Oι νέοι "εγκλωβισμένοι" του Χρηματιστηρίου Αθηνών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 29 Οκτωβρίου 2014

Oι νέοι "εγκλωβισμένοι" του Χρηματιστηρίου Αθηνών.


  • Η υποδοχή των στρες τεστ της ΕΚΤ από το χρηματιστήριο και τα ομόλογα δεν ήταν η επιθυμητή. 
  • Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου ρίχνει βαριά τη σκιά του, δημιουργώντας νέους εγκλωβισμένους που βάζουν ταβάνι ...αλλά όχι πάτωμα.


Xθες, ημέρα της εθνικής εορτής της 28ης Οκτωβρίου, οι ελληνικές αγορές ήταν κλειστές.
Όμως, για όσους δεν το πρόσεξαν, έχοντας μείνει στη Δευτέρα όπου τα... ομόλογα έχασαν έδαφος και ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών υπέστη απώλειες άνω του 3%, τα ελληνικά ομόλογα τελούσαν υπό διαπραγμάτευση στο εξωτερικό.
Δυστυχώς, τα μαντάτα δεν ήταν και πάλι καλά γιατί οι τιμές συνέχισαν την κατρακύλα και οι αποδόσεις την ανηφόρα.

Η απόδοση του 5ετούς ομολόγου σκαρφάλωσε στο 6,74% χθες από 6,6% την προηγουμένη και του 10ετούς ανέβηκε στο 7,6%.
Πρόκειται για υψηλά επίπεδα αποδόσεων που κρίνονται απαγορευτικά για νέες εκδόσεις.

Φυσικά, υπάρχει η εκδοχή της ρηχής αγοράς με την οποία μερικοί προσπαθούν να εξηγήσουν την άνοδο των αποδόσεων εδώ και καιρό, αλλά φρονούμε ότι όλο και λιγότεροι την ασπάζονται.

Όχι γιατί η αγορά των ομολόγων δεν είναι ρηχή.
Είναι όντως ρηχή. Όμως, ρηχή ήταν επίσης η αγορά κι όταν οι τιμές των ομολόγων ανέβαιναν και οι αποδόσεις υποχωρούσαν ραγδαία.

Ο βασικός λόγος που τα ομόλογα και οι μετοχές στο Χρηματιστήριο Αθηνών υποφέρουν είναι ο τρόπος που επενδυτές και οι σπεκουλαδόροι τοποθετούνται απέναντι στο ελληνικό ρίσκο σε σχέση με τη ζητούμενη απόδοση.

Η σχέση ρίσκου-απόδοσης για τις ελληνικές μετοχές και τα ομόλογα έχει χειροτερεύσει.

Αυτό έγινε πιο αισθητό όταν οι αγορές άρχισαν να δίνουν μεγαλύτερο βάρος στο πολιτικό ρίσκο εν όψει της προεδρικής εκλογής, λαμβάνοντας υπόψη τους χειρισμούς και την πολιτική της συγκυβέρνησης μέχρι τότε.

Οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να μη χρειάζονται φρέσκα κεφάλαια για να ικανοποιήσουν τα στρες τεστ της ΕΚΤ, όμως οι αγορές δεν φαίνεται να πείσθηκαν.

Δεν μπορεί να εξηγηθεί διαφορετικά η πτώση της μετοχής της Alpha Bank  κατά 4% την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων, παρότι η συγκεκριμένη τράπεζα είναι μια κατηγορία πάνω από τις άλλες.

Ένας τρόπος για να αποκατασταθεί η σχέση απόδοσης - ρίσκου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι η περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των μετοχών.
Όμως, δεν είναι τόσο απλό.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μια κατάσταση πολιτικής αβεβαιότητας που μπορεί να κρατήσει μήνες, ενώ υπάρχουν άλλες αγορές με καλύτερο προφίλ ρίσκου - απόδοσης.

Αρκετά ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια χάνουν ήδη λεφτά.

Κάποια είναι hedge funds που έβγαλαν λεφτά από τα ομόλογα και τα επανατοποθέτησαν στη χρηματιστηριακή αγορά.

Κάποια απ' αυτά είναι παραδοσιακοί θεσμικοί επενδυτές που έχουν εγκλωβισθεί λόγω της ρηχότητας της αγοράς και απλώς επιδίδονται σε ψαλίδισμα θέσεων όταν βρίσκουν την ευκαιρία.
Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν εν δυνάμει μεγάλοι πωλητές που θα βγαίνουν να ξεφορτώνουν μετοχές σε κάθε αναλαμπή του χρηματιστηρίου όσο το πολιτικό ρίσκο θα παραμένει ισχυρό και η συγκυβέρνηση δεν θα πείθει.
Οι εγκλωβισμένοι αποτελούν βαρίδι για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και θα πάρει χρόνο για να το ξεφορτωθεί.
Ιδίως αν η πολιτική κατάσταση παραμείνει ρευστή και η κυβέρνηση αφήσει τα λόγια και αρχίσει να μιλάει με έργα.

Dr. Money
Bookmark and Share