Διαστάσεις πανδημίας παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός στη Β.Ελλάδα - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Διαστάσεις πανδημίας παίρνει ο καταρροϊκός πυρετός στη Β.Ελλάδα



  • Αντιμέτωπη με την επιδημία του καταρροϊκού πυρετού βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα, όπου απειλείται να καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό το ζωικό κεφάλαιο και κυρίως τα αιγοπρόβατα. 


Οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας πως αν δεν γίνουν οι απαιτούμενοι εμβολιασμοί, οι οικονομικές επιπτώσεις στη χώρα μας θα φτάσουν τα...  200 εκατ. ευρώ.
Τα στοιχεία ανακοίνωσαν χθες από τη Θεσσαλονίκη ο διευθύνων σύμβουλος της “Οικοανάπτυξη ΑΕ”, δρ βιολογίας Σπύρος Μουρελάτος, και η πρόεδρος της E-SOVE (Society of Vector Ecology - Εταιρεία για την Οικολογία των Διαβιβαστών), Εύα Βερονέζι, με αφορμή των έναρξη των εργασιών του 19ου ευρωπαϊκού συνεδρίου της SOVE που αρχίζει αύριο στην πόλη.
“Αν δεν σταματήσουμε τώρα τον ιό, θα έχουμε μεγάλη εξάπλωση και δραματικές επιπτώσεις. Απαιτείται άμεσος εμβολιασμός”, τόνισε η κ. Βερονέζι και πρόσθεσε ότι ο προληπτικός εμβολιασμός των ζώων και η επιδημιολογική παρακολούθηση παραμένουν οι πιο ασφαλείς μέθοδοι για την αντιμετώπιση του καταρροϊκού πυρετού.
Σύμφωνα με την ίδια, οι χώρες που αντιμετωπίζουν επιδημία καταρροϊκού πυρετού πρέπει να προχωρήσουν σε προληπτικούς εμβολιασμούς στο ζωικό κεφάλαιο, προκειμένου να σταματήσει η μεταδοτικότητά του πριν προκληθεί μεγαλύτερη εξάπλωση με δραματικές επιπτώσεις.
Από την πλευρά του ο κ. Μουρελάτος επεσήμανε ότι απαιτείται συστηματική παρακολούθηση, καθώς πρόκειται για ζωονόσο που απειλεί αποκλειστικά τα αιγοπρόβατα, ενώ τα βοοειδή είναι δεξαμενή του ιού. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η δημόσια υγεία δεν κινδυνεύει, πλην όμως οι οικονομικές επιπτώσεις μπορούν να είναι τραγικές. Το 2007 στη Γαλλία, όπως είπε, το κόστος από τον καταρροϊκό πυρετό έφτασε στο 1 δισ. ευρώ, με το 70% των ζημιών να είναι άμεσες και το 30% έμμεσες, όπως η δυσφήμιση των προϊόντων.
Πηγή εφημερίδα "Μακεδονία"
Bookmark and Share