Ψάχνουν κτερίσματα στον τάφο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Ψάχνουν κτερίσματα στον τάφο.


  • Έπειτα από την ανεύρεση του κεφαλιού μίας εκ των δύο Σφιγγών, η ανασκαφική ομάδα της Κατερίνας Περιστέρη –όπως έγινε γνωστό– εντόπισε δύο ακόμη θραύσματα από τα φτερά τους στην είσοδο του τρίτου ταφικού θαλάμου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης.

Παράλληλα καταβάλλεται προσπάθεια ώστε η... αρχαιολογική ομάδα να βρει –αν υπάρχουν–κτερίσματα στο εσωτερικό του ταφικού μνημείου, τα οποία θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητα του νεκρού ή των νεκρών που ετάφησαν στον τύμβο.
Περισσότερες απορίες θα λυθούν την ερχόμενη Τρίτη, καθώς το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανακοινώσει την εξέλιξη των εργασιών και πιθανόν θα δώσει στη δημοσιότητα φωτογραφίες των σπασμένων τμημάτων από τα φτερά των Σφιγγών.

Ενώνουν τα κομμάτια του παζλ

Δύο ακόμη θραύσματα από τα σπασμένα φτερά των Σφιγγών βρέθηκαν στην είσοδο του τρίτου θαλάμουΔύο ακόμη θραύσματα από τα φτερά των δύο Σφιγγών βρέθηκαν μέσα στο χώμα, στην είσοδο του τρίτου θαλάμου.
Με τα δύο αυτά τμήματα, όπως σημείωναν οι αρχαιολόγοι, σχεδόν συμπληρώνεται προσωρινά το παζλ των φτερών των Σφιγγών, σπασμένα τμήματα των οποίων έχουν βρεθεί σε προηγούμενες φάσεις της ανασκαφής. Να σημειωθεί ότι κατά την ανασκαφή στον πρώτο τοίχο σφράγισης, μπροστά από τις Σφίγγες, είχαν βρεθεί τα κυρίως τμήματα των φτερών τους, που ήταν ένθετα στους κορμούς, και πλέον, με όλα τα τμήματα και τα θραύσματα, είναι δυνατή η πλήρης αποκατάστασή τους.

Προβλήματα από την καταιγίδα
Η έντονη καταιγίδα που σημειώθηκε τα προηγούμενα 24ωρα προκάλεσε πολλά προβλήματα, όμως χθες και μέχρι το μεσημέρι τα μέλη της ανασκαφικής ομάδας δούλεψαν κανονικά, αφού ο καιρός ήταν καλός, όπως και σήμερα.
Να σημειωθεί ότι στο δεξιό μέρος του θαλάμου το δάπεδο φαίνεται να έχει υποστεί καθίζηση, ενώ στο αριστερό είναι κατεστραμμένο και οι λίθοι του άτακτα σκορπισμένοι. Όπως έχει ανακοινωθεί, το δάπεδο είναι από πωρόλιθο που έφερε λευκό επίχρισμα.
Εν τω μεταξύ τα τελευταία στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τον χώρο της ανασκαφής, μετά την ανεύρεση του κεφαλιού της Σφίγγας σε απόσταση 14-15 μέτρων από το σώμα της, συνεχίζουν να προκαλούν πολλές συζητήσεις και εικασίες.

Μια υπόθεση που κάνει λόγο για τυμβωρύχους και δεισιδαιμονίες υιοθετεί και ο καθηγητής κλασικής αρχαιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πάνος Βαλαβάνης αλλά και ο συνάδελφός του Πέτρος Θέμελης.
Bookmark and Share