα. Οι αγορές έχουν πάντοτε τον τρόπο να επιβάλλουν την άποψή τους.
Είτε στη σημερινή κυβέρνηση είτε σε μια μελλοντική υπό τον κ. Τσίπρα ή οποιονδήποτε άλλο. Η δυστυχία ή η ατυχία για τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού θα είναι άλλη.
Αυτό θα γίνει αφού θα έχει χαθεί ένα ακόμη χρονικό διάστημα, π.χ. έξι μηνών ή ενός έτους, και αφού η κατάσταση θα έχει επιδεινωθεί εκ νέου.
Κοινώς, η ασθενής ελληνική οικονομία θα υποτροπιάσει και θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για να φθάσει στο σημείο να αναρρώσει και πάλι.
Dr. Money