- Ο πόλεμος Λεπέν εναντίον... Λεπέν καλά κρατεί.
Συνεχίζοντας την προσπάθειά της να οδηγήσει το ακροδεξιό κόμμα της στο μετριοπαθέστερο εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2017, η επικεφαλής του... Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν προτίθεται τώρα να αλλάξει το όνομά του και να το αποκόψει από τους αντισημιτικούς και ρατσιστικούς συνειρμούς που προκαλεί το άκουσμά του στους Γάλλους.
Η κόντρα πατέρα και κόρης για το όνομα του κόμματος είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακρόχρονης αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει από το 2005
Η κόντρα πατέρα και κόρης για το όνομα του κόμματος είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακρόχρονης αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει από το 2005
Φυσικά βρίσκει απέναντί της τον πατέρα της και επίτιμο πρόεδρο Ζαν- Μαρί Λεπέν, που το 1972 ίδρυσε το κόμμα που τον περασμένο Μάιο αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές. Ενα κόμμα «δεν είναι μια μάρκα ουίσκι ή κονιάκ», τόνισε εξοργισμένος ο πατέρας της Μαρίν, προσθέτοντας: «Μπορώ να καταλάβω τις εταιρείες ή τα πολιτικά κόμματα που αλλάζουν ονομασία όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα. Αλλά ένα κίνημα που συνεχίζει να μεγαλώνει... γιατί να αλλάξει κανείς το όνομά του;».
Απευθυνόμενος μάλιστα στην κόρη του είπε ότι «είναι πιθανόν να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αλλάξουν το όνομα του Εθνικού Μετώπου γιατί δεν νιώθουν άνετα μέσα σε αυτό, αλλά το μόνο που έχουν να κάνουν είναι να ιδρύσουν το δικό τους κόμμα!».
Η ίδια η Μαρίν δεν έχει αποκαλύψει ποια είναι τα υποψήφια νέα ονόματα για το ακροδεξιό κόμμα.
Ομως έχει γίνει γνωστό ότι οι διαβουλεύσεις για την επιλογή ονόματος, με το μοίρασμα ερωτηματολογίων στα 75.000 μέλη, θα γίνει μετά το συνέδριο του κόμματος στα τέλη Νοεμβρίου, έτσι ώστε η Λεπέν να «αποφύγει μια νέα αντιπαράθεση με τον πατέρα της και να θεμελιώσει τη νομιμοποίησή της» μετά την επανεκλογή της στην προεδρία του κόμματος, ανέφερε στον γαλλικό Τύπο ένας από τους στενούς συνεργάτες της ακροδεξιάς ηγέτη.
Η κόντρα πατέρα και κόρης για το όνομα του κόμματος είναι το τελευταίο επεισόδιο μιας μακρόχρονης αντιπαράθεσης που έχει ξεκινήσει από το 2005.
Προκλητικές δηλώσεις
Τον Ιανουάριο εκείνου του έτους, όταν ο ιδρυτής του κόμματος δήλωσε ότι «η γερμανική κατοχή δεν ήταν ακριβώς απάνθρωπη», η κόρη του άρχισε να αποστασιοποιείται και να αποφεύγει να εμφανίζεται στο γραφείο του FN για πολλούς μήνες.
Το 2011, όταν διαδέχθηκε τον πατέρα της στην ηγεσία του κόμματος, προχώρησε σε λίφτινγκ του «FN» καταδικάζοντας τις αντισημιτικές δηλώσεις που είχε κάνει κατά καιρούς ο πατέρας της και διαγράφοντας έναν βουλευτή της, φωτογραφία του οποίου κυκλοφόρησε να χαιρετά ναζιστικά.
Ο Ζαν - Μαρί δήλωσε αντίθετος με την απόφασή της και οι δυο τους σταμάτησαν για μέρες να μιλούν, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης.
Εναν χρόνο αργότερα και μετά τις προεδρικές εκλογές που έφεραν το «FN» στην τρίτη θέση ο επίτιμος πρόεδρος αποκάλεσε την κόρη του «μικροαστή».
Ομως η κόντρα ανάμεσα στους δύο κορυφώθηκε φέτος, πρώτα τον Μάιο, με τη δήλωσή του ότι «ο ιός Εμπολα είναι η λύση στη δημογραφική έκρηξη», και στη συνέχεια τον Ιούνιο, όταν αναφερόμενος σε έναν εβραϊκής καταγωγής Γάλλο τραγουδιστή είπε ότι «θα κάνουμε μια φουρνιά την επόμενη φορά», κάτι που καταδικάστηκε από την κόρη του και τον σύζυγό της. Κατά καιρούς Γάλλοι αναλυτές έχουν υποστηρίξει ότι η κόντρα ανάμεσα σε πατέρα και κόρη δεν είναι παρά ένα επικοινωνιακό τέχνασμα εν όψει του 2017.
ΜΑΡΙΝ ΛΕΠΕΝ
Μάχη για να πάρει πίσω το δίπλωμα οδήγησης
Εκτός από αυτόν που της προκαλεί ο πατέρας της, η Μαρίν Λεπέν έχει ακόμα έναν πονοκέφαλο να αντιμετωπίσει. Τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου δίνει μάχη στα δικαστήρια για να πάρει πίσω το δίπλωμα οδήγησης που της κατασχέθηκε το 2012 για... οκτώ παραβιάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας που είχε διαπράξει!
Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη τα μαντάτα ήταν άσχημα για την ακροδεξιά ηγέτη, αφού δικαστήριο της Λιλ απέρριψε το αίτημά της να της επιστραφεί η άδεια οδήγησής της (αν και η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε 15 ημέρες).
Πρόστιμα
Μεταξύ 2007 και 2012 το όχημα της Λεπέν είχε δεχθεί πρόστιμο από την Τροχαία όχι μία, όχι δύο, αλλά... επτά φορές για υπερβολική ταχύτητα και ακόμα μία για παραβίαση κόκκινου σηματοδότη, έτσι τον Σεπτέμβριο του 2012 η επικεφαλής του FN αναγκάστηκε να παραδώσει το δίπλωμά της στη νομαρχία του Πα-ντε-Καλέ. «Δεν οδηγούσε εκείνη, αλλά ο σοφέρ της. Οι μαρτυρίες το επιβεβαιώνουν», υποστηρίζει ο δικηγόρος της Ζαν-Μπατίστ Ιοσκά. Αυτό όμως που προκαλεί δυσκολίες στη Λεπέν είναι το γεγονός ότι τα πρόστιμα που της επιβλήθηκαν καταβλήθηκαν κανονικά, αναγνωρίζοντας τις παραβάσεις που διεπράχθησαν. Ομως η πλευρά της Λεπέν υποστηρίζει ότι δεν έλαβε ποτέ η ίδια τις κλήσεις που εστάλησαν στη διεύθυνσή της στην πόλη Ενάν-Μπομόν, αλλά κάποιος που έχει την ευθύνη να τις ρυθμίζει χωρίς να ενημερώνει την ακροδεξιά ηγέτη που ζει στο Παρίσι.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ